Η δεύτερη χρονιά καλοκαιρινών σχολείων ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους

Το καλοκαίρι του 2023 ήταν ξεχωριστό για τη Βόρεια Εύβοια και τους κατοίκους της, αφού μαζί με τους συνεργάτες μας υλοποιήσαμε για τα παιδιά του Δημοτικού τρία καλοκαιρινά σχολεία (Summer Camps) σε Λίμνη, Μαντούδι και Λουτρά Αιδηψού. Έτσι, περίπου 125 «Παιδιά εν δράσει» έπαιξαν κι ασχολήθηκαν με θεματικές όπως το περιβάλλον, οι τέχνες και ο αθλητισμός μέσα από το πρόγραμμα Sports For Inclusion και τo έργο Dialect 3, που βασίζεται στην καινοτόμα μεθοδολογία που καλλιεργεί και αναπτύσσει τις αξίες του δίκαιου παιχνιδιού, της ισότητας των φύλων, του σεβασμού και της συνεργασίας, ταινίες animation με περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά και εκπαίδευση για την προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Κατά τη διεξαγωγή των summer camps μάς επισκέφθηκαν εθελοντές δύτες, δασολόγοι, μελισσοκόμοι και διατροφολόγοι, δίνοντας διαλέξεις για την προστασία τόσο των θαλασσών, όσο και των δασών και αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος, προσφέροντας παράλληλα πρακτικές λύσεις. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε καθαρισμούς σε παραλίες και δάση, επισκεφθήκαμε μελισσοκομικό εργαστήριο όπου μας ενημέρωσαν για την παρασκευή του μελιού και συζητήσαμε για τα οφέλη της σωστής διατροφής, αλλά και τον σχολικό εκφοβισμό (bullying).

Τα τρία summer camps ολοκληρώθηκαν σε εορταστικό κλίμα, μέσα από μια γιορτή, με τους γονείς να εκφράζουν την ικανοποίησή τους και τον ενθουσιασμό τους για την εμπειρία που έζησαν τα παιδιά τους. Παράλληλα, θαύμασαν τα έργα των παιδιών και πήραν κι αυτοί μια μικρή γεύση από τις εκπαιδευτικές μας δράσεις.

Το Ανοιχτό Κέντρο Στήριξης Κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας δημιουργήθηκε και λειτουργεί από την ActionAid με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος(ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του ΙΣΝ. Τα προγράμματά του υλοποιούνται σε συνεργασία με τους οργανισμούς ΑΡΓΩ Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και Science Communication (SciCo).