Τι θα γίνει «άμα» μεγαλώσει;

©Simona Supino

Όταν γίνεται κάποιος γονιός, επιδιώκει να έχει απαντήσεις. Απαντήσεις στα ερωτήματα και τις απορίες του παιδιού, στις ανησυχίες του, διαβεβαιώσεις ότι όλα θα είναι όμορφα, όλα θα πάνε καλά.  Από την άλλη, την ίδια στιγμή γεννιούνται μέσα του πλήθος ανησυχίες, αγωνίες, ερωτηματικά: Θα είμαι καλός γονιός; Θα είναι υγιές, θα είναι ασφαλές; Θα μπορέσω να του προσφέρω τα πάντα; Τι θα γίνει άμα μεγαλώσει; Θα μεγαλώσει;;;

Οι γονείς σε όλο τον κόσμο μοιράζονται κοινές αγωνίες για την υγεία, την ασφάλεια, την ευτυχία, την τύχη των παιδιών τους. Και είναι αυτή η τύχη που καθορίζει και διαφοροποιεί τις αγωνίες τους. Γιατί είναι θέμα τύχης το πού θα γεννηθεί ένα παιδί. Έτσι, η αγωνία για την υγεία ενός παιδιού μπορεί να αφορά την οχύρωσή του απέναντι σε σοβαρές παθήσεις. Μπορεί και να αφορά, ωστόσο, την επιβίωσή του από τη στιγμή της γέννησής του, αν θα έχει καθαρό νερό ώστε να μην αρρωσταίνει από την κατανάλωση μολυσμένου, αν θα έχει μια στοιχειώδη ιατρική φροντίδα ώστε να μην πεθάνει από μια απλή ίωση, στην περίπτωση που τύχει να γεννηθεί σε μια από τις ευάλωτες περιοχές του κόσμου.

Anadoxi
Σομαλία: Η Halimo αγωνίζεται να εξασφαλίσει νερό και τροφή για τα παιδιά της.©Daniel Jukes

«Θα είναι υγιές;» Η Halimo περιμένει το 9ο παιδί της σε έναν καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων στη Σομαλία. Η περιοχή πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών. Το νερό είναι δυσεύρετο και οι μανάδες μπορεί να περπατούν ώρες για να το εξασφαλίσουν για την οικογένεια. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν ούτε να καλλιεργήσουν, αλλά ούτε και να συντηρήσουν τα ζώα τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Η ActionAid παρέχει έκτακτη οικονομική ενίσχυση και προμήθειες φαγητού στους ευάλωτους πληθυσμούς της ανατολικής Αφρικής, ώστε να ανταποκριθούν σε αυτήν την κρίση. «Μπορεί να μου πάρει και 5 ώρες για να βρω νερό και κάποιες φορές μπορεί να μην βρω καθόλου. Αυτό έχει συνέπειες και στην τροφή μας. Η δίψα κάνει τα μωρά να κλαίνε…», δηλώνει η Halimo με απελπισία.

«Θα μεγαλώσει με ασφάλεια;» Τι μέτρα θα λάβουν οι γονείς για να διαφυλάξουν την ασφάλεια του παιδιού που έρχεται στον κόσμο; Έναν ζεστό χώρο, ένα κρεβάτι και καθίσματα που να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, θα απομακρύνουν τα επικίνδυνα αντικείμενα…Η Vira αναγκάστηκε να απομακρύνει από το Κίεβο και την εμπόλεμη ζώνη όλη την οικογένεια, με 4 παιδιά και ένα βρέφος που είχε γεννηθεί πρόωρα και ζύγιζε μόλις 1,1 κιλό. Η ActionAid βοήθησε τη Vira να μεταφερθεί σε καταυλισμό προσφύγων στην Πολωνία και παρείχε τρόφιμα στην οικογένεια. Εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο γεννιούνται και μεγαλώνουν σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές που πλήττονται από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και βασικών ελλείψεων.

