Έρχεται η 20η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης της ActionAid

Μαζί οικοδομούμε ένα πιο δίκαιο και συμπεριληπτικό σχολείο

Για 20η χρονιά επενδύουμε στην ενδυνάμωση και στην ενεργοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τη μαθητική μας εκστρατεία, που φέρνει κοντά χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας! Το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η δύναμη στο πιάτο σου» πραγματοποιείται με τη χορηγία της LIDL Ελλάς και το εκπαιδευτικό υλικό έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης, είναι μία μαθητική εκστρατεία-θεσμός πλέον για τη μαθητική κοινότητα, που την έχουν αγαπήσει πολύ παιδιά, έφηβοι και εκπαιδευτικοί. Η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης 2023, που ολοκληρώθηκε τον Μάιο, είχε πάνω από 2.600 συμμετοχές. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον, αξιοποίησαν τα εκπαιδευτικά υλικά και με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών δημιούργησαν αφίσες για τοπικά τρόφιμα της Ελλάδας. Μέσα από αυτή διαδικασία είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν την έννοια της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης, καθώς και το πώς αυτή συνδέεται με την καλή υγεία του ανθρώπου και την προστασία του πλανήτη. Χαρακτηριστικά, οι έφηβοι από το 3ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας που συμμετείχαν στη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης τόνισαν: «Είναι από τις πιο όμορφες δραστηριότητες που κάναμε φέτος!», ενώ αναρωτήθηκαν: Θα μπορέσουμε να το κάνουμε ξανά του χρόνου;».

Ήρθε, λοιπόν, αυτή η στιγμή, καθώς οι αιτήσεις για την 20η πλέον Μαθητική Εβδομάδα Δράσης έχουν ανοίξει. Φέτος, έχοντας για δεύτερη χρονιά στο πλευρό μας τη Lidl Ελλάς, ξεκινάμε ευαισθητοποιώντας μαθητές και μαθήτριες για έναν κόσμο πιο βιώσιμο και πιο δίκαιο!

Η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης 2024, που εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η δύναμη στο πιάτο σου», φέτος θα εστιάσει στον πρώτο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης - Μηδενική Φτώχεια και στον δεύτερο Στόχο - Μηδενική Πείνα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη «Διατροφική Δικαιοσύνη», στη δίκαιη δηλαδή, πρόσβαση όλων των ανθρώπων στο φαγητό. Στο πλαίσιο της φετινής δράσης, οι μαθήτριες και οι μαθητές μέσα από δραστηριότητες θα προσεγγίσουν την έννοια της άνισης κατανομής των πόρων, θα προβληματιστούν πάνω στο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να έχει πρόσβαση στην τροφή και θα αναζητήσουν ενέργειες και επιλογές που μπορούμε να κάνουμε εμείς, ως καταναλωτές και ενεργοί πολίτες.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 500.000 παιδιά και 40.000 εκπαιδευτικοί έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα, που υλοποιούμε σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, σε θεματικές που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων. Για τον σχεδιασμό των εργαστηρίων και των δράσεων συνεργαζόμαστε στενά με τους εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μάκης Δρακόπουλος, Διευθυντής Προγραμμάτων και Θεσμικών Χρηματοδοτήσεων της ActionAid στην Ελλάδα, «Είμαστε περήφανοι που υλοποιούμε τη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης για 20η χρονιά και για την εμπιστοσύνη της εκπαιδευτικής κοινότητας στο έργο μας. Για εμάς, η επένδυση στην εκπαίδευση για τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών είναι δέσμευση. Φέτος, μαζί με τη Lidl Ελλάς, θα εμπλουτίσουμε την εκστρατεία με επιπλέον εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαγωνισμό και δύο εκθέσεις, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Η δύναμη στο πιάτο σου"».