Κλιματικές διαπραγματεύσεις: Απαιτούμε κλιματική δικαιοσύνη τώρα

Η στιγμή της παράδοσης των υπογραφών μας για κλιματική δικαιοσύνη έφτασε, καθώς η Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα COP27 έχει ήδη ξεκινήσει στην Αίγυπτο και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι κρίσιμες για το μέλλον όλου του πλανήτη.

Στις 11 Νοεμβρίου, θα συμμετέχουμε σε εκδήλωση στην COP27 μαζί με άλλες οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, με σκοπό να παραδώσουμε τις υπογραφές της έκκλησης ClimateOfChange. Μέσα από την εκστρατεία #ClimateOfChange, στην οποία συμμετέχουν 16 οργανώσεις από 13 χώρες της Ευρώπης, δραστηριοποιούμαστε στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των νέων για την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση, βάζοντας την κλιματική δικαιοσύνη στο επίκεντρο.

Με την πανευρωπαϊκή έκκληση ClimateOfChange ζητάμε κλιματική δικαιοσύνη για τους ευάλωτους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση, ενώ έχουν συμβάλει ελάχιστα στη δημιουργία της. Ζητάμε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό, να υιοθετηθούν πολιτικές για μία κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη οικονομία, να ενισχυθούν τα προγράμματα οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης σε χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή και να αυξηθεί η συμμετοχή των νέων στη χάραξη πολιτικών. Οι υπογραφές θα παραδοθούν στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τιμερμανς και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης νέοι και νέες από την Ευρώπη, ανάμεσα τους και η Πέννυ Δάλκου, που είναι ambassador της εκστρατείας μας στην Ελλάδα, θα παρουσιάσουν τα αιτήματα της έκκλησης απαιτώντας κλιματική δικαιοσύνη.

Στην Ελλάδα, συγκεντρώσαμε 15.668 υπογραφές μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των νέων και σε συνεργασία με την εταιρεία «The Body Shop Greece», στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας «Be Seen Be Heard». Η εκστρατεία αφορά τη στήριξη της πολιτικής συμμετοχής των νέων και την ενίσχυση των φωνών τους στη δημόσια ζωή και θα διαρκέσει από το 2022 έως το 2025. Οι νέοι κλήθηκαν να αναλάβουν δράση για την έκτακτη ανάγκη που δημιουργεί η κλιματική κρίση υπογράφοντας τη σχετική έκκληση ClimateOfChange, με σκοπό να γίνουν συστημικές αλλαγές για να εξασφαλιστεί κλιματική δικαιοσύνη.

Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα και μας επηρεάζει όλες και όλους και ειδικά τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς που ζουν σε κοινότητες που δεν έχουν τα μέσα και τους πόρους για να αντεπεξέλθουν. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις που θα παρθούν από τους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27 θα καθορίσουν το μέλλον και τη ζωή όλων μας. Ως ActionAid, δραστηριοποιούμαστε διεθνώς στο κομμάτι της κλιματικής δικαιοσύνης και θα συνεχίσουμε μέσα από την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των νέων να διεκδικούμε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλους τους ανθρώπους.