Άμεση η ανταπόκριση της ActionAid για τον σεισμό του Αφγανιστάν

Αφγανιστάν σεισμός
Αφγανιστάν σεισμός

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η ActionAid, παρέχοντας βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό 6,1 ρίχτερ που χτύπησε το Αφγανιστάν στις 22 Ιουνίου. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 1.000 και οι τραυματίες 1.500, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό, που έγινε αισθητός μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν. Εστιάζει ιδιαίτερα σε οικογένειες που έχουν άμεση ανάγκη στις πιο κατεστραμμένες περιοχές.

Οι περισσότερες καταστροφές βρίσκονται στο Paktika και το Khost, όπου σπίτια καταστράφηκαν και στη συνέχεια παρασύρθηκαν από τη βροχή που ακολούθησε. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Το οδικό δίκτυο έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα, καθώς έχουν κλείσει αρκετοί δρόμοι και το προσωπικό της ActionAid στη χώρα φοβάται ότι πλημμύρες μπορεί να δυσχεράνουν την κατάσταση, αφήνοντας τους σεισμοπαθείς χωρίς βοήθεια.

Η καταστροφή αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για το Αφγανιστάν, καθώς 20 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα. Επιπλέον, το σύστημα υγείας στη χώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτο και ο συνδυασμός των κρίσεων κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη.

«Ο φονικός σεισμός έχει καταστρέψει σπίτια και υποδομές σε μερικές από τις πιο ευάλωτες περιοχές της χώρας μου. Καθώς ο σεισμός έγινε τη νύχτα, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν στο σπίτι τους και κοιμόντουσαν. Δυστυχώς, περιμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί», εξηγεί ο διευθυντής της ActionAid Αφγανιστάν, Sudipta Kumar.

«Η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι πάρα πολύ δύσκολη, οι κάτοικοι έχασαν τα πάντα και τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Άνθρωποι έχουν μείνει στον δρόμο χωρίς καθαρό νερό και δυσκολεύονται να ταΐσουν τα παιδιά τους, την ίδια στιγμή που πενθούν μέλη της οικογένειάς τους και του φιλικού τους περιβάλλοντος. Οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ανάπηροι και οι ηλικιωμένοι έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα. Οι συνέπειες του σεισμού αυτού θα είναι περισσότερη πείνα και μεγαλύτερη φτώχεια», συνεχίζει.

Οι καταστροφές έχουν επηρεάσει τόσο τις πληγείσες περιοχές, που οι κάτοικοι βρίσκουν καθαρό νερό με μεγάλη δυσκολία και δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Οι άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, νερό, στέγη, ιατρική βοήθεια και είδη προσωπικής υγιεινής.

Η ActionAid βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή και θα παρέχει βοήθεια σε σεισμόπληκτες οικογένειες, καλύπτοντας βασικές ανάγκες. Αρχικά θα παρέχει τρόφιμα και νερό και θα καταγράψει τις μακροπρόθεσμες ανάγκες για να συνεχίσει τη βοήθεια.