Στόχος 16: Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Ισχυροί Θεσμοί

Οδηγός ενημέρωσης και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τον 16ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπυτυξης: Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί.

Ο Οδηγός Ενημέρωσης και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Walk the Global Walk και παρέχει στους εκπαιδευτικούς πολύτιμες ευκαιρίες συνεργασίας πάνω σε παγκόσμια ζητήματα που σχετίζονται με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το εκπαιδευτικό υλικό για τον Στόχο 16 εστιάζει στην ειρήνη, στη δικαιοσύνη και στους υπεύθυνους ισχυρούς θεσμούς. Οι δραστηριότητες δομούνται σύμφωνα με αυτά τα τρία θεμελιώδη ζητήματα και με βάση μια διαθεματική λογική που συνδέεται με τις ανθρώπινες, περιβαλλοντικές και οικονομικές διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης. Κάθε μια από τις 3 ενότητες ακολουθεί την παιδαγωγική διαδικασία μαθαίνω-σκέφτομαι-ενεργώ, επομένως είναι πραγματικά σημαντικό να οικοδομήσετε μια σταθερή γνωστική βάση, να ζητήσετε από τους/τις μαθητές/τριες να αναστοχάζονται τις γνώσεις τους με κριτικό τρόπο και να ολοκληρώσετε τη διαδικασία μέσα από μικρές απτές δράσεις με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών, του σχολείου και/ή των γονέων.

Ο παρών Οδηγός εκπονήθηκε το 2020, ενόσω η ανθρωπότητα βίωνε ένα ισχυρό σοκ: την πανδημία της νόσου του κορονοϊού COVID-19 και το επακόλουθο κλείσιμο των σχολείων που έπληξε 1,2 δισεκατομμύρια παιδιά και νέους σε 150 χώρες, οξύνοντας τις ανισότητες και υπονομεύοντας σοβαρά (ή και σε μερικές περιπτώσεις παραβιάζοντας) τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών. Με εφαλτήριο τις εννέα ιδέες για δημόσια δράση της UNESCO σχετικά με την «εκπαίδευση στη μετά-Covid-19 εποχή» (Education in a post-COVID world: nine ideas for public action), αναγνωρίζουμε αφενός ότι η εκπαίδευση αποτελεί κοινό αγαθό που πρέπει να ανανεώνεται με νέες μορφές μαθησιακού περιβάλλοντος και παράλληλα να προστατεύει τους κοινωνικούς χώρους που παρέχουν τα σχολεία, και αφετέρου ότι οι εκπαιδευτικοί αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της κοινωνίας μας και είναι ικανοί να οικοδομούν ανθεκτικά συστήματα ακόμη και εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου κατάστασης έκτακτης ανάγκης όπως η πανδημία.

Μην ξεχνάτε πως ο ρόλος των πολιτών στην υλοποίηση των 17 Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι καίριος!

Κατεβάστε τον Οδηγό για τον/την εκπαιδευτικό 

Κατεβάστε τον Οδηγό Δράσεων για μαθητές/τριες

Δείτε το 360 video για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης