6 μήνες από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία

Άννα Μπότσογλου
Head of Brand and Content
Τρία κορίτσια που ζουν σε καταυλισμό στη Συρία κοιτούν την αδερφούλα τους που γεννήθηκε σε νοσοκομείο που στηρίζει η ActionAid. Copyright: Sonya Al Ali Maara / ActionAid.

 

Θυμάσαι την 6η Φεβρουαρίου 2023; Εγώ όχι. Σίγουρα θα έκανε περισσότερο κρύο από τώρα. Οι άνθρωποι στη νότια Τουρκία και τη Βόρεια Συρία, όμως, δεν μπορούν να την ξεχάσουν. Ήταν τότε που δύο πολύ δυνατοί σεισμοί ισοπέδωσαν ολόκληρες περιοχές. Και οι άνθρωποι της ActionAid δεν έχουν ξεχάσει εκείνη την ημέρα, γιατί από τότε δουλεύουν για να βοηθήσουν τα πιο ευάλωτα άτομα που ξεσπίτωσαν οι σεισμοί.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολύ περισσότεροι τραυματίστηκαν. Τουλάχιστον 54.000 κτίρια καταστράφηκαν στους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας και Συρίας, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία και σχολεία.

Καταυλισμός κοντά σε νοσοκομείο που χρηματοδοτείται από την ActionAid.  Copyright: Sonya Al Ali Maara / ActionAidΚαταυλισμός κοντά σε νοσοκομείο που χρηματοδοτείται από την ActionAid. Copyright: Sonya Al Ali Maara / ActionAid

 

Ως ActionAid, μετά από καταγραφή των αναγκών, αλλά και της βοήθειας που έφτανε από άλλες οργανώσεις και φορείς, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στη Βόρεια Συρία. Εκεί, οι άνθρωποι ζουν μια δεύτερη κρίση (αυτή του σεισμού), μέσα στην προϋπάρχουσα κρίση των συρράξεων. Περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι ζουν στην περιοχή, εξαρτημένοι κατά το 90% από την ανθρωπιστική βοήθεια για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, εξαιτίας του δωδεκαετούς πολέμου.

Σε συνεργασία με 6 τοπικούς συνεργάτες μας, οργανώσεις που δούλευαν ήδη στην περιοχή, έχουμε στηρίξει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους με παροχή πρώτων βοηθειών, απεγκλωβισμούς από τα χαλάσματα, μεταφορά σε νοσοκομείο, παροχή καθαρού νερού και ειδών προσωπικής υγιεινής, διανομή τροφίμων, διανομή χρημάτων, ψυχοκοινωνική στήριξη και 4 ασφαλείς χώρους για γυναίκες και κορίτσια.

Ένα νοσοκομείο που φέρνει την ελπίδα

Η Safaa με τον οκτώ μηνών γιο τηςΗ Safaa με τον οκτώ μηνών γιο της. Sonya Al Ali Maara / ActionAid

 

Την ώρα του πρώτου σεισμού, οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμόντουσαν. Όχι όμως η Safaa, μητέρα 3 παιδιών, που θήλαζε τον τότε δύο μηνών γιό της. «Κοιμόμασταν,» εξηγεί. «Κι εγώ θήλαζα τον μικρό μου και κατά λάθος μου έπεσε από τα χέρια. Τόσο πολύ φοβηθήκαμε. Τα παιδιά ξύπνησαν κι άρχισαν να κλαίνε. Τρομοκρατήθηκαν τόσο που άρχισαν να ουρλιάζουν.»

Δεν κοιμόταν ούτε η Ghufran, μαία σε νοσοκομείο της περιοχής, το οποίο χρηματοδοτείται από την ActionAid και το διαχειρίζεται ο τοπικός συνεργάτης μας, Violet. «Ο σεισμός χτύπησε στις 4.00 το πρωί. Ήμουν σε βάρδια. Ξεγεννούσαμε μωρά όταν συνέβη.»

H Safaa και η οικογένειά της χρησιμοποιούν το νοσοκομείο κι έχουν μόνο καλά λόγια να πουν. Ο μεγαλύτερος γιος της έκανε εγχείρηση για κοίλη και το ιατρικό προσωπικό ήταν εξαιρετικό. Νιώθει ανακούφιση που έχουν ένα νοσοκομείο τόσο κοντά στον καταυλισμό για σεισμοπαθείς, στο οποίο μένει.