«Θα είναι ευτυχισμένο;» Τι σημαίνει ευτυχία για ένα παιδί; Η ανεμελιά, το ξέγνοιαστο παιχνίδι, οι τρυφερές στιγμές με τη μητέρα, η συναναστροφή με άλλα παιδιά, οι ευκαιρίες για μάθηση. Για τη Zera και τα παιδιά της, η ευτυχία αυτή είναι ένα όνειρο. Εκείνη, μεγαλώνει μόνη τα τρία παιδιά της και αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της οικογένειας, δουλεύοντας σε μια φυτεία τσαγιού στην Κένυα. Οι συνθήκες είναι σκληρές και αυτό που τις κάνει ακόμα πιο δύσκολες είναι ότι είναι αναγκασμένη να έχει μαζί και τον 21 μηνών γιο της στο χωράφι, που σίγουρα δεν είναι μέρος για να μεγαλώνει ένα παιδί. Ο μικρός πολύ συχνά αρρωσταίνει από το κρύο, ενώ η Zera δεν μπορεί να μαζέψει επαρκή  σοδειά, που θα της εξασφαλίσει καλύτερο εισόδημα. Πολλά παιδιά δουλεύουν μαζί με τους γονείς τους στα χωράφια για να βοηθήσουν στο εισόδημα της οικογένειας, όταν δεν έχουν σχολείο. Οι μισθοί είναι πενιχροί και η ActionAid πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις φυτείες τσαγιού, ώστε να μπορούν να διεκδικούν κατάλληλες συνθήκες και μισθούς.

Anadoxi
Κένυα: Η Zera παίρνει το μωρό μαζί στα χωράφια καθημερινά, μέσα σε αντίξοες συνθήκες. ©ActionAid

«Τι θα γίνει όταν μεγαλώσει;» Κάθε μητέρα, αντικρύζοντας το παιδί της οραματίζεται και το μέλλον του. Θα έχει ευκαιρίες για μάθηση, τα κατάλληλα ερεθίσματα, θα μπορεί να κάνει όνειρα και να τα πραγματοποιεί; Εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο στερούνται τη δυνατότητα να πάνε σχολείο, τα κορίτσια μένουν στο σπίτι για να κάνουν δουλειές ή τα παντρεύουν από μικρή ηλικία και τα αγόρια δουλεύουν για να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα, καθώς οι γονείς δεν μπορούν να στηρίξουν την εκπαίδευσή τους. Η έλλειψη ευκαιριών διαιωνίζει τον κύκλο της φτώχειας και αποκλείει ένα μέλλον καλύτερο για τα παιδιά και για ολόκληρες τις κοινότητες.  

Η υγεία, η ασφάλεια, οι ευκαιρίες, η ευτυχία δεν είναι σίγουρα δεδομένα. Γι’ αυτό και συνθέτουν τις αγωνίες όλων των γονιών στον κόσμο. Υπάρχουν, ωστόσο, πράγματα που για κάποια παιδιά ξεκινούν ως δεδομένα, αφού έτυχε να γεννηθούν στον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο. Όπως ένα ασφαλές σπίτι, το καθημερινό φαγητό, η εκπαίδευση, τα όνειρα. Για κάποιες μητέρες, η ίδια η επιβίωση του παιδιού είναι μια καθημερινή αγωνία. Ζουν μέρα με τη μέρα, χωρίς να μπορούν να οραματίζονται το μακρινό μέλλον. Είναι για εκείνες το ερώτημα «τι θα γίνει ΑΝ μεγαλώσει»…

Το πού θα γεννηθεί το κάθε παιδί είναι σίγουρα θέμα τύχης. Καθένας από εμάς, όμως, έχει τη δυνατότητα να πάρει λίγη από την τύχη στα χέρια του και να συμβάλει στην αλλαγή της. Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid, οι μανάδες σε όλο τον κόσμο βρίσκουν απαντήσεις στις αγωνίες που έχουν για τα παιδιά τους. Βρίσκουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, ασφάλεια, εκπαίδευση, ευκαιρίες. Και μπορούν να κρατούν μόνο ένα ερώτημα αναπάντητο που τους επιτρέπει να ονειρεύονται: «Τι θα γίνει όταν μεγαλώσει;»   

Δες εδώ πώς μπορείς να στηρίξεις κι εσύ το έργο της ActionAid, προσφέροντας ένα καλύτερο μέλλον σε όλα τα παιδιά στον κόσμο.