Επιστολή της ActionAid στους Ευρωπαίους Ηγέτες

Αξιότιμες/Αξιότιμοι,

Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 
Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατε Εκπρόσωπε της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και 
Ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων
,

Η ActionAid στέκεται αλληλέγγυα με τους αθώους πολίτες, οι ζωές των οποίων έχουν καταστραφεί εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ την τελευταία εβδομάδα. 

Το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, αντιδρά δυσανάλογα, εξαπολύοντας επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό και σε ουσιώδεις υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρισκόταν ήδη υπό παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση, λόγω της πολιορκίας που επιβλήθηκε από το Ισραήλ ως τιμωρητικό μέτρο. Αισθανόμαστε αποτροπιασμό από τον αριθμό των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους, από την καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών, και από τη δυσανάλογη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον περισσότερων από 2,2 εκατ. αμάχων. 

Στις 13 Οκτωβρίου, χιλιάδες απλοί πολίτες έλαβαν εντολή και εξαναγκάστηκαν από τον ισραηλινό στρατό να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της Γάζας, φοβούμενοι για τις ζωές τους. Το Διεθνές Δίκαιο απαγορεύει τη βίαιη μεταφορά ανθρώπων και οι Παλαιστίνιοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ακόμα περισσότερους βομβαρδισμούς αδιακρίτως, ενώ αναζητούσαν καταφύγιο νότια. Ως εκ τούτου, ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να εργαστεί για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, για την αναίρεση της εντολής εκκένωσης και παράλληλα για την εγγύηση της πλήρους προστασίας και ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού.

Κατά δεύτερο λόγο, επί μία εβδομάδα δεν έχει επιτραπεί καθόλου η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με αποτέλεσμα τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα να εξαντλούνται, ενώ ακόμα και τα κτίρια του ΟΗΕ δεν παρέχουν πλέον ασφαλές καταφύγιο, καθώς έχουν ήδη αποτελέσει στόχο. Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις πολιτικές και οικονομικές προσπάθειες, ώστε να επιτραπεί άμεσα η είσοδος νερού, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων στη Γάζα και να δημιουργηθεί ασφαλής ανθρωπιστικός διάδρομος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν και όχι υπό όρους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το μέτρο αυτό να χρησιμοποιηθεί για τη βίαιη μετακίνηση ατόμων προς την Αίγυπτο. 

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει απλώς να συνεχίσει να παρέχει στήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό, τόσο σε ανθρωπιστικό, όσο και σε αναπτυξιακό επίπεδο, αλλά και να χρησιμοποιήσει όλο το πολιτικό της κύρος προκειμένου να βεβαιωθεί για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και για τη διασφάλιση της λογοδοσίας μέσω ήδη υπαρχόντων διεθνών μηχανισμών. 

Στις 17 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι σε κάθε περίπτωση είναι παράνομο να βάλλονται άμαχος πληθυσμός, ιατρικό προσωπικό και δημοσιογράφοι, να βρίσκονται εκατομμύρια άνθρωποι υπό πολιορκία και να καταστρέφονται εγκαταστάσεις νερού, νοσοκομεία και βασικές υπηρεσίες. 

Η ActionAid καλεί την ΕΕ να ζητήσει τη δίκαιη επίλυση των βασικών αιτίων που οδήγησαν στην κλιμάκωση της βίας και να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως όσον αφορά τον αποκλεισμό της Γάζας και την επέκταση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος, που έχουν ως αποτέλεσμα βίαια επεισόδια σε καθημερινή βάση. 

Με εκτίμηση,

Ana Alcalde,
Διευθύντρια για την Ευρώπη και τη Βόρεια και Λατινική Αμερική, 
ActionAid International