Το PodCast της ActionAid

Μαρία Γραμματικοπούλου
Συντονίστρια Προγραμμάτων Απασχόλησης της ActionAid
ActionAid Θεσσαλονίκη
ActionAid Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα, το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη είχε πολλούς επισκέπτες. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Climate of Change» και ως ένα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Κέντρου μας, 20 νέοι και νέες παρευρέθηκαν για να μάθουν πώς δημιουργείται ένα podcast.

ActionAid Θεσσαλονίκη

Εκπαιδευτές ήταν τα μέλη του του ανεξάρτητου συνεταιριστικού δημοσιογραφικού ιστοχώρου AlterThess, που χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της αντεστραμμένης τάξης. Αυτό σημαίνει πως έστειλαν στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες μερικές μέρες νωρίτερα ένα βίντεο διάρκειας μιας ώρας, στο οποίο εξηγούσαν τα τεχνικά κομμάτια της δημιουργίας ενός podcast. Τους ζητήθηκε να μελετήσουν το υλικό και να παρουσιάσουν οποιεσδήποτε απορίες τους κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Στο εργαστήριο, το οποίο ξεκίνησαν με ενθουσιασμό η Σταυρούλα Πουλημένη, ο Μένιος Εξίογλου και Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, λύθηκαν οι απορίες που διατυπώθηκαν (από τους νέους και τις νέες). Το γενικότερο θέμα, όπως είχε αναφερθεί από πριν, ήταν η συμπερίληψη. Στο εργαστήριο λοιπόν, αναλύθηκε η έννοια της συμπερίληψης και πώς βιώνουν την πόλη μας ως δεκτική, ή μη, για όλες, όλους κι όλ@. Μέσα από συζήτηση τέθηκε το πλαίσιο, το θέμα και οι επιμέρους θεματικές για την δημιουργία ενός σύντομου podcast.

Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, μία για κάθε θεματική, οι νέοι και νέες, σχεδίασαν, έγραψαν και ηχογράφησαν υλικό, στο οποίο μιλούσαν για τη συμπερίληψη. Στις ομάδες δόθηκε επιπλέον πληροφοριακό υλικό για το πώς μπορούν να επεξεργαστούν και μόνοι τους τις ηχογραφήσεις καθώς και τα αρχεία που ηχογράφησαν, επειδή ο χρόνος του εργαστηρίου δεν ήταν αρκετός.

Η ομάδα του Alter Thess προχώρησε στην τελική επεξεργασία του υλικού που ηχογραφήθηκε.