Η πρακτική μου στο κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη

Ελένη Αμπατζίδου

Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών και την εξειδίκευση στο αντικείμενο είναι εκεί που οι θεωρητικές γνώσεις και η εκπαίδευση  συναντούν την πρακτική αξιοποίησή τους.

Αυτό το μέρος αποτέλεσε για μένα η ActionAid καθώς είχα την ευκαιρία να εξασκήσω την πρακτική άσκηση του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΑΜΑΚ) στην κατεύθυνση της Συνεχούς Εκπαίδευσης ,στο Κέντρο της οργάνωσης στη Ναυαρίνου.

Καθώς τρέφω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμβουλευτική, αλλά και τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η θέση της πρακτικής συμβουλευτικής με υπεύθυνη την κα. Μαρία Γραμματικοπούλου ήταν η σωστή για μένα, ώστε να εφαρμόσω διάφορες θεωρίες και μεθόδους που έχω μελετήσει τα τελευταία χρόνια των σπουδών μου στην πράξη και να συνεχίσω να αποκτώ εμπειρίες και γνώσεις πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Ο κύριος ρόλος μου στην πρακτική αφορούσε την υποστήριξη και επίβλεψη συμβουλευτικών συνεδριών, με στόχο την προώθηση της απασχολησιμότητας. Επίσης μπόρεσα να λειτουργήσω ως συμπληρωματικό κομμάτι στην οργάνωση με την εκτέλεση διαφόρων δραστηριοτήτων στον τομέα της εργασιακής ετοιμότητας και απασχολησιμότητας.

Στο χρονικό διάστημα που έκανα την πρακτική μου άσκηση στην ActionAid, απέκτησα και εμπλούτισα θεωρητικές γνώσεις που αφορούσαν την ψυχολογία της συμβουλευτικής και διάφορες εκπαιδευτικές μεθόδους για την ενθάρρυνση της παραγωγικότητας και εμψύχωσης. Επιπλέον, ενισχύθηκαν οι οργανωτικές δεξιότητές μου και οι ικανότητές μου να επιφέρω θετικά αποτελέσματα υπό την καθοδήγηση των προϊσταμένων μου.

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω διάφορα θεωρητικά σεμινάρια και να εφαρμόσω τη θεωρία στην πράξη, αλλά και να θεμελιώσω τις γνώσεις μου από τις σπουδές κοινωνικής επιστήμης, συμβουλευτικής και εκπαίδευσης ενηλίκων σε διάφορα σενάρια.

Τέλος, απέκτησα ανεκτίμητη εμπειρία με νέο κόσμο, προσφέροντάς μου τη δυνατότητα να εξασκήσω δεξιότητες ενσυναίσθησης και κοινωνικοποίησης.

Συνολικά, η εμπειρία μου το διάστημα της πρακτικής άσκησης ήταν πολύ θετική και ευχάριστη. Οι γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησα θα με βοηθήσουν στη μελλοντική μου επαγγελματική και κοινωνική πορεία. Οι δράσεις που διοργανώνονταν στον χώρο της πρακτικής κίνησαν πολύ το ενδιαφέρον μου και διέγειραν την περιέργειά μου για περισσότερη γνώση σε θέματα κοινωνικής απασχόλησης. Γενικότερα, η πρακτική άσκηση μου επέτρεψε να εξελιχθώ επαγγελματικά και με προετοίμασε για τα επόμενα βήματα της καριέρας μου.