Αφγανιστάν: μπροστά στην πείνα και το κρύο

Αφγανιστάν: μπροστά στην πείνα και το κρύο
Fazul Rahman/ActionAid

Εκατομμύρια Αφγανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια τεράστια επισιτιστική κρίση, ενώ ο χειμώνας ξεκινάει και προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Στην ActionAid, δεν σταματήσαμε να στηρίζουμε τις κοινότητες όπου δρούμε κι επιπλέον παρέχουμε έκτακτη βοήθεια σε κοινότητες στις επαρχίες Herat, Kabul, Ghor και Balkh.

Η κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση, η έντονη ξηρασία και η πανδημία Covid-19 έχουν οδηγήσει περισσότερο από το 50% του πληθυσμού στην πείνα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος κατά τη διάρκεια του χειμώνα η κατάσταση να χειροτερέψει.

Ο πληθωρισμός ανεβαίνει και οι τιμές βασικών τροφίμων, όπως το λάδι και το ρύζι, αυξάνονται κι έτσι, ακόμα και όσοι έχουν δουλειά δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους και της οικογένειάς τους, καθώς το δικό τους εισόδημα παραμένει το ίδιο. Στα έξοδα αυτά πρέπει να προστεθούν και τα καύσιμα για θέρμανση, σε μια χώρα που η θερμοκρασία τους χειμερινούς μήνες πέφτει κάτω από το μηδέν.

Επιπλέον, οι συρράξεις και η κλιματική κρίση αναγκάζουν τους ανθρώπους να μετακινούνται στα αστικά κέντρα, όπως η Καμπούλ, και σε καταυλισμούς, όπου οι γυναίκες, τα κορίτσια, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν περισσότερο από τη βία, την εκμετάλλευση και την ακραία φτώχεια.

«Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, ο μισός πληθυσμός του Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επισιτιστική κρίση που ολοένα και βαθαίνει. Οι εκτοπισμένες οικογένειες μας λένε ότι οι πιο άμεσες ανάγκες τους είναι τρόφιμα και καύσιμα για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, καθώς η θερμοκρασία πέφτει, η ανεργία ανεβαίνει και ο πληθωρισμός κάνει απλησίαστα ακόμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης,» εξηγεί από την Καμπούλ ο Sudipta Kumar, Διευθυντής της ActionAid Αφγανιστάν.

Ως ActionAid, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις κοινότητες όπου δουλεύουμε και αυτόν τον μήνα παρείχαμε χρηματική ενίσχυση και πακέτα υγιεινής σε κορίτσια και γυναίκες σε 1.000 οικογένειες και στοχεύουμε να στηρίξουμε συνολικά 10.000 οικογένειες.

αφγανιστάν

© Fazul Rahman/ActionAid

Μια τέτοια οικογένεια είναι αυτή της 57χρονης Sara που ζει στην επαρχία Ghor. Εξαιτίας της ξηρασίας έχασαν το 90% της σοδειάς του σιταριού φέτος κι έτσι αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα ζώα τους για να επιβιώσουν. Εγκατέλειψαν το χωριό τους και πήγαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Firozkoh, αναζητώντας εργασία. Η Sara, η νύφη της, ο γιος της και τα 4 εγγόνια της μένουν σε συγγενείς. Ο γιος της δυσκολεύεται να βρει δουλειά κι έτσι συχνά η οικογένεια πάει για ύπνο πεινασμένη.

«Με την οικογένειά μου φύγαμε από το χωριό, γιατί δεν είχαμε αρκετή τροφή για να επιβιώσουμε. Φοβόμουν ότι η κρίση θα οδηγήσει στον θάνατο μέλη της οικογένειάς μου. Με τα χρήματα της ActionAid μπορώ να αγοράσω αλεύρι, λάδι, βασικά τρόφιμα και καύσιμα. Έτσι δεν θα πεινάσουμε και θα αντιμετωπίσουμε το κρύο. Όσο περισσότερο έχουμε στήριξη, τόσο πιο πολύ μπορούμε να επιβιώσουμε,» λέει η Sara.

Μπορείς να στηρίξεις κι εσύ οικογένειες όπως της Sara, κάνοντας μία δωρεά τώρα.