Τι είναι η Αναδοχή της ActionAid;

PfDA/ ActionAid

Η Αναδοχή και η ActionAid είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Το 1972, κάτοικοι της Βρετανίας ξεκίνησαν να στέλνουν χρήματα σε οικογένειες στην Κένυα και την Ινδία για να καλύψουν τις ανάγκες παιδιών ώστε να πάνε και να συνεχίσουν το σχολείο. Πλήρωναν για τα δίδακτρά τους (όπου υπήρχαν), για την αγορά ποδιών και γραφικής ύλης. Έτσι ξεκινήσαμε τη δράση μας ως ActionAid. Η δυνατή αυτή σχέση δύο ανθρώπων που ζουν πολύ μακριά έφερε γρήγορα σημαντικά αποτελέσματα κι έτσι η δράση επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες.

Όμως, ήδη μέσα στη δεκαετία του 1970, οι άνθρωποι της ActionAid συνειδητοποίησαν ότι είναι προβληματικό να στέλνεις χρήματα για την εκπαίδευση ενός συγκεκριμένου παιδιού μόνο. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να στηρίζεις όλη την κοινότητα στην οποία ζει, διότι αν δημιουργηθεί, για παράδειγμα, ένα σχολείο σε ένα χωριό, τότε όλα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν γράμματα.

Από τότε έχουν περάσει 50 χρόνια και η ActionAid έχει εξελιχθεί σε πολλά επίπεδα. Σήμερα, είμαστε μια ανεξάρτητη διεθνής οργάνωση και δουλεύουμε σε περισσότερες από 45 χώρες σε όλο τον κόσμο, στηρίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους, κάνοντας έτσι τον κόσμο μας λίγο πιο δίκαιο.

Πώς λειτουργεί η Αναδοχή της ActionAid;

Αναδοχή
© Sarah Waiswa / ActionAid

Η Αναδοχή της ActionAid ξεκίνησε στη χώρα μας το 1998 κι από δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν στηρίξει το πρόγραμμα. Όσες και όσοι αποφασίζουν να βοηθήσουν μέσω της Αναδοχής, στηρίζουν ολόκληρη την κοινότητα όπου ζει το παιδί της Αναδοχής με τους γονείς ή κηδεμόνες του. Δηλαδή, Αναδοχή της ActionAid δεν σημαίνει υιοθεσία ούτε κρατική αναδοχή στην Ελλάδα ή την Κύπρο. Σημαίνει μια ανθρώπινη σχέση με ένα παιδί, που σε φέρνει κοντά του σε όποια χώρα και να ζει.

Με τη σταθερή δωρεά τους, οι Ανάδοχοι γίνονται μέρος μιας μεγάλης αλυσίδας αλληλεγγύης που φέρνει σημαντικές αλλαγές στη ζωή των παιδιών, των οικογενειών τους και όλων των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή. Στηρίζουν, επίσης, ευάλωτους ανθρώπους  ή ομάδες στην Ελλάδα.

Οι Ανάδοχοι έχουν τη χαρά να μαθαίνουν νέα του παιδιού της Αναδοχής τους δύο φορές τον χρόνο, με μηνύματα από τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της ActionAid στην περιοχή για τα νέα του παιδιού και ζωγραφιές που δημιουργεί το κάθε παιδί το ίδιο για τον Ανάδοχό του. Τα παιδιά γνωρίζουν ότι έχουν φίλους σε μία μακρινή χώρα, που τα σκέφτονται και τα βοηθούν ώστε να γίνει η ζωή στην κοινότητα και τη χώρα τους καλύτερη. Οι γονείς και οι κηδεμόνες τους έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και για να φωτογραφίζονται κι έτσι οι Ανάδοχοι λαμβάνουν κάθε δύο χρόνια φωτογραφία του παιδιού της Αναδοχής τους και το βλέπουν να μεγαλώνει. Επίσης, λαμβάνουν συστηματικά ενημέρωση για τη δράση μας στη χώρα της Αναδοχής τους και για τη δράση μας σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα.

