Αιθιοπία, Κένυα και Σομαλία αντιμέτωπες με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια

Daniel Jukes/ActionAid

Οι χώρες της ανατολικής Αφρικής πλήττονται από μια ξηρασία, που διαρκεί χρόνια. Όμως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η περίοδος βροχών Μαρτίου – Μαΐου ήταν η ξηρότερη εδώ και 70 χρόνια! Η ξηρασία των ετών 2020-2022 είναι χειρότερη από τις εξαιρετικά επώδυνες ξηρασίες των ετών 2010-2011 και 2016-2017 και δυστυχώς, υπάρχουν φόβοι ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο βροχών που προβλέπεται για τον Οκτώβριο με Δεκέμβριο 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία του Αυγούστου, τουλάχιστον 36,1 εκατ. άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία στην Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Κένυα και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί. Σε αυτές τις τρεις χώρες, τουλάχιστον 4,6 εκατ. παιδιά και 986 χιλιάδες έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες πάσχουν από υποσιτισμό οξείας μορφής στις περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία.

Γυναίκα στην Αφρική
Copyright: Daniel Jukes/ActionAid

Τα κορίτσια και οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από την παρατεταμένη ξηρασία, καθώς συχνά χρειάζεται να περπατήσουν τη διπλάσια ή και την τριπλάσια απόσταση για να βρουν και να μεταφέρουν νερό. Οι μεγαλύτερες αποστάσεις τις εκθέτουν σε περισσότερους κινδύνους επίθεσης και σε αφυδάτωση. Την ίδια στιγμή, όπως σε κάθε κρίση, αυξάνεται και ο κίνδυνος για σεξουαλικές επιθέσεις, σεξουαλική εκμετάλλευση και κλειτοριδεκτομές.

Η 40χρονη Amina Jama Ismail από τη Σομαλιλάνδη εξηγεί με γλαφυρό τρόπο αυτό που ζουν εκατομμύρια άνθρωποι. «Είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν θα μπορέσουν να μαγειρέψουν απόψε και πολλοί άλλοι δεν θα έχουν νερό γιατί οι πηγή βρίσκεται μακριά. Το νερό και η τροφή είναι αυτά που έχουμε περισσότερο ανάγκη.»

Τι κάνουμε ως ActionAid

Κένυα

 

Κορίτσι στην Κένυα
Η Minoo τρώει στο σχολείο σε πρόγραμμα σίτισης της ActionAid. Λέει ότι οι γονείς της δουλεύουν σκληρά για να τα βγάλουν πέρα, αλλά οι τιμές έχουν εκτοξευτεί και στο χωράφι τους δεν έχει μείνει τίποτα. Copyright: Sarah Waiswa / ActionAid

Στην Κένυα, εστιάζουμε την παρέμβασή μας στη στήριξη των πιο ευάλωτων. Συγκεκριμένα, ξεκινήσαμε προγράμματα σχολικής σίτισης σε 58 δημοτικά σχολεία, στήριξε 1.170 οικογένειες με οικονομική ενίσχυση, 240 αγρότες με σπόρους, πρόσφερε σπόρους σε 5 αγροτικά σχολεία, μοίρασε 1.200 πακέτα προσωπικής υγιεινής σε σχολεία, επισκεύασε 8 σημεία συλλογής νερού και μετέφερε με βυτία νερό σε 2.100 νοικοκυριά. Επιπλέον, έγιναν ειδικές εκπαιδεύσεις σε 240 άτομα για διεύρυνση των πηγών εισοδήματος τους.

Αιθιοπία

Στην Αιθιοπία, η παρέμβαση των εργαζομένων μας δυσχεραίνεται ιδιαίτερα, από τα ζητήματα ασφάλειας που επικρατούν στη χώρα. Παρά τις δυσκολίες, έχουμε καταφέρει να μοιράσουμε νερό με βυτία σε 14.500 άτομα, καθημερινή σίτιση σε 733 μαθητές και μαθήτριες και τρόφιμα σε σχεδόν 5.500 άτομα. Επιπλέον, έχουμε στηρίξει με χρήματα περισσότερα από 34.000 άτομα. Παρέχουμε, τέλος, προγράμματα προστασίας σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία με ψυχοκοινωνική στήριξη και με παραπομπές για ιατρική και νομική στήριξη. Σκοπεύουν, επίσης, να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους με ζωοτροφές και κτηνιατρικά φάρμακα.

Σομαλία

Γυναίκα στη Σομαλία
Η Saynab είναι η Πρόεδρος της ομάδας γυναικών που στηρίζουμε. Χάρη στην εκπαίδευση που έλαβε μπορεί να αναγνωρίζει τα παράσιτα και τους μύκητες στα οπωροφόρα δέντρα και να προλαμβάνει τις ασθένειες τους. Copyright: Daniel Jukes/ActionAid

Στη Σομαλιλάνδη, εστιάζουμε στις γυναίκες, οι οποίες λαμβάνουν ηγετικό ρόλο, ώστε να εξασφαλιστεί η δίκαιη διανομή στα πιο ευάλωτα άτομα. Έχουμε ήδη στηρίξει περισσότερα από 16.000 νοικοκυριά με χρήματα για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και περισσότερα από 8.500 νοικοκυριά με τρόφιμα. Επιπλέον, σχεδιάζουμε να επισκευάσουμε βυτία και πηγές καθαρού νερού για ανθρώπους και ζώα. Τέλος, σκοπεύουμε να παρέχουμε στήριξη σε γυναίκες και κορίτσια παρέχοντας 10 ασφαλείς χώρους για αυτές.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ

Τα προγράμματα ενίσχυσης των κατοίκων περιοχών που πλήττονται από την ξηρασία συνεχίζονται. Ο υψηλός πληθωρισμός έχει χτυπήσει και τις χώρες της Αφρικής, καθώς οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πολλές οικογένειες αναγκάζονται να κόψουν γεύματα καθημερινά, γιατί δεν έχουν αρκετή σοδειά και δεν τους φτάνουν τα χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα. Στήριξέ τους, κάνοντας μία δωρεά.

Πηγές:

Hunger still rising across East Africa, says new UN-backed report | | UN News

Horn of Africa Drought: Regional Humanitarian Overview & Call To Action | Published 4 July 2022 - Ethiopia | ReliefWeb