Η Ghufran εξηγεί πόσο σημαντικό ήταν το νοσοκομείο για τις γυναίκες. «Μετά τον σεισμό, πολλές γυναίκες ήρθαν σε εμάς, φοβισμένες, τρομοκρατημένες. Μια περίπτωση που με επηρέασε ιδιαίτερα ήταν μιας ασθενούς που ήταν επτά μηνών έγκυος και ήρθε σε εμάς τόσο φοβισμένη και σε τέτοια ψυχολογική κατάσταση που δεν μπορούσε να σταθεί. Την ηρεμήσαμε και γέννησε πρόωρα. Την εξετάσαμε και μεταφέραμε το νεογέννητο σε θερμοκοιτίδα και Δόξα τον Θεό, μετά τη γέννα είναι καλά στην υγεία της.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα για τις εγκυμονούσες μετά τον σεισμό πηγάζουν από τον φόβο τους. Δεν μπορούν να φάνε από τον τρόμο τους και αυτό τις οδηγεί στον υποσιτισμό.» Το νοσοκομείο παρέχει βιταμίνες και φάρμακα για να φροντίσει τις εγκυμονούσες. «Βοηθούμε, επίσης, στη μείωση των αποβολών που προκαλούνται από τις διαδοχικές εγκυμοσύνες. Οι περισσότερες γυναίκες γεννούν και αμέσως μετά ξαναμένουν έγκυες. Τουλάχιστον μπορούμε να κάνουμε κάτι αν ανάμεσα στις εγκυμοσύνες χρησιμοποιούνται μέθοδοι οικογενειακού προγραμματισμού. Έτσι βοηθούμε τις γυναίκες να προφυλάσσουν την υγεία τους και το επόμενο παιδί θα είναι πιο υγιές.»

Εντοπίζει, επίσης, ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα: τους παιδικούς γάμους. «Προκαλεί πολλά προβλήματα στα κορίτσια. Μένουν έγκυα πριν τα σώματά τους να είναι έτοιμα στα 15 και τα 16, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες γέννες. Τα πρόωρα δεν μπορούν να επιβιώσουν στις συνθήκες που γεννιούνται.»

Ο Δρ. Osama είναι παιδίατρος εδώ και πέντε χρόνια στο νοσοκομείο που χρηματοδοτείται από την ActionAid στη βορειοδυτική Συρία. Ο Δρ. Osama είναι παιδίατρος εδώ και πέντε χρόνια στο νοσοκομείο που χρηματοδοτείται από την ActionAid στη βορειοδυτική Συρία. Copyright: Sonya Al Ali Maara / ActionAid

 

Ο Osama είναι παιδίατρος στο νοσοκομείο εδώ και 5 χρόνια. «Την ώρα του σεισμού ήμουν στο σπίτι,» λέει. «Η οικογένειά μου επηρεάστηκε περισσότερο από εμένα. Τα παιδιά μου άρχισαν να φοβούνται με το παραμικρό ταρακούνημα, ιδίως με τους μετασεισμούς. Μετά τον σεισμό, η πίεση στη δουλειά αυξήθηκε σημαντικά. Τα ποσοστά των ασθενειών αυξήθηκαν, διότι αυξήθηκε ο αριθμός των καταυλισμών και των καταστροφών στην περιοχή. Οι ασθένειες που βλέπω περισσότερο μετά τον σεισμό είναι ψυχικές. Παιδιά που φοβούνται τους μετασεισμούς. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι, όμως, οι μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ιλαρά.»

Το νοσοκομείο στη βορειοδυτική Συρία είναι ένα ισόγειο κτίριο 4.000 τετραγωνικών μέτρων, που εξυπηρετεί 58 γειτονικούς καταυλισμούς εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων. Χρηματοδοτείται από την ActionAid και τη διαχείριση έχει ο τοπικός συνεργάτης μας, Violet. Παρέχει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες όπως η φροντίδα της αναπαραγωγικής υγείας, μαιευτήριο για φυσιολογικό τοκετό και καισαρικές τομές, καθώς και όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα παιδιά και τη μητρότητα και το κυριότερο είναι δωρεάν.

Εμείς μπορεί να μη θυμόμαστε την 6η Φεβρουαρίου 2023, όμως οι γυναίκες και τα παιδιά στη Βόρεια Συρία τη θυμούνται. Σημάδεψε τη ζωή τους. Ως ActionAid είμαστε ακόμα εκεί, στηρίζοντας τες. Κάνε κι εσύ μια δωρεά και δώσε ελπίδα στους ανθρώπους που ζουν ακόμα στους καταυλισμούς.