Τι πετυχαίνει η Αναδοχή της ActionAid;

Αναδοχή
© Karin Schermbrucker/ ActionAid

Χάρη στο Πρόγραμμα Αναδοχής, πετυχαίνουμε πολλά. Στόχος μας είναι να συνεργαζόμαστε με τους ανθρώπους και τις κοινότητες που στηρίζουμε, διότι δεν επιβάλλουμε τα προγράμματά μας, αλλά βρίσκουμε λύσεις μαζί με τους κατοίκους και τοπικές οργανώσεις, που είναι ρεαλιστικές και λαμβάνουν υπόψιν τις εκάστοτε συνθήκες σε κάθε χώρα και περιοχή. Έτσι, οι αλλαγές υιοθετούνται από τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές και η ζωή όλων βελτιώνεται.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: μετά από συμμετοχικές διαδικασίες με μία κοινότητα, μπορεί η πρώτη ανάγκη που θα πρέπει να καλυφθεί να είναι όλα τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Για να επιτευχθεί αυτό, πολλοί άνθρωποι πρέπει να δουλέψουν.

Οι γονείς πρέπει να πειστούν ότι όλα τα παιδιά τους και τα κορίτσια πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να το ολοκληρώνουν. Πρέπει τα ίδια τα παιδιά να ενδυναμωθούν ώστε να ζητούν από τους γονείς τους να πάνε σχολείο και να προστατεύουν τις συνομήλικες και τους συνομηλίκους τους από έναν παιδικό γάμο ή από την παιδική εργασία. Δημιουργούμε και στηρίζουμε ομάδες γονέων και κηδεμόνων και ομάδες παιδιών που μαθαίνουν τα δικαιώματά τους και είναι σε θέση να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου όπου χρειάζεται, ώστε να παρεμβαίνει η κοινότητα ή οι αρχές και να αποτρέπονται οι γάμοι και η παιδική εργασία.  

Βέβαια, συχνά οι γονείς οδηγούνται στους παιδικούς γάμους και την παιδική εργασία διότι δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς τους σε τροφή, καθαρό νερό, ιατρική περίθαλψη, στέγη, τη δυνατότητα, δηλαδή, να ζουν με αξιοπρέπεια. Επομένως, ως ActionAid με τα προγράμματά μας στοχεύουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες για τη βελτίωση του εισοδήματος. Για παράδειγμα, δημιουργούμε και στηρίζουμε γυναικείους συνεταιρισμούς όπου γυναίκες της κοινότητας, όπως είναι οι μητέρες, οι θείες, οι αδερφές και οι γιαγιάδες των παιδιών της Αναδοχής, μαθαίνουν μια τέχνη και τον τρόπο για να στήσουν μια μικρή επιχείρηση ή μαθαίνουν πώς να μεταποιούν τη σοδιά τους κι έτσι αποκτούν εισόδημα.

Αναδοχή
© Sarah Waiswa / ActionAid

 

Καθώς συχνά οι γυναίκες δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, μέρος της δουλειάς μας είναι και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ώστε να τους επιτρέπεται να έχουν το δικό τους εισόδημα ή να μπορούν να κληρονομήσουν, τα κορίτσια να μπορούν να γραφτούν στο γυμνάσιο και το λύκειο ή να πάνε πανεπιστήμιο και φυσικά να μην κινδυνεύουν από βία μέσα στο σπίτι τους ή έξω από αυτό. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, λοιπόν, είναι βασικό μέρος των προγραμμάτων μας. Με την εκπαίδευση και τη συστηματική ενημέρωση πετυχαίνουμε σταδιακά την αποδοχή της κοινότητας. Έτσι, οι γυναίκες αποκτούν εισόδημα και δεν κινδυνεύουν από τη βία και τα παιδιά ζουν σε ένα πιο ασφαλές και υγιές περιβάλλον, δεν παντρεύονται νωρίς και δεν χρειάζεται να δουλέψουν για να συνεισφέρουν στο εισόδημα της οικογένειας, αλλά έχουν την ευκαιρία να τελειώσουν το σχολείο και να πάνε πανεπιστήμιο.

Για να γίνει, λοιπόν, η ζωή των ανθρώπων καλύτερη πρέπει να γίνει πιο δίκαιη με λιγότερες ανισότητες και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό βρίσκεται στην καρδιά των προγραμμάτων που χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid.