Εκπαίδευση κοριτσιών: αξία ανεκτίμητη

Copyright: Angela Shrestha/ ActionAid
Copyright: Angela Shrestha/ ActionAid

Πόσο αξίζει άραγε να ολοκληρώνουν τα παιδιά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ιδιαίτερα τα κορίτσια; Η απάντηση είναι απλή: πολύ. Από κάθε άποψη, οικονομική, κοινωνική, προσωπική είναι καλό τα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο, να συνεχίζουν στο γυμνάσιο και το λύκειο, να παίρνουν απολυτήριο και να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο. Για τον λόγο αυτό, η εκπαίδευση πρέπει να είναι σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών και φυσικά είναι και για την ActionAid. Ας μιλήσουν, όμως, πρώτα οι αριθμοί. 

Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι γυναίκες που ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν διπλάσιο εισόδημα από όσες δεν πήγαν καθόλου σχολείο. Έτσι, εάν όλες οι γυναίκες στον κόσμο είχαν τελειώσει το λύκειο, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν 15 με 30 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία κατά τη διάρκεια της ζωής τους. 

Πέρα από τα οικονομικά, όμως, η αξία της εκπαίδευσης είναι ανυπολόγιστη καθώς το ποσοστό των θανάτων των παιδιών κάτω των 5 ετών μειώνεται, όταν οι μητέρες τους έχουν τελειώσει έστω το δημοτικό, ενώ όταν τα κορίτσια παραμένουν στο σχολείο και τελειώνουν και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ελαχιστοποιούνται οι γάμοι και οι εγκυμοσύνες σε εφηβική ηλικία. Οι γυναίκες είναι πιο υγιείς, το ίδιο και τα παιδιά τους καθώς οι μητέρες γνωρίζουν περισσότερα για τη σωστή φροντίδα και διατροφή κι έχουν μεγαλύτερο εισόδημα. Έχει μετρηθεί δε ότι θα μπορούσε να μειωθεί η καχεξία των παιδιών εξαιτίας της έλλειψης τροφής κατά 33%, αν τα κορίτσια τελείωναν το σχολείο.

Επιπλέον, οι γυναίκες που παίρνουν απολυτήριο λυκείου συμμετέχουν περισσότερο στην κοινότητα και την κοινωνία τους, διεκδικούν να ακούγεται περισσότερο η φωνή και οι ανάγκες τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να δεχτούν βία από τον σύντροφό τους κι αναφέρουν καλύτερη ψυχική υγεία. 

Copyright: Suale Abdulai/Songtaba
Copyright: Suale Abdulai/Songtaba

Για εμάς στην ActionAid, η εκπαίδευση έχει πραγματικά ανεκτίμητη αξία. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία μας και τη βάση για κάθε πρόγραμμά μας. Εστιάζουμε δε ιδιαίτερα στα κορίτσια και τις γυναίκες, καθώς είναι πολλές οι κοινωνίες που κάνουν διακρίσεις εναντίον τους στον τομέα αυτό. Παρόλο που έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, σύμφωνα με τη UNICEF, 129 εκατ. κορίτσια σχολικής ηλικίας δεν πηγαίνουν σχολείο. Από αυτά 32 εκατ. θα έπρεπε να πηγαίνουν στο δημοτικό, 30 εκατ. στο γυμνάσιο και 67 εκατ. στο λύκειο. Μόλις το 49% των χωρών παγκοσμίως έχουν πετύχει να έχουν ισότητα στον αριθμό των αγοριών και των κοριτσιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 42% στο γυμνάσιο και το 24% στο λύκειο.

Είναι, λοιπόν, ακόμα μακρύς ο δρόμος και πολλά τα βήματα που έχουμε να κάνουμε, όμως αξίζει κάθε προσπάθειά μας. Γι’ αυτό δουλεύουμε σε όλα τα επίπεδα: πείθουμε τους γονείς να μην κάνουν διακρίσεις και να στέλνουν τα κορίτσια τους στο σχολείο. Δημιουργούμε ομάδες παιδιών που μαθαίνουν για τα δικαιώματά τους και μάχονται γι’ αυτά, προλαμβάνοντας τους παιδικούς γάμους στην κοινότητά τους. Επιπλέον, στηρίζουμε με υλικοτεχνική υποδομή τα σχολεία, προσφέρουμε επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς και δημιουργούμε ομάδες κατοίκων και κυρίως γυναικών που πιέζουν τις τοπικές αρχές για ποιοτικότερη εκπαίδευση, με τη δημιουργία νεών σχολικών μονάδων και με τον διορισμό δασκάλων. Σε εθνικό επίπεδο, πιέζουμε τις κυβερνήσεις να διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και σε διεθνές επίπεδο, πιέζουμε μαζί με πολλές άλλες οργανώσεις και κινήματα, ώστε να μειωθούν τα χρέη των χωρών προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα και να γίνει πιο δίκαιο το διεθνές φορολογικό σύστημα που διευκολύνει ιδιαίτερα τις πολυεθνικές εταιρίες να αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν. Αν θέλεις να στηρίξεις κι εσύ την προσπάθειά μας, γίνε Ανάδοχος της ActionAid, σήμερα.