Περικοπές χρηματοδότησης στην UNRWA: Μια θανατική καταδίκη για Παλαιστίνιους στη Γάζα και την ευρύτερη περιοχή

Περικοπές χρηματοδότησης στην UNRWA: Μια θανατική καταδίκη για Παλαιστίνιους στη Γάζα και την ευρύτερη περιοχή

Η ActionAid, ως μια διεθνής οργάνωση που αυτή τη στιγμή παρέχει βοήθεια και υποστήριξη στη Γάζα και την ευρύτερη περιοχή, είναι βαθιά θορυβημένη και ανήσυχη από την απόφαση ορισμένων εκ των πλουσιότερων κρατών του κόσμου να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Αυτή η ριψοκίνδυνη απόφαση λειτουργεί ως θανατική καταδίκη για εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη γύρω περιοχή, εντείνοντας μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κρίση για εκατομμύρια ανθρώπους. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση της UNRWA θα έχουν, επίσης, ευρύτερες συνέπειες για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που διαμένουν στη Συρία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, όπου η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τις κοινότητες υποδοχής.

Η ActionAid χαιρετίζει την έρευνα της UNRWA σχετικά με τους ισχυρισμούς που αφορούν την εμπλοκή μιας μικρής ομάδας μελών του προσωπικού της UNRWA στις επιθέσεις της 7ης  Οκτωβρίου, ωστόσο, καταγγέλλουμε την επιλογή να τιμωρηθεί ένας ολόκληρος πληθυσμός από ορισμένα κράτη που προηγουμένως ζήτησαν αυξημένη υποστήριξη και προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η αναστολή της χρηματοδότησης από αυτές τις χώρες-δωρητές δεν είναι παρά μια θανατική καταδίκη για περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες, με πάνω από τα μισά από αυτά να είναι παιδιά που εξαρτώνται από τη βοήθεια της UNRWA στη Γάζα για να επιβιώσουν.

Όπως αναφέρουν ειδικοί του ΟΗΕ, όλα τα παιδιά κάτω των πέντε ετών στη Γάζα – που υπολογίζονται σε 335.000 - διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρού υποσιτισμού, καθώς ο κίνδυνος συνθηκών λιμού αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Καλούμε τα κράτη-δωρητές να αντιστρέψουν αυτή την απόφαση. Η συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη γύρω περιοχή πρέπει να σταματήσει αμέσως.