Στο πλευρό
των κατοίκων
της Βόρειας Εύβοιας

Πρωτοβουλία για τη Στήριξη της Εύβοιας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - Στο πλευρό των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας

To περασμένο καλοκαίρι γίναμε όλοι μάρτυρες των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα κι άφησαν πίσω εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, κατεστραμμένες υποδομές και ανθρώπους σε απόγνωση. Όπως είχαμε διαβεβαιώσει στο μήνυμα αλληλεγγύης που μοιραστήκαμε τότε με τους υποστηρικτές μας, η ActionAid θα βρισκόταν δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Τώρα η υπόσχεση αυτή γίνεται πράξη στη Βόρεια Εύβοια...

Η Βόρεια Εύβοια ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πυρκαγιές, καθώς η οικονομική της δραστηριότητα συνδέεται άρρηκτα με τη γη. Μετά από επίσκεψη στην περιοχή και έχοντας καταγράψει τις ανάγκες, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους κατοίκους να ανασυγκροτήσουν όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την κοινωνική ζωή του τόπου τους. Η προσπάθειά μας αυτή βρήκε την ανταπόκριση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και εντάχθηκε στην Πρωτοβουλία του για τη Στήριξη της Βόρειας Εύβοιας.

Ξεκινάμε, λοιπόν, μαζί με εξειδικευμένες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, με τη δημιουργία ενός Ανοιχτού Κέντρου Στήριξης Κατοίκων Βόρειας Εύβοιας, στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής κοινότητας. Όπως σε κάθε δράση μας, έτσι και τώρα ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις γυναίκες και τους νέους.

Το πρόγραμμα εστιάζει σε τρεις τομείς: τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων, την ενίσχυση της οικονομικής ζωής και την εκπαίδευση των νέων της περιοχής.

Συγκεκριμένα, η ActionAid θα προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα, δραστηριότητες και υλικοτεχνική υποστήριξη στα σχολεία της περιοχής, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την Science Communication (SciCo). Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιήσουμε προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων για ανέργους και σε συνεργασία με τον οργανισμό Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, θα υλοποιήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και της οικονομικής διαφοροποίησης.

Τέλος, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ,  θα προσφέρουμε ψυχοκοινωνική φροντίδα σε κατοίκους της περιοχής στο Ανοιχτό Κέντρο Στήριξης που θα δημιουργηθεί, καθώς και μέσω μίας κινητής μονάδας, που θα επισκέπτεται τα χωριά της περιοχής.

Eίμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που και σε αυτή τη μεγάλη ενέργεια στήριξης των συνανθρώπων μας έχουμε ξανά κοντά μας το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο μας τιμά με την εμπιστοσύνη του. Το ευχαριστούμε τόσο για τη συγκεκριμένη δωρεά, όσο και για τη διαχρονική του εμπιστοσύνη στις δράσεις μας.

Η δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Στήριξης Κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας υλοποιείται από την ActionAid Hellas σε συνεργασία με τους οργανισμούς  ΑΡΓΩ Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας, Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά και Science Communication (SciCo) με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Στήριξη της Βόρειας Εύβοιας του ΙΣΝ.