Τελικοί αγώνες ρητορικής «YouLead»: Ενώνουμε τις φωνές μας για ένα βιώσιμο μέλλον

Οι τελικοί αγώνες ρητορικής «YouLead» που πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιουνίου 2023, στο 1ο Γ.Ε.Λ. Παπάγου, έφεραν κοντά περισσότερους από 60 μαθητές, 30 εκπαιδευτικούς και εθελοντές από Κρήτη, Καλαμάτα, Κόρινθο και Αττική. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και είχε ως στόχο την ενθάρρυνση της συζήτησης για περιβαλλοντικά θέματα, βασιζόμενη στις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου και της ενεργητικής ακρόασης.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα από πολλαπλές πλευρές, να ανταλλάξουν απόψεις, καθώς και να αναπτύξουν τις ικανότητες της πειθούς και της εποικοδομητικής επικοινωνίας.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των νέων στη δημόσια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη της κινητοποίησής τους , το έργο «YouLead» εστιάζει στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων και των εμπειριών που θα κινητοποιήσουν τους νέους ώστε να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και της κλιματικής δικαιοσύνης.

Η εκδήλωση ανέδειξε, επίσης, τους 20 φιναλίστ που ξεχώρισαν στους αγώνες ρητορικής. Από αυτούς, οι 5 πρώτοι θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο του 2024, όπου θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις ιδέες τους και να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή.

Οι τελικοί αγώνες ρητορικής «YouLead» αποτελούν ένα εποικοδομητικό παράδειγμα για το πώς οι νέοι μπορούν να εμπλακούν και να δράσουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από τη συζήτηση και τη συνεργασία, οι νέοι μπορούν να διαμορφώσουν κοινές λύσεις και να προωθήσουν την αλλαγή προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Ευχαριστούμε το 1ο Γ.Ε.Λ. Παπάγου για τη φιλοξενία των τελικών αγώνων ρητορικής «YouLead», καθώς και τους εκπαιδευτικούς και τους εθελοντές και τις εθελόντριες για την αφοσίωσή τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους στην επιτυχία τους. Μέσα από αυτήν την εμπειρία, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον όπου οι νέοι απέκτησαν την αυτοπεποίθηση και την έμπνευση να προωθήσουν τις ιδέες τους και να αναλάβουν το ρόλο τους για την προώθηση ενός πιο βιώσιμου κόσμου.

Το ευρωπαϊκό έργο «YouLead» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απόψεις που εκφράζονται στο άρθρο ανήκουν μόνο στον συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις απόψεις αυτές.