Η διπλή τραγωδία για τους κατοίκους της Συρίας

Η ομάδα διάσωσης της συνεργαζόμενης οργάνωσης Violet, που στηρίζεται από την ActionAid, αναζητεί ανθρώπους στα χαλάσματα.
Muhammad N. Haj Kadour / ActionAid
Η ομάδα διάσωσης της συνεργαζόμενης οργάνωσης Violet, που στηρίζεται από την ActionAid, αναζητεί ανθρώπους στα χαλάσματα.

Οι σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τις γυναίκες, οδηγώντας τες στην απελπισία, καθώς έχουν ήδη υπομείνει χρόνια συρράξεων, βίας και καταστροφής και ο εγκέλαδος κατέστρεψε τα προσωρινά καταλύματά τους και σκότωσε τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Δώδεκα χρόνια πολέμου έχουν αφήσει γυναίκες και παιδιά χωρίς πατέρες ή συζύγους και ο σεισμός πρόσθεσε πόνο στις οικογένειες που ηγούνται γυναίκες, στις χήρες και στα ορφανά. Το δικό τους μέλλον φαίνεται ολοένα και πιο αβέβαιο.

Σεισμός Τουρκία Συρία
Μέρος της στήριξής μας προς τους σεισμοπαθείς είναι και η ενοικίαση μηχανημάτων και η αγορά καυσίμων για τη λειτουργία τους. © Muhammad N. Haj Kadour / ActionAid.

Όπως εξηγεί ο Sawser Talostan, εργαζόμενος στην οργάνωση Violet, που συνεργάζεται με την ActionAid, ο οποίος παρεμβαίνει στις σεισμόπληκτες περιοχές στη Βορειοδυτική Συρία: «Το ξημέρωμα της 6ης Φεβρουαρίου έφερε τρομακτικές μνήμες στον συριακό προσφυγικό πληθυσμό. Οι άνθρωποι θυμόντουσαν όσα έζησαν κατά τη διάρκεια των συρράξεων και άρχισαν να καταλαβαίνουν τι πραγματικά συνέβη το πρωί. Λίγες ώρες μετά, αφού επέστρεψαν για λίγο στα σπίτια τους για να πάρουν πράγματα, χτύπησε ο ισχυρότερος μετασεισμός. Συγκεκριμένα, ήταν ένας τεράστιος σεισμός μεγέθους 7,5 ρίχτερ, που γκρέμισε και όσα κτίρια είχαν απομείνει. Κι έτσι η τραγωδία επιδεινώθηκε».

Στη Βορειοδυτική Συρία μένουν 4,2 εκατ. άνθρωποι που ζουν σε προσωρινά καταλύματα και σκηνές. Χιλιάδες μητέρες και παιδιά έχασαν και ξανά το σπίτι τους και τα υπάρχοντάς τους και έμειναν χωρίς τίποτα μέσα στον βαρύ χειμώνα. «Παιδιά δεν γνωρίζουν καν το νόημα της λέξης ‘σπίτι’, γιατί γεννήθηκαν ή μένουν σε σκηνές. Ορισμένα από αυτά δεν ξέρουν τι θα πει η λέξη ‘σχολείο’», πρόσθεσε ο Sawser Talostan.

Πριν τον σεισμό, η περιοχή βρισκόταν ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση. Πολλές οικογένειες δεν είχαν επαρκή τροφή, ενώ οι δημόσιες παροχές και τα δίκτυα κατέρρεαν γύρω τους. Οι τιμές των αγαθών αυξάνονταν σταθερά, οι διακοπές του ηλεκτρικού ήταν συχνές, ενώ η έλλειψη καθαρού νερού είχε ήδη οδηγήσει σε ξέσπασμα χολέρας στα τέλη του 2022, που συνεχίζεται ακόμα.

Σεισμός Τουρκία Συρία
Η τοπική οργάνωση Violet, την οποία στηρίζουμε ως ActionAid, διοργανώνει δραστηριότητες για παιδιά χωρίς γονείς ή κηδεμόνες σε χώρους όπου έχουν καταφύγει σεισμοπαθείς. © Muhammad N. Haj Kadour / ActionAid

Οι τοπικές ομάδες διάσωσης στη Βορειοδυτική Συρία εξακολουθούν να εργάζονται με ελάχιστη εξωτερική βοήθεια σε μια συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση και με ελάχιστους πόρους. Όπως αναφέρει η Racha Nasreddine, διευθύντρια της ActionAid σε χώρες του αραβικού κόσμου: «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι ντόπιες και διεθνείς ομάδες που δρουν στις σεισμόπληκτες περιοχές πρέπει να στηριχθούν και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους. Η βοήθεια πρέπει να διανεμηθεί δίκαια σε όλα τα άτομα που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό με βάση τις ανάγκες και όχι με το ποιος έχει τον έλεγχο της περιοχής, σύμφωνα με τις διεθνώς αναγνωρισμένες ανθρωπιστικές αξίες. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο με δίκαιο, αποτελεσματικό, γρήγορο και ασφαλή τρόπο, ξεπερνώντας τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς».

Σεισμός Τουρκία Συρία
Διανομή ζεστού φαγητού. © Muhammad N. Haj Kadour / ActionAid

Ως ActionAid, μέσω της τοπικής οργάνωσης με την οποία συνεργαζόμαστε, της Violet, θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών παρέχοντας στέγη, τροφή και ασφαλείς χώρους και υπηρεσίες σε γυναίκες και κορίτσια. Στήριξε κι εσύ την προσπάθειά μας κάνοντας μία δωρεά.