6 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή - Κόβοντας τις γυναίκες, στερώντας την αξιοπρέπεια

Πόλυ Τσιγκούνη
Content and Reporting Coordinator

6 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή - Κόβοντας τις γυναίκες, στερώντας την αξιοπρέπεια

Σχεδόν 4,4 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον πλανήτη κινδυνεύουν να δουν την κλειτορίδα τους να κόβεται, σε μια πρακτική που έχει τις ρίζες της πολλές δεκαετίες πίσω σε πολλές χώρες του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 12.000 κορίτσια έρχονται αντιμέτωπες με αυτό το «έθιμο» κάθε ημέρα. Τα παραπάνω δεν είναι απλά στατιστικά – ο κάθε αριθμός κουβαλά από πίσω του πολλές ανθρώπινες ιστορίες και αναρίθμητα συναισθήματα. Πόνος, θλίψη, οργή. Η ActionAid δραστηριοποιείται σε εννιά αφρικανικές χώρες για να βάλει τέλος σε αυτή την επώδυνη και τραυματική πρακτική.

Διαβάστε παρακάτω δύο ξεχωριστές ιστορίες και δείτε τα πρόσωπα πίσω από αυτές τις ξεχωριστές ιστορίες.

FGM_photo 1

Οι γυναίκες στην κοινότητα Okpuitumo της Νιγηρίας είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν άλλα κορίτσια να «κοπούν». Όλες τους έχουν βιώσει την τραυματική και επικίνδυνη εμπειρία της κλειτοριδεκτομής, που σημαδεύει τις ζωές των κοριτσιών. Τα τελευταία τρία χρόνια, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει στο χωριό τους. Με τις εκστρατείες της ActionAid όλοι οι κάτοικοι, άντρες και γυναίκες, αλλά και οι πολιτικοί, θρησκευτικοί και κοινωνικοί φορείς έχουν ενημερωθεί για τις επιπτώσεις αυτής της πρακτικής και έχουν σταματήσει την εφαρμογή της σε όλη την κοινότητα.  

Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για την προστασία των κοριτσιών, δεδομένου ότι το 50% των κατοίκων της χώρας εφαρμόζουν την πρακτική, ενώ μόλις το 2015 θεσπίστηκε τροπολογία για τη βία κατά των γυναικών που συμπεριλαμβάνει και τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. 

FGM_photo 2

«Η μητέρα μου μου είπε ότι μου το έκαναν κι εμένα-ήταν πολύ άσχημο, αλλά τους έχω συγχωρέσει. Όταν παντρευτώ, δεν πρόκειται με τίποτα να αφήσω να κάνουν κάτι τέτοιο στα κορίτσια μου!»

Η Martha και τα υπόλοιπα κορίτσια στην κοινότητα Rafin Kara της Νιγηρίας μπορούν να χαμογελούν και θέλουν να αφήσουν πίσω τις μνήμες από την πρακτική της κλειτοριδεκτομής. Μέσα από εκστρατείες ευαισθητοποίησης που πραγματοποιεί η ActionAid στην κοινότητά τους τα τελευταία 7 χρόνια, το έθιμο έχει εγκαταλειφθεί από την πλειοψηφία. Αυτή  τη στιγμή υπολογίζεται ότι στη Νιγηρία 19,9 εκατ. γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στην τρίτη θέση στον κόσμο στην εφαρμογή του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.