Η ActionAid στηρίζει χιλιάδες πλημμυροπαθείς στο Μπανγκλαντές

Μπανγκλαντές
Μπανγκλαντές

Οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες στο βορειοανατολικό Μπανγκλαντές, καταστρέφοντας το οδικό και τηλεπικοινωνιακό δίκτυο και προκαλώντας βλάβες σε ζωτικές υποδομές της χώρας. Ως ActionAid στηρίζουμε τις οικογένειες των πλημμυροπαθών στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι στο Sylhet και το Sunamganj βρίσκονται παγιδευμένοι εξαιτίας των πλημμυρών, έχοντας εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό, ενώ περισσότεροι από 63.000 έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με τον αριθμό τους διαρκώς να αυξάνεται.

Το Μπανγκλαντές συγκαταλέγεται στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, με τον κίνδυνο πλημμύρας να ελλοχεύει διαρκώς. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, αλλά και των αναπτυξιακών οργανώσεων, οι ζημιές και οι απώλειες λόγω της κλιματικής αλλαγής κάθε χρόνο αυξάνονται.

Σύμφωνα με τη Farah Kabir, Γενική Διευθύντρια της ActionAid Μπανγκλαντές:

«Η κατάσταση είναι τραγική, πολύ χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε. Δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα που τμήματα του Μπανγκλαντές καταποντίζονται από τις πλημμύρες και ο κόσμος κινδυνεύει. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους πλημμυροπαθείς, αλλά πρέπει και οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο να αναγνωρίσουν ότι οι άνθρωποι των φτωχότερων κοινοτήτων είναι τελικά εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο από μια κλιματική κρίση την οποία δεν προκάλεσαν.

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταφέρει ακόμα να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, αλλά αν δεν αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως συμβαίνει τώρα στο Μπανγκλαντές, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές. Οι κυβερνήσεις των πιο πλούσιων χωρών θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις ζημιές και τις απώλειες που προκαλούν στους φτωχότερους, στην άλλη άκρη του κόσμου.»

Σπίτια, σχολεία και κρατικά κτίρια έχουν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναβάλει τις γενικές εξετάσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επηρεάζοντας τις ζωές εκατομμυρίων νεαρών κοριτσιών κι αγοριών. Όσα σχολεία δεν έχουν πλημμυρίσει ή έχουν πλημμυρίσει μόνο εν μέρει χρησιμοποιούνται από τις οικογένειες ως καταφύγια. Ωστόσο, τα καταφύγια γεμίζουν ασφυκτικά και δεν υπάρχουν χωριστοί χώροι για άντρες και για γυναίκες. Έτσι, οι γυναίκες και τα παιδιά, που αποτελούν τα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού όταν σημειώνεται οποιαδήποτε καταστροφή, κινδυνεύουν από έμφυλη βία.

Η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές οδικώς και με εναέρια μέσα είναι περιορισμένη, οπότε η ανθρωπιστική βοήθεια παρέχεται κατά κύριο λόγο με βάρκες. Το ηλεκτρικό ρεύμα και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν κοπεί, ενώ οι πηγές καθαρού νερού και οι εγκαταστάσεις υγιεινής έχουν καταστραφεί. Οι περισσότερες δομές υγείας παρουσιάζουν επίσης ζημιές, με αποτέλεσμα οι τραυματίες να δυσκολεύονται ιδιαίτερα να λάβουν την περίθαλψη που χρειάζονται.

Ως ActionAid, με τις γυναίκες επικεφαλής σύμφωνα με την πάγια τακτική μας, παρέχουμε έκτακτη βοήθεια στο Sunamganj. Θα παρέχουμε ξηρά τροφή και είδη πρώτης ανάγκης, όπως ταμπλέτες καθαρισμού του νερού και προϊόντα υγιεινής, π.χ. σαπούνι και σερβιέτες, σε όσους και όσες έχουν πληγεί. Η δράση μας θα επικεντρωθεί επίσης στην πρόληψη της έμφυλης βίας μέσα από τη δημιουργία ασφαλών χώρων για τις γυναίκες και τα κορίτσια.