Δήλωση για την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Σχολιάζοντας την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, η Alberta Guerra, Εμπειρογνώμονας της ActionAid για την Πολιτική Τροφίμων, δήλωσε: 

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε τη Ρωσία να αποσύρεται από τη συμφωνία για τα σιτηρά. Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως μειώνονται τους τελευταίους μήνες και μαζί με αυτές και το κόστος των δημητριακών, χάρη κατά κύριο λόγο σε αυτήν την πρωτοβουλία. Χωρίς αυτήν, είναι πιθανό να δούμε ξανά αύξηση των τιμών, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν πολλές ευάλωτες χώρες, οι οποίες είναι ήδη αντιμέτωπες με οξείας μορφής πείνα. Αν οι τιμές ανέβουν ξανά, με την τρέχουσα υποτίμηση του δολαρίου, για τις χώρες που υποφέρουν ήδη, οι δαπάνες για την εισαγωγή τροφίμων θα γίνουν ακόμη πιο δυσβάσταχτες, οδηγώντας πολλούς περισσότερους ανθρώπους στον λιμό.

Πρόσφατη έρευνα της ActionAid έδειξε ότι κοινότητες έχουν πληγεί σοβαρά από τις τιμές των τροφίμων, πληρώνοντας συχνά έως δεκαπλάσια από ό,τι πλήρωναν πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Και οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο, με επιπτώσεις στα πάντα: από τη διατροφή και την εκπαίδευσή τους, μέχρι το δικαίωμά τους να μην παντρεύονται σε παιδική ηλικία και την ψυχική τους υγεία και ευημερία.
 
Πρέπει να δούμε τις χώρες να ανασυγκροτούν τη δυνατότητά τους να παράγουν τα τρόφιμα που χρειάζονται για να ξεφύγουν από την εξάρτησή τους από την παγκόσμια αγορά, η οποία είναι τόσο ασταθής και ευάλωτη σε κραδασμούς.»