Η δουλειά μας για την Ουκρανία συνεχίζεται, ενώ η κρίση βαθαίνει

Sissy Gkournelou /ActionAid

Σήμερα κλείνουν 300 ημέρες από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και ως ActionAid συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, ενώ έχουμε επεκτείνει τη δράση μας και μέσα στην Ουκρανία. Χάρη και στις οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε, μέχρι σήμερα έχουμε βοηθήσει περισσότερους από 1 εκατ. ανθρώπους, ιδιαίτερα γυναίκες, παιδιά και ευάλωτα άτομα που δέχονται διακρίσεις.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, προσφέραμε σε:

  • 103.936 ανθρώπους βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής
  • 78.121 γυναίκες και παιδιά κυρίως υπηρεσίες προστασίας
  • 551.097 ανθρώπους σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλειά τους
  • 10.594 άτομα χρηματικό επίδομα
  • 100 θύματα έμφυλης βίας στήριξη και βοήθεια

Βοηθούμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στην Ουκρανία

Η σύρραξη στην Ουκρανία επηρεάζει ιδιαίτερα ανθρώπους που μετακινούνται δύσκολα, όπως τα ηλικιωμένα άτομα, οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι, οι άνθρωποι με αναπηρία και γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

Καθώς το ταχυδρομείο εξακολουθεί να λειτουργεί, μέσω των τοπικών οργανώσεων με τις οποίες συνεργαζόμαστε από τις αρχές Αυγούστου, ως ActionAid προσφέρουμε είδη πρώτης ανάγκης σε 2.500 νοικοκυριά στις περιοχές Dnipropetrovska, Donetska, Kharkivska, Khersonska, Luhanska, Mykolaivska, Poltavska και Zaporizka και χρηματική ενίσχυση σε 5 ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας (Kharkiv, Donetsk, Luhansk, Sumy και Poltava).

Παρέχουμε, επίσης, online και δια ζώσης ψυχολογική στήριξη και ευκαιρίες εκπαίδευσης σε νέες δεξιότητες σε κορίτσια και γυναίκες. Επιπλέον, σε ιδιαίτερα ευάλωτους πληθυσμούς, όπως είναι τα οροθετικά άτομα, προσφέρουμε ολιστική στήριξη για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο Κίεβο, το Lviv και το Uzhhorod.

Προσφέρουμε, τέλος, βοήθεια και στήριξη στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, τις εθελόντριες και τους εθελοντές τοπικών οργανώσεων που προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια, ενώ βιώνουν και σε προσωπικό επίπεδο την κρίση.

Πολωνία
© Simona Supino/ActionAid

Στηρίζουμε τις προσφύγισσες και τα προσφυγόπουλα στην Πολωνία

Μέσω των τοπικών οργανώσεων με τις οποίες συνεργαζόμαστε, προσφέρουμε είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, μαγειρεμένο φαγητό, είδη περιόδου και άλλα είδη προσωπικής υγιεινής και στέγη, αλλά και χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους, όπως προτιμούν οι ίδιες οι προσφύγισσες, που έχουν ξεφύγει από τις συρράξεις στην Ουκρανία. Εστιάζουμε κυρίως σε γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους ή με μικρά παιδιά.

Στηρίζουμε τη λειτουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής που προσφέρει συμβουλές και ψυχολογική στήριξη σε γυναίκες που κινδυνεύουν ή έχουν πέσει θύματα trafficking και διενεργούμε εκπαιδεύσεις για το προσωπικό και τις εθελόντριες και τους εθελοντές οργανώσεων, ώστε να αναγνωρίζουν τα θύματα trafficking και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την πρόληψή του.

Επιπλέον, εξειδικευμένοι στο τραύμα ψυχολόγοι προσφέρουν ψυχολογική στήριξη στα ουκρανικά, αγγλικά και πολωνικά σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ενώ παράλληλα κοινωνικοί λειτουργοί παρέχουν πληροφορίες και βοήθεια, κάνοντας τις παραπομπές που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με την περίπτωση, ώστε να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες της χώρας.

Τέλος, στηρίζουμε προσφύγισσες και πρόσφυγες που δεν είναι ουκρανικής καταγωγής, αλλά πολίτες τρίτων χωρών, που ζούσαν στην Ουκρανία, άνθρωποι, δηλαδή, ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ρατσιστική αντιμετώπιση, που κρατούνται στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία. Προσφέρουμε νομική βοήθεια και μετάφραση και διερμηνεία.

Ρουμανία
© Alexandra Radu Stanescu/ActionAid

Δουλεύουμε για την προστασία από το trafficking στη Ρουμανία

Στη Ρουμανία, εστιάζουμε κυρίως στην προστασία των γυναικών και των παιδιών από το trafficking, την εκμετάλλευση και την έμφυλη βία, για να καλύψουμε το κενό που υπάρχει στην προστασία των προσφυγόπουλων και των προσφυγισσών. Παρέχουμε ενημέρωση για τους κινδύνους μέσα από λογαριασμούς σε υπηρεσίες αποστολής ψηφιακών μηνυμάτων και σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και με δια ζώσης ενημερώσεις σε κέντρα και σημεία εξυπηρέτησης προσφυγικού πληθυσμού σε διάφορα σημεία της Ρουμανίας και στο Βουκουρέστι, όπου ο κίνδυνος για trafficking αυξάνεται. Εκπαιδεύουμε, επίσης, κοινωνικούς λειτουργούς για να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή τους.

Στηρίζουμε, επίσης, τοπικές οργανώσεις που λειτουργούν κέντρα για νέες και νέους από την Ουκρανία σε Suceava and Timisoara, όπου στόχος είναι να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους και να ενισχύσουμε την ομαλή συμβίωση μεταξύ τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με την ενίσχυση της αλληλεγγύης.

Στην περιοχή Maramures, στηρίζουμε ένα κέντρο κοινότητας που βοηθάει προσφύγισσες και πρόσφυγες στα βορειοδυτικά σύνορα της Ρουμανίας με την Ουκρανία. Τέλος, προσφέρουμε ψυχοκοινωνική στήριξη και εκπαίδευση σε μητέρες και παιδιά στην Timisoara, τη Suceava, το Barsov και το Βουκουρέστι.

Μολδαβία
© Sissy Gkournelou /ActionAid

Στηρίζουμε ευάλωτους προσφυγικούς πληθυσμούς στη Μολδαβία

Σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις, στηρίζουμε ιδιαίτερα ευάλωτους πληθυσμούς στη Μολδαβία, όπως είναι οι Ρομά προσφύγισσες και πρόσφυγες από την Ουκρανία. Στην πρωτεύουσα Κισινάου, τους αναγκάζουν να διαμένουν σε ξεχωριστά κέντρα από τους υπόλοιπους πρόσφυγες, παρόλο που οι συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων αναφέρουν ρητά ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέχει βοήθεια σε όλους τους πρόσφυγες χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία και τη χώρα καταγωγής. Παρέχουμε είδη πρώτης ανάγκης, στέγη και έγκυρες πληροφορίες σε 3.000 Ρομά που διέσχισαν τα σύνορα, ώστε να βρουν ασφάλεια και προστασία στη Μολδαβία.   

Οι ανάγκες είναι μεγάλες και η δουλειά μας συνεχίζεται και στις τέσσερις χώρες. Ο χειμώνας και η οικονομική κρίση που έχει προκληθεί από τις συρράξεις κάνουν τη στήριξή μας επείγουσα και αναγκαία. Μπορείς να συνεισφέρεις στο έργο μας, κάνοντας μια δωρεά.