Μπανγκλαντές
2014

Ταξίδι Αλληλεγγύης στo Μπανγκλαντές, 2014

Τον Νοέμβριο του 2014 ξεκινήσαμε το ταξίδι στην Γκαϊμπάντα του Μπανγκλαντές, μαζί με μία ομάδα 25 Αναδόχων της ActionAid. Η ομάδα απαρτιζόταν από ανθρώπους όλων των ηλικιών, με ένα κοινό σκοπό, να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία μέσα από την προσφορά.

Στόχος του ταξιδιού μας ήταν η κατασκευή ενός κτιρίου που θα στέγαζε έναν γυναικείο συνεταιρισμό, έτσι ώστε να ενισχυθεί το έργο μιας ομάδας γυναικών να προωθήσουν τα προϊόντα που φτιάχνουν στην τοπική αγορά.

Ο κεντρικός δρόμος της Γκαϊμπάντα, όπου χτίζαμε το κατάστημα, για το διάστημα που ήμασταν εκεί είχε γεμίσει από τραγούδια και γέλια των συμμετεχόντων, στα οποία παρασέρναμε και τους ντόπιους. Τα μεσημέρια τρώγαμε με τις οικογένειες και παίρναμε μαθήματα αξιοπρέπειας και φιλοξενίας, βλέποντας πώς μας καλωσόριζαν, και άνοιγαν τα μικρά, φτωχικά σπίτια τους προσφέροντάς μας φροντίδα και ζεστασιά.

Τα απογεύματα επισκεπτόμασταν έργα της ActionAid. Είδαμε γυναίκες που πριν έρθουν σε επαφή με την ActionAid ήταν αναλφάβητες, τώρα να έχουν τον δικό τους συνεταιρισμό, να διαβάζουν, να γράφουν, να λένε όχι και να μη δέχονται καταπίεση. Είδαμε παιδιά ορφανά που έχουν βρει καταφύγιο στα Happy Homes της ActionAid κι έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να αναπτύξουν δεξιότητες, ώστε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. 

Επιστρέφοντας από αυτό το ταξίδι για ένα πράγμα δεν αναρωτιόμαστε πια. Η αλλαγή είναι δυνατή και μπορεί να τη φέρει η καθεμία και ο καθένας μας ξεχωριστά.