Η δουλειά μας για την ουκρανική κρίση συνεχίζεται

Επτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι συγκρούσεις συνεχίζονται και η ανασφάλεια για το μέλλον είναι έντονη, τόσο για τους κατοίκους της Ουκρανίας, όσο και για τους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες. Ως ActionAid, σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις, προσφέρουμε βοήθεια στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την ίδια την Ουκρανία.

Όπως εξηγεί η Triona Pender, υπεύθυνη αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή, η οποία βρίσκεται στην Πολωνία και έχει ταξιδέψει στην Ουκρανία και τις γύρω χώρες:

«Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις τι θα συμβεί και πόσο θα κρατήσουν οι συγκρούσεις. Όμως, ακόμα κι αν σταματούσαν οι εχθροπραξίες τον επόμενο μήνα, παραμένει το τεράστιο ζήτημα της ανασυγκρότησης».

Τι κάνει η ActionAid

Όπως σε όλες τις καταστροφές οι γυναίκες και είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς συχνά ταξιδεύουν μόνες ή με τα παιδιά τους και ο κίνδυνος της σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης είναι μεγάλος. Σε όλες τις χώρες παρέμβασής μας, εστιάζουμε στην προστασία των γυναικών και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Παιδιά στη Μολδαβία
Προσφυγόπουλα Ρομά από την Οδησσό στο σπίτι που φιλοξενούνται με την οικογένειά τους στη Μολδαβία.
Copyright: Sissy Gkournelou /ActionAid

Πολωνία

Σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις, οι οποίες στελεχώνονται από ντόπιους ή και Ουκρανούς πρόσφυγες, έχουμε βοηθήσει περισσότερα από 520.000 άτομα στα σύνορα με πληροφορίες, ζεστό φαγητό, είδη προσωπικής υγιεινής, προσωρινή στέγη, μεταφραστικές υπηρεσίες και προστασία για γυναίκες και παιδιά. Επιπλέον, εκπαιδεύσαμε το προσωπικό μας, εθελοντές και εθελόντριες, συνοριοφύλακες και αστυνομικούς ώστε να μπορούν να εντοπίζουν περιπτώσεις ατόμων που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (trafficking). Στη Βαρσοβία και άλλες πόλεις της Πολωνίας έχουμε προσφέρει τρόφιμα, προσωρινή στέγη και είδη πρώτης ανάγκης, μεταφραστικές υπηρεσίες και νομική βοήθεια σε περίπου 90.000 άτομα.

Μολδαβία

Σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις, έχουμε στηρίξει περίπου 5.000 Ουκρανούς Ρομά, οι οποίοι δέχονται διακρίσεις από τις αρχές της χώρας και από τον ντόπιο πληθυσμό, καθώς δεν τους παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Οι οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε είναι στελεχωμένες από Ρομά και παρέχουν ασφαλή μεταφορά, στέγη, κάλυψη βασικών αναγκών, νομική βοήθεια και ενημέρωση μέσω ραδιοφώνου.

Προσφύγισσα από την Ουκρανία
«Ποτέ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα γινόμουν προσφύγισσα, αλλά ούτε κι ότι θα μπορούσα να βοηθάω τους άλλους με αυτόν τον τρόπο.» Νίνα, 25 ετών, από την Οδησσό, που βοηθάει εθελοντικά στη Ρουμανία.
Copyright: Alexandra Radu Stanescu/ActionAid

Ρουμανία

Πάντα σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις, εστιάζουμε τη δράση μας στην προστασία των γυναικών και των παιδιών από το trafficking. Έχουμε ενημερώσει σχεδόν 40.000 άτομα για τον κίνδυνο τους trafficking κι έχουμε εκπαιδεύσει άτομα που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή για να εντοπίζουν περιπτώσεις trafficking και να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ψυχικό τραύμα που οι συνάνθρωποί τους έχουν υποστεί. Τέλος, παρέχουμε, ψυχοκοινωνική στήριξη κι έχουμε διανείμει χρήματα για τρόφιμα σε 800 οικογένειες.

Ουκρανία

Μέσω του προγράμματός μας στη Ρουμανία, έχουμε στείλει τρόφιμα μέσα στην Ουκρανία σε περισσότερους από 10.000 εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους. Καθώς θέλουμε να στηρίξουμε την τοπική οικονομία της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με ντόπιους αγρότες για την αγορά φρέσκων προϊόντων από εκείνους. Επιπλέον, επειδή ο πόλεμος έχει τεράστιες επιπτώσεις στις ευάλωτες ομάδες, σκοπεύουμε να στηρίξουμε άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ και μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένες γυναίκες και γυναίκες με αναπηρία, παρέχοντας βοήθεια με τρόπο που δεν τους εκθέτει σε επιπλέον κινδύνους διακρίσεων και επιθέσεων.

Ένας δύσκολος χειμώνας πλησιάζει, οι ανάγκες προσφύγων, προσφυγισσών και εσωτερικά εκτοπισμένων θα αυξηθούν. Στήριξε την προσπάθειά μας, κάνοντας μία δωρεά.