Τα σπορ… αλλιώς: Συμπερίληψη, ισότητα και αλληλεγγύη μέσα από το Sports For Inclusion της ActionAid

Ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο ακόμα ένα διαφορετικό τουρνουά ποδοσφαίρου στο πλαίσιο του προγράμματος DIALECT

Ένα διαφορετικό τουρνουά ποδοσφαίρου, στο οποίο προτεραιότητα δεν είχαν τα γκολ αλλά η ισότητα, η συμπερίληψη, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και το fair play, πραγματοποιήθηκε από την ActionAid στη γειτονιά του Κολωνού, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος Sports For Inclusion. 44 έφηβες και έφηβοι από 4 ακαδημίες ποδοσφαίρου και την ομάδα του Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα, βρέθηκαν στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και έκαναν πράξη το δίκαιο παιχνίδι μέσα από τη συνεργασία και τον σεβασμό.

Οι ομάδες ΑΟ Κολωνός (μέλος του «Δίκτυου Συνεργαζόμενων Ακαδημιών της ΠΑΕ ΑΕΚ»), Ολυμπιακός Σχολή Ποδοσφαίρου Σεπόλια, Ολυμπιάδα Υμηττού και το Δίκτυο Ακαδημιών της Βαλένθια αλλά και θεατές, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι αθλητικών συλλόγων και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, είχαν τη δυνατότητα να μάθουν τη μεθοδολογία DIALECT την οποία η ActionAid χρησιμοποιεί από το 2019 με στόχο τη συμπερίληψη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Το τουρνουά, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των έργων DIALECT 2 και DIALECT 3, παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι Χάρης Κοπιτσής (Εκπρόσωπος Τμημάτων Super League Ακαδημίας ΑΕΚ /πρώην ποδοσφαιριστής), Λεωνίδας Χατζημιχάλης (Υπεύθυνος Οργάνωσης Δικτύου Ακαδημιών ΑΕΚ), Δημήτρης Ρούσσος (Επικεφαλής τμήματος scouting Ακαδημιών ΑΕΚ), Tάσος Χριστοφιλέας [Υπεύθυνος ποδοσφαίρου ανδρών ΠΣΑΠΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών) και πρώην ποδοσφαιριστής] και Κατερίνα Λάγιου (Εκπρόσωπος και επίσημος συνεργάτης για τη στελέχωση των  ακαδημιών της Βαλένθια στην Ισπανία και τη δημιουργία camp).  

Τι είναι η Μεθοδολογία DIALECT:

Η μεθοδολογία DIALECT αναπτύχθηκε με βάση τη μεθοδολογία football3 που, με όχημα το ποδόσφαιρο, προσπαθεί να καλλιεργήσει και να αναπτύξει τις αξίες του δίκαιου παιχνιδιού, της ισότητας των φύλων, του σεβασμού και της συνεργασίας. Σε αυτό το παιχνίδι, αγόρια και κορίτσια από διαφορετικές κοινότητες παίζουν μαζί στην ίδια ομάδα, αποφασίζουν από κοινού τους κανόνες του παιχνιδιού και αναλαμβάνουν την ευθύνη της διεξαγωγής ενός δίκαιου και ομαδικού αγώνα. Οι έφηβες και έφηβοι συνδέονται και συνεργάζονται και το γήπεδο μεταμορφώνεται σε έναν χώρο εναλλακτικής διάδρασης, έναν χώρο όπου όλους τους χωρά και τους καλωσορίζει. Το ποδοσφαιρικό χορτάρι, λοιπόν, μετατρέπεται σε ένα πεδίο συμπερίληψης και αποθέωσης της συνεργατικής αντίληψης.

Μέχρι σήμερα 107 έφηβες και έφηβοι, 12-18 ετών, έχουν συμμετάσχει στην ομάδα ποδοσφαίρου του Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα, ενώ 233 έφηβες και έφηβοι από αθλητικούς συλλόγους και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών έχουν εκπαιδευτεί πάνω στην μεθοδολογία DIALECT, μέσα από φιλικούς αγώνες και τουρνουά με την Ομάδα Ποδοσφαίρου του Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα DIALECT είναι διαθέσιμες εδώ: dialectproject.eu.

Πληροφορίες για το DIALECT 2:

Το DIALECT 2 πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση τους προγράμματος Erasmus+ Sports της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υλοποιείται στην Ελλάδα από την ActionAid, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ), στην Ιταλία από την ActionAid, στην Ουγγαρία από την Oltalom Sportegyesulet, στη Σερβία από τη Football Friends, στη Γερμανία από την Common Goals και στη Νορβηγία από τη Norsensus Mediaforum.

Πληροφορίες για το DIALECT 3:

Το DIALECT 3 πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση τους προγράμματος CERV-Citizens, Equality, Rights and Values της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υλοποιείται στην Ελλάδα από την ActionAid, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).