Διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων και αποκλιμάκωση στη Γάζα ζητά η ActionAid

Καθώς η ένταση των εχθροπραξιών συνεχίζεται αμείωτη στη Γάζα, η ActionAid εκφράζει ανησυχίες για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση, όπου περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με ανθρωπιστική κρίση. Η πολιορκία που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έχει αφήσει τους ανθρώπους χωρίς σταθερή πρόσβαση σε τροφή, καύσιμα, ρεύμα και νερό. 

Στις 11 Οκτωβρίου, η Αρχή Ηλεκτροδότησης της Γάζας ανακοίνωσε ότι ο μοναδικός ηλεκτρικός σταθμός έχει σταματήσει να λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, και, το πιο σημαντικό, τα νοσοκομεία -που παρουσιάζουν ήδη ελλείψεις σε καθοριστικής σημασίας ιατρικές προμήθειες – δεν μπορούν να παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες υγείας.

Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τζαμί που καταστράφηκε από ισραηλινά πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό Shati της πόλης της Γάζας, νωρίς το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2023./Copyright: NurPhoto /Getty
Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τζαμί που καταστράφηκε από ισραηλινά πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό Shati της πόλης της Γάζας, νωρίς το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2023./Copyright: NurPhoto /Getty

«Λυπούμαστε βαθύτατα για την εξελισσόμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και ζητούμε επειγόντως την διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων του ΟΗΕ, ώστε να φτάσει βοήθεια στους απελπισμένους πολίτες, και ιδίως στις γυναίκες και τα παιδιά, καθώς και σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία που ασφυκτιούν ήδη από ανθρώπους που χρειάζονται άμεσα ιατρική βοήθεια», δήλωσε ο Arthur Larok, Γενικός Γραμματέας της ActionAid International.

«Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες στην ιστορία της ανθρωπιστικής μας δράσης. Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι συνεχείς βομβαρδισμοί και αποκλεισμός από τρόφιμα, νερό, φάρμακα, καύσιμα και ηλεκτρισμό λόγω της πολιορκίας. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα ασθενείς και τραυματίες, οι οποίοι κινδυνεύουν υπό φρικτές ανθρωπιστικές συνθήκες και από την έλλειψη βασικών υπηρεσιών. Το ιατρικό προσωπικό και τα ασθενοφόρα βάλλονται άμεσα. Υπάρχουν περισσότεροι από 263.000 άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά», δήλωσε ο Amjad Al-Shawa του Δικτύου Παλαιστινιακών ΜΚΟ στη Γάζα.
 
Οι άνθρωποι στη Γάζα ζουν σε κατάσταση εναέριου, χερσαίου και θαλάσσιου αποκλεισμού εδώ και δεκαέξι χρόνια, κάτι που έχει καταστήσει δύσκολη την κάλυψη βασικών ανθρώπινων αναγκών και την πρόσβασή τους σε αντίστοιχες υπηρεσίες. Η πρόσφατη πολιορκία έχει επιδεινώσει τις συνθήκες των ήδη επιβαρυμένων δημόσιων υποδομών.