Μετανάστευση και ένταξη
Μετανάστευση και ένταξη
Σε μια κοινωνία βιώσιμη
δεν αφήνουμε
κανένα πίσω
Luigi Narici/ AGF

Ένταξη ευάλωτων ομάδων προσφύγων και μεταναστών

Κάθε άνθρωπος πρέπει να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια. Όμως, η φτώχεια, η ανεργία, οι διακρίσεις περιθωριοποιούν τους ανθρώπους, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους και δημιουργώντας κοινωνικές ανισότητες. Άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα, που ανήκουν σε μειονότητες, που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, που κατάγονται από τρίτες χώρες, συχνά δεν έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Στην ActionAid, δουλεύουμε για μια κοινωνία που τους χωρά όλους και όλες. Αφαιρούμε τα εμπόδια που συναντούν παιδιά, νέοι κι ενήλικες για να μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον. Μαζί με τα ίδια τα άτομα που διεκδικούν μία ισότιμη θέση και με τη συνεργασία ομάδων και οργανώσεων, εργαζόμαστε τόσο για την προώθηση μέτρων που διευκολύνουν την ενταξιακή διαδικασία όσο και για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ανήκει στην κοινωνία και να στηρίζεται από αυτή.

Πώς ενισχύουμε την ένταξη

Στόχος των προγραμμάτων μας είναι να αλλάξει ο δημόσιος διάλογος για τη μετανάστευση και οι πολιτικές διχασμού της κοινωνίας και να προωθήσουμε βιώσιμες μεταναστευτικές πολιτικές, ώστε όλοι και όλες να απολαμβάνουμε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα.

 

Συγκεκριμένα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε:

1

Εργαστήρια, δράσεις και υπηρεσίες στα Κέντρα μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τη στήριξη ευάλωτων ανθρώπων, όπως είναι οι προσφύγισσες και οι πρόσφυγες και οι μετανάστριες και οι μετανάστες.

2

Εκπαιδευτικά προγράμματα με βιωματικές δραστηριότητες για την προσφυγική κρίση και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

3

Εκστρατείες ευαισθητοποίησης για θέματα ένταξης, μετανάστευσης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

4

Άσκηση θεσμικής πίεσης στις κυβερνήσεις, ώστε να υιοθετήσουν μεταναστευτικές πολιτικές βασισμένες στην αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια.

Συμπερίληψη και αποδοχή μέσω του ποδοσφαίρου

Στόχος του προγράμματος DIALECT είναι να φέρει κοντά νέους και νέες που μένουν στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο ως ένα εργαλείο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας. Σε μια εποχή που η πολιτική συναντά το ποδόσφαιρο και οδηγεί άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας στη ρητορική μίσους και τον ρατσισμό, είναι επιτακτική μια εναλλακτική χρήση του ποδοσφαίρου, που θα το μετατρέπει σε ένα μέσο για την προώθηση της αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να διαρκέσει έως το 2024.

Ποδόσφαιρο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Εκστρατεία για τη βελτίωση των μεταναστευτικών πολιτικών

Συμμετείχαμε στη διεθνή εκστρατεία Faces of Migration, η οποία συνέδεσε τη μετανάστευση με την προώθηση, υιοθέτηση και εφαρμογή των 17 Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Παρουσιάσαμε ιστορίες ανθρώπων που υποφέρουν από τις πολιτικές ανισότητας και ιδιαίτερα από τις ανεπαρκείς ευρωπαϊκές μεταναστευτικές πολιτικές και ενισχύουμε την ενημέρωση σχετικά με τους Στόχους. Απώτερος στόχος των δράσεών μας ήταν να πιέσουμε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ να υιοθετήσουν μεταναστευτικές πολιτικές βασισμένες στην αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης (DEAR) και ολοκληρώθηκε το 2022.

Κανείς να μη μείνει πίσω για να πάμε όλοι μαζί μπροστά

Καταπολέμηση του ρατσιστικού λόγου

Συμμετείχαμε στο διεθνές πρόγραμμα CIAK Migraction που είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής αφήγησης για ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή που ζουν στη χώρα μας, μέσα από την ανάδειξη της συμβολής της μετανάστευσης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Το πρόγραμμα προώθησε την ένταξη των προσφύγων σε 4 χώρες της ΕΕ: Ιταλία, Ελλάδα, Αυστρία και Ουγγαρία. Οι δράσεις μας επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων και στην προώθηση ενός δημοσίου διαλόγου για θέματα ένταξης προσφύγων και μεταναστών, με υπευθυνότητα και σεβασμό στα δικαιώματα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις και ο ρατσισμός. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και ολοκληρώθηκε το 2021.

Ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις

Βασικοί ορισμοί για τη μετανάστευση και την ένταξη

Πρόσφυγας ή προσφύγισσα είναι ένα άτομο που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του επειδή κινδυνεύει η ζωή του ή κινδυνεύει με δίωξη εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, του σεξουαλικού του προσανατολισμού ή των πολιτικών του πεποιθήσεων. Οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες καθορίζονται και προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951.

Οι μετανάστες και οι μετανάστριες είναι τα άτομα που μετακινούνται για να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους, αναζητώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες ή για να ξεφύγουν από την ακραία φτώχεια στις κοινότητές τους.