Μανιφέστο «Το μέλλον μας στον Ενεστώτα»: Οι νέοι ζητούν δράση για το κλίμα και μια κοινωνία χωρίς φτώχεια και διακρίσεις

Το Μανιφέστο  με τίτλο «Το μέλλον μας στον Ενεστώτα» δημιουργήθηκε από μία συμμαχία νέων από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου ”You Lead” με σκοπό την ανάδειξη του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης να δράσουμε τώρα. Αναγνωρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη, το Μανιφέστο σκιαγραφεί το ζήτημα της κλιματικής κρίσης ως κάτι τόσο σημαντικό που μειώνει τις πιθανότητες και τις ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον, επηρεάζοντας δυσανάλογα τις νέες γενιές, τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και τις χώρες του Νότου. Οι νέοι τονίζουν ότι είναι τόσο επείγουσα η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, που πρέπει να ενεργούμε «σαν να καίγεται το σπίτι μας». Η επείγουσα ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προκύπτει από τα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και απειλεί τη βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με τους νέους, ένας παράγοντας που συνεισφέρει στη μη αντιμετώπιση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής με τη σοβαρότητα και την αμεσότητα που του αρμόζει, είναι η έλλειψη ορθής ενημέρωσης και εκπαίδευσης που υπονομεύει την κρισιμότητα της κατάστασης. Η πραγματική αιτία των φυσικών καταστροφών όπως δηλώνουν,  βρίσκεται στην καρδιά της μεταβιομηχανικής κοινωνίας που βάζει σε προτεραιότητα το ατομικό κέρδος έναντι της κοινής περιβαλλοντικής ευημερίας. Οι νέοι και οι νέες, έχοντας σχηματίσει μιαομάδα ενεργών και ώριμων πολιτών της ΕΕ, μέσα στο Μανιφέστο, καταγράφουν τη δέσμευσή τους να αναγνωρίσουν την ατομική τους ευθύνη αλλάζοντας τις συνήθειές τους και καταναλώνοντας πιο συνειδητά, ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Μαζί με την προστασία του περιβάλλοντος, αναγνωρίζουν τη σημασία της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στο καθαρό νερό, ως μέρος της δέσμευσής τους για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου κόσμου. Παράλληλα, οι νέοι πιέζουν για μεγάλες, συστημικές αλλαγές τόσο σε κυβερνητικούς όσο και σε εμπορικούς θεσμούς, προτρέπουν τους φορείς λήψης αποφάσεων να δημιουργήσουν νόμους που θέτουν αυστηρότερα όρια για τις βιομηχανίες και τους οικονομικούς τομείς που προκαλούν τη μεγαλύτερη ρύπανση, δεσμεύονται να υποστηρίξουν τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν θετικές περιβαλλοντικές αλλαγές μέσω της ψήφου τους και να αναδείξουν τα ζητήματα που τους απασχολούν μέσω του ακτιβισμού. Οραματίζονται μια κοινωνία που λειτουργεί με βάση οικολογικές αξίες σε όλα τα επίπεδα, από το ατομικό και το κοινοτικό μέχρι το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο.

Οραματίζονται ενεργές κυβερνήσεις που θέτουν όρια στις επιζήμιες για το περιβάλλον βιομηχανίες και ενισχύουν τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, αναγνωρίζοντας την ευθύνη τους για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Οι νέοι και οι νέες δεσμεύονται να εκπαιδεύουν την επόμενη γενιά, ευαισθητοποιώντας την κοινωνία σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Θέλουν να δουν έναν κόσμο όπου κανείς δεν θα ζει με τον φόβο ότι θα χάσει το σπίτι του ή ότι θα μείνει χωρίς νερό και φαγητό, όπου θα υπάρχει ασφάλεια και ευημερία για όλους τους ανθρώπους. Στόχος τους είναι να υψώσουν τις φωνές τους συλλογικά για ένα πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον. Το Μανιφέστο, θα παρουσιαστεί από τους νέους σε θεσμικούς και άλλους φορείς, τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες.