Η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης 2023 ξεκινάει με τη χορηγία της Lidl Ελλάς

ActionAid

Η μεγαλύτερη μαθητική εκστρατεία της ActionAid που φέρνει κοντά χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας, έρχεται για 19η χρονιά με τη χορηγία της Lidl Ελλάς.

Η εκστρατεία και φέτος εστιάζει στους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα στον Στόχο 3 για την Καλή Υγεία και Ευημερία, στον Στόχο 12 για την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή και στον Στόχο 13 που είναι η Δράση για το Κλίμα. Η φετινή δράση τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και είναι εμπλουτισμένη με νέες ιδέες και δραστηριότητες, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος «Η δύναμη στο πιάτο σου», χορηγός του οποίου είναι η Lidl Ελλάς για την τρέχουσα και την επόμενη σχολική χρονιά. Το πρόγραμμα, το οποίο κορυφώνεται με τη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης που πραγματοποιείται μέσα στον Μάιο, πλαισιώνεται και από άλλες εκπαιδευτικές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, διαγωνισμό, βραβεύσεις, καθώς και δύο εκθέσεις στο τέλος της δεύτερης σχολικής χρονιάς. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και σχολεία δεύτερης ευκαιρίας σε όλη τη χώρα, αλλά και σε εκπαιδευτικούς, με την παροχή κατάλληλου διδακτικού υλικού και εποπτικών εργαλείων.

Στόχος είναι μέσα από δραστηριότητες και δράσεις οι μαθητές και οι μαθήτριες να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με το θέμα της υγιεινής και βιώσιμης διατροφής και κατανάλωσης, καλλιεργώντας δεξιότητες και αποκτώντας νέες γνώσεις, υιοθετώντας στάσεις και αντιλήψεις που θα τους δώσουν τα εφόδια ώστε να συμπεριφέρονται ως ενεργοί πολίτες για ένα καλύτερο αύριο. Τι σημαίνει, λοιπόν, βιώσιμη διατροφή και υπεύθυνη κατανάλωση; Πώς η τροφή που καταναλώνουμε, αλλά και ο τρόπος που την παράγουμε επηρεάζουν την υγεία μας, αλλά και τη βιωσιμότητα του πλανήτη; Είναι τα κεντρικά ερωτήματα της φετινής δράσης με τίτλο «Η δύναμη στο πιάτο σου», κεντρική ενέργεια της οποίας είναι η δημιουργία μιας αφίσας από τους μαθητές και τις μαθήτριες με θέμα ένα βιώσιμο τρόφιμο της Ελλάδας. Για την υλοποίηση της φετινής δράσης έχει δημιουργηθεί ένα πλήρες εκπαιδευτικό πακέτο για τα σχολεία, που περιλαμβάνει έναν οδηγό δράσεων και δραστηριοτήτων και ένα εκπαιδευτικό κουτί (kit), ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακές συναντήσεις για εκπαιδευτικούς και παιδιά, με ειδικούς επιστήμονες που συσχετίζονται με τα θέματα της Εβδομάδας Δράσης.

Επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην ευαισθητοποίηση πάνω στους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, βάζουμε τα παιδιά και τους εφήβους στο επίκεντρο, με στόχο να υιοθετήσουν υπεύθυνες συνήθειες και συμπεριφορές, να σκέφτονται κριτικά, και τελικά να εξελιχθούν ως ενεργοί πολίτες για έναν βιώσιμο κόσμο για όλους τους ανθρώπους.