Κάθε παιδί σε ανάγκη είναι και δικό μας παιδί

Πώς θα μας φαινόταν αν το παιδί μας ζητούσε για τις φετινές γιορτές να έχει καθαρό νερό στο σπίτι, ενώ η επιθυμία του για τον καινούργιο χρόνο ήταν να καταφέρει να πάει σχολείο; Μάλλον απίθανο, αφού πρόκειται για αγαθά που στη δική μας κοινωνία και για τα δικά μας παιδιά θεωρούνται αυτονόητα.

Κι όμως, υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο λαχταρούν μία θέση σε μια σχολική τάξη. Ονειρεύονται να καταφέρουν να σπουδάσουν ώστε να έχουν μια καλύτερη ζωή ξεφεύγοντας από τη φτώχεια. Παιδιά που μπορεί να μείνουν μέρες χωρίς τουλάχιστον ένα γεύμα, παιδιά που αρρωσταίνουν από το μολυσμένο νερό και κινδυνεύει η ζωή τους.

Ένα από αυτά τα παιδιά ήταν και η Alimanta από την Γκάνα, που δεν ήθελε να πηγαίνει στο σχολείο γιατί οι τάξεις ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, γεμάτες με φίδια και έντομα, ενώ στον συνωστισμό των 70 παιδιών στο μάθημα, έπρεπε κάθε φορά να μαλώνουν για λίγο χώρο. Με τη στήριξη των Αναδόχων της ActionAid, όμως, το σχολείο της έχει πλέον 4 καινούργιες τάξεις, τουαλέτες για κορίτσια και βιβλιοθήκη. Έχει και 682 μαθητές με ένα καλύτερο μέλλον μπροστά τους!

O Rifat από τη μεριά του, σταμάτησε να πηγαίνει σχολείο γιατί δεν μπορούσε να παρακολουθήσει εξαιτίας της πείνας. Το χωράφι τους πλημμύρισε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν συχνά το Μπανγκλαντές και στερήθηκαν το εισόδημα και το φαγητό τους. Η ActionAid παρείχε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στις οικογένειες που επλήγησαν, καθώς και στήριξη για να ξεκινήσουν ξανά τις οικονομικές τους δραστηριότητες κι έτσι παιδιά όπως ο Rifat εξασφάλισαν το φαγητό τους κι επέστρεψαν στο σχολείο.

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του Prabin από το Νεπάλ ήταν να μην αρρωστήσει από μολυσμένο νερό. Είναι συχνό φαινόμενο για τα παιδιά στην περιοχή του οι ασθένειες που συνδέονται με την κατανάλωση ακατάλληλου, μη πόσιμου νερού. Έτσι, ήταν μεγάλη ανακούφιση, και για τον ίδιο και για όλα τα παιδιά και τους γονείς, που η ActionAid τοποθέτησε δεξαμενές νερού στο σχολείο τους.

Ο Rifat, ο Prabin, η Alimanta κι εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο έχουν ένα καλύτερο παρόν κι ένα μέλλον με ελπίδα χάρη στους Αναδόχους της ActionAid που τα είδαν ως «δικά τους» παιδιά. Γιατί κάθε παιδί σε ανάγκη είναι και δικό μας παιδί και μπορούμε να εκπληρώσουμε τις ευχές του για μια ζωή με τα αυτονόητα αγαθά. Αυτές τις γιορτές, βάζουμε στη λίστα με τα δώρα το Πρόγραμμα Αναδοχής, προσφέροντας το χαμόγελο σε όλα τα παιδιά του κόσμου!