Δήλωση της ActionAid μετά το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Δήλωση της ActionAid μετά το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε απάντηση του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024, η ActionAid δηλώνει:

«Νιώθουμε ανακούφιση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πήρε επιτέλους θέση υπέρ της ανθρωπότητας και χρησιμοποίησε τη φωνή του για να ζητήσει συλλογικά μια αναγκαία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Αυτή τη στιγμή, 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα μαραζώνουν χωρίς επαρκή τρόφιμα, νερό ή ιατρικές προμήθειες, ενώ αντιμετωπίζουν ανηλεείς βομβαρδισμούς. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επείγουσα: κάθε μέρα που περνάει χωρίς κατάπαυση του πυρός, έχουμε περισσότερα παιδιά να πεθαίνουν από υποσιτισμό και τον λιμό να πλησιάζει.

Το ψήφισμα ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανίου, και ενώ αυτό θα προσέφερε κάποια ανακούφιση στον πολιορκημένο πληθυσμό της Γάζας, δύο εβδομάδες ηρεμίας πριν αρχίσουν να πέφτουν ξανά οι βόμβες δεν θα προσφέρουν αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ζωτικής σημασίας προμήθειες βοήθειας σε όλους όσοι τις χρειάζονται. Μόνο μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός θα εξασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορέσει να εισέλθει στη Γάζα στην τεράστια κλίμακα που απαιτείται και θα αποτρέψει περαιτέρω πείνα και ασθένειες.

Με την υιοθέτηση αυτού του ψηφίσματος σήμερα, τα μέλη του Συμβουλίου αναγνωρίζουν ότι η φρίκη στη Γάζα πρέπει να λάβει τέλος, αλλά τα λόγια δεν αρκούν - πρέπει να ακολουθήσει επείγουσα δράση.

Πρέπει τώρα να ληφθούν όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η άμεση εφαρμογή μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ώστε να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στις δολοφονίες και να επιτραπεί η διανομή σωτήριας βοήθειας σε κλίμακα».