«Μην εγκαταλείπετε τους Αφγανούς»

ActionAid

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι απελπιστική. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι απειλούνται από τη φτώχεια και την επισιτιστική κρίση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, είπε εχθές ότι το Αφγανιστάν χρειάζεται επειγόντως 4,4 δισ. δολάρια για να αποφύγει την επισιτιστική κρίση.

Όπως εξηγεί ο Διευθυντής της ActionAid Αφγανιστάν, Sudipta Kumar, είναι επιτακτική η ανάγκη οι ηγέτες του κόσμου να μην εγκαταλείψουν τη χώρα του.

«Οι κάτοικοι του Αφγανιστάν μόλις πέρασαν έναν φριχτό χειμώνα. Η ακραία επισιτιστική ανασφάλεια αναγκάζει τους γονείς να πεινάσουν ώστε να έχουν τα παιδιά τους να φάνε.

Τώρα πια το Αφγανιστάν έχει τον υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που ζουν σε κατεπείγουσα επισιτιστική ανασφάλεια στον κόσμο και είναι επιτακτική η ανάγκη να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να σωθούν άνθρωποι που έχουν πληγεί από τον άγριο χειμώνα, την ξηρασία και την πανδημία Covid-19. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι τους επόμενους δύο μήνες, το 97% του πληθυσμού της χώρας θα πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η μακροχρόνια στήριξη είναι πολύ σημαντική για να βοηθήσει στη δημιουργία ευκαιριών για εργασία και σταθερότητα. Αυτό θα πρέπει να αναζωογονήσει την αφγανική οικονομία και να φέρει αποτελέσματα διαρκείας στις ζωές των Αφγανών.»

Επιπλέον, ο Sudipta Kumar εξηγεί πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια όσων εργάζονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. «Η ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να εξασφαλίζεται, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η ActionAid στηρίζει γυναίκες για να γίνουν ηγέτιδες στις ανθρωπιστικές παρεμβάσεις κι έτσι όσες βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση να μην αποκλείονται από τη βοήθεια και τις υπηρεσίες, αλλά να μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιες να ξαναχτιστούν οι κοινότητές τους.»  

Ως ActionAid παρέχουμε επισιτιστική βοήθεια σε 10.000 οικογένειες στις επαρχίες Balkh, Bamyan, Ghor, Kabul, Nangarhar, Laghman, Samangan, Jawzjan και Herat του Αφγανιστάν. Εστιάζουμε στις πιο ευάλωτες οικογένειες και στοχεύουμε να παρέχουμε βοήθεια για τη στήριξη του εισοδήματός τους, όπως οικονομική στήριξη για να ξανανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, παροχή λιπάσματος για οικιακούς κήπους ή βοήθεια ώστε να αγοράσουν κότες και άλλα ζώα. Αυτές οι ενέργειες θα βοηθήσουν τις οικογένειες να στηρίζονται μακροπρόθεσμα στις δικές τους δυνάμεις.

Φωτογραφία: Η Saliha μιλάει με εργαζόμενο της ActionAid κατά τη διάρκεια διανομής βοήθειας στη Herat. Έφυγε από την Ghor με την οικογένειά της γιατί «δεν είχε φαγητό να φάνε, νερό να πιούν και σιτάρι να σπείρουν». Χωρίς τη βοήθεια θα είχαν βγει στους δρόμους να ζητιανέψουν, εξηγεί.