Προστασία γυναικών και κοριτσιών
Προστασία γυναικών και κοριτσιών
Η ισότητα των φύλων
βελτιώνει όλη
την κοινωνία
Nicholas Swatz/ Pexels

Ενδυνάμωση και προστασία γυναικών

Κανένα κορίτσι και καμία γυναίκα δε θα έπρεπε να συναντά εμπόδια στη ζωή της εξαιτίας του φύλου της. Όμως, η φτώχεια και η αδικία σε όλο τον κόσμο είναι γένους θηλυκού. Η βία κατά των γυναικών μέσα και έξω από το σπίτι και η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους. Τα δικαιώματά τους παραβιάζονται επειδή είναι γυναίκες. Οι ανάγκες τους δεν είναι ορατές και ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος και για αυτές. Οι γυναίκες παίρνουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες για την ίδια δουλειά και σε πολλές χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να κληρονομήσουν γη ή να έχουν δική τους περιουσία. Επιπλέον, συνήθως η ανεργία είναι πιο υψηλή στις γυναίκες.

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών βρίσκεται στην καρδιά κάθε δράσης μας σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Πραγματοποιούμε προγράμματα που τους παρέχουν γνώσεις και στήριξη, ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους κι έτσι να αποκτήσουν μια ισότιμη θέση στην κοινωνία και μια καλύτερη ζωή.

ActionAid

Δικαιώματα των γυναικών: ένα καλύτερο μέλλον συμβαίνει τώρα

Αυτή τη στιγμή, σε όλο τον κόσμο βιώνουμε μια σεισμική αλλαγή όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων.

Οι γυναίκες παντού μιλάνε, συσπειρώνονται και φωνάζουν για την αδικία που ζουν κάθε μέρα. Αυτά τα κινήματα αλλάζουν το αφήγημα, αλλάζουν την κοινωνία και αλλάζουν τους νόμους. Από το #metoo μέχρι τον διαθεματικό φεμινισμό, οι γυναίκες βρίσκονται πίσω από τους πιο μαχητικούς αγώνες της εποχής μας και η ActionAid στέκεται στο πλευρό τους δυναμικά και ουσιαστικά.

Στην ActionAid αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο όπου υπάρχει δικαιοσύνη και ουσιαστική ισότητα για γυναίκες και κορίτσια παντού στον κόσμο και στην Ελλάδα.

ActionAid

Καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία

Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία υπάρχει και συμβαίνει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών σύμφωνα με πρόσφατη έρευνά μας σε εργαζόμενες στην Ελλάδα. Θέλουμε οι γυναίκες και τα κορίτσια να αντιμετωπίζονται ισότιμα παντού και να νιώθουν ασφαλείς στους χώρους εργασίας τους. Υλοποιούμε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, Safe At Work με στόχο να παρέχουμε στοχευμένες υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων ή επιζησασών, μηχανισμούς και εργαλεία πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις καθώς και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό δίνοντας έμφαση στις αντιλήψεις των ανδρών για τη σεξουαλική παρενόχληση.

Όλες οι γυναίκες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στην εργασία τους.

Εκστρατεία κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσαμε, το ποσοστό σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών κατά την εργασία στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό, φτάνοντας σε ποσοστό το 85% των γυναικών, γεγονός που έφερε πολλές συνέπειες στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους. Με την εκστρατεία μας σκοπεύουμε να πιέσουμε ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει την πρώτη παγκόσμια Σύμβαση κατά της Βίας και της Παρενόχλησης στην Εργασία, να ευαισθητοποιήσουμε γυναίκες και άνδρες για την κατάσταση, να σπάσουμε το «ταμπού» που την καλύπτει και να κινητοποιήσουμε τους εργοδότες και τον εταιρικό τομέα να αναλάβουν ευθύνη για την προστασία των εργαζομένων.

85%
των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ενώ εργαζόταν

Προϋπολογισμοί με την οπτική του φύλου

Ο τρόπος που συντάσσουν τους προϋπολογισμούς τους οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα υπουργεία επηρεάζει άμεσα τη ζωή των κατοίκων. Σε συνεργασία με το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας και τους δήμους Αθηναίων και Καρδίτσας, υλοποιούμε το πρόγραμμα GREAT Budgeting (Gender Responsive, Accountable and Transparent Budgeting), που αναδεικνύει τη σημασία της ένταξης της οπτικής του φύλου στους προϋπολογισμούς. Ουσιαστικά το gender budgeting είναι η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στους προϋπολογισμούς και στις αποφάσεις για πολιτικές και προγράμματα. Είναι ένας τρόπος να δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες και τα κορίτσια να πουν τις ανάγκες τους και να διεκδικήσουν την κάλυψή τους.

Ήρθε η ώρα να δούμε τον κόσμο με μια άλλη οπτική.

Speak out – Δωρεάν νομική υποστήριξη για σεξουαλική παρενόχληση

Η ActionAid σε συνεργασία με τον οργανισμό Women οn Top προσφέρει δωρεάν νομική υποστήριξη όσων γυναικών έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Μέσα από συνεδρίες εξ αποστάσεως, εξειδικευμένοι δικηγόροι της ομάδας μας δίνουν συμβουλές για τις επιλογές και τις κινήσεις που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες και αν χρειαστεί, αναλαμβάνουμε την εκπροσώπηση της υπόθεσης ενώπιον της δικαιοσύνης. Αν χρειάζεσαι να μιλήσεις με την δικηγορική μας ομάδα, είτε έχεις σταθερή δουλειά είτε όχι, ακόμα και αν εργάζεσαι χωρίς σύμβαση, ακόμα και αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό που σου έχει συμβεί, όπως στο πλαίσιο μιας συνέντευξης, μιας συνάντησης ή ενός ταξιδιού, μίλησέ μας.

Δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα.

Ενδοοικογενειακή βία κατά των Μεταναστριών και Προσφυγισσών

Η συνεργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποστήριξη γυναικών που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Ιδιαίτερα οι μετανάστριες και οι προσφύγισσες αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια που τις κάνουν ιδιαίτερα ευάλωτες και εκτεθειμένες σε κινδύνους. Το πρόγραμμα ARIADNE 2 έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που στελεχώνει τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας ανά τη χώρα για το πώς θα υποστηρίζουν τις προσφύγισσες και τις μετανάστριες που επιθυμούν να κάνουν καταγγελία.

Μέσα από τη συνεργασία αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την ενδοοικογενειακή βία