Κοινή δήλωση της ActionAid και άλλων Οργανώσεων για τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων στη Γάζα

Κοινή δήλωση της ActionAid και άλλων Οργανώσεων για τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων στη Γάζα

Εμείς, οι παρακάτω οργανώσεις που υπογράφουμε την κοινή δήλωση, είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένες από τον εκτοπισμό Παλαιστίνιων στη Γάζα ως αποτέλεσμα της καταστροφικής στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ. Σχεδόν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί βίαια μέσα στη Γάζα, με αναφορές να δείχνουν τα σχέδια του Ισραήλ για μαζικό εκτοπισμό έξω από τα όρια της περιοχής αυτής. Αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εκτοπισμός, όπως παρατηρείται στη Γάζα, παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και ιδιαίτερα το άρθρο 49 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, το οποίο απαγορεύει τη βίαιη μεταφορά των αμάχων πληθυσμών από μια κατοχική δύναμη. Οι ενέργειες του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης διαταγών εκκένωσης που καλύπτουν μεγάλες περιοχές της Γάζας, έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό περίπου του 85% του πληθυσμού της Γάζας. Οι οικογένειες έχουν εκτοπιστεί αρκετές φορές, επιδεινώνοντας την ήδη απελπιστική κατάστασή τους. Η έλλειψη ασφαλών διαδρομών και τελικών προορισμών για τους εκτοπισμένους παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και συνιστά βίαιη μεταφορά.

Τρομάζουμε στην προοπτική μιας πλήρους χερσαίας εισβολής στη Ράφα, η οποία θα ήταν καταστροφική για τους περισσότερους από 1.5 εκατομμύριο ανθρώπους που διαμένουν σήμερα στη Ράφα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων του ενός εκατομμυρίου εκτοπισμένων ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο εκεί, οι οποίοι δεν έχουν άλλη διέξοδο, καθώς οι βόρειες και κεντρικές περιοχές της Γάζας βομβαρδίζονται καθημερινά.

Οι αναφορές για σχέδια του Ισραήλ να μεταφέρουν μόνιμα Παλαιστίνιους από τη Γάζα σε άλλα εδάφη, όπως τη χερσόνησο του Σινά ή τρίτες χώρες, είναι ανησυχητικές.

Απαντώντας σε αυτές τις σοβαρές ανησυχίες, καλούμε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για:

  • Να επιδιώξουν ενεργά μια άμεση, μόνιμη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, με την αποχώρηση όλων των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.
  • Να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τις υποχρεώσεις του βάσει του Διεθνούς Δικαίου και τις διατάξεις που ορίζει το Διεθνές Δικαστήριο.
  • Να απορρίψουν και να εμποδίσουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία συμβάλλει στον μόνιμο ή παρατεταμένο εκτοπισμό των Παλαιστίνιων και να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή όλων των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων εντός της Γάζας μόλις λήξουν οι εχθροπραξίες.
  • Να διευκολυνθεί η άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της βασικής βοήθειας και των προμηθειών, για την κάλυψη των αναγκών του άμαχου πληθυσμού, ιδίως των ευάλωτων ομάδων.
  • Να τηρήσουν πλήρως τη θεμελιώδη νομική υποχρέωσή τους βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης και του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου για τη διασφάλιση του σεβασμού του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της δεινής θέσης των Παλαιστινίων στη Γάζα και να υποστηρίξει τα δικαιώματά τους βάσει του διεθνούς δικαίου.

Υπογράφουν:

ActionAid

Action Against Hunger

Action for Humanity

Amnesty International UK

Caabu (Council for Arab-British Understanding)

CAFOD

Child Rights International Network (CRIN)

Christian Aid

Eurochild

Gender Action for Peace and Security (GAPS)

Handicap International - Humanity & Inclusion

Interpal

INTERSOS

Islamic Relief UK

Lawyers for Palestinian Human Rights

Médecins du Monde - International Network

Medical Aid for Palestinians - MAP

Plan International

SAFERWORLD

Sadaka, The Ireland Palestine Alliance

The Global Legal Action Network (GLAN)

Trócaire

War Child

War on Want

Welfare Association