Η εμπειρία
της αλλαγής
στην πράξη
ActionAid

Διεθνής εθελοντισμός με την ActionAid

Η ActionAid Hellas είναι ο μόνος πιστοποιημένος οργανισμός στην Ελλάδα για την αποστολή εθελοντών και μέχρι τώρα έχει συμμετάσχει σε 7 έργα με την πρωτοβουλία EU Aid Volunteers. Πάνω από 50 εθελοντές και εθελόντριες από την Ευρώπη έχουν ταξιδέψει σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως το Εκουαδόρ, η Κολομβία, η Σενεγάλη, η Αϊτή, η Μιανμάρ, το Μπανγκλαντές και η Καμπότζη και έχουν απασχοληθεί σε πιστοποιημένους οργανισμούς φιλοξενίας στις χώρες υποδοχής.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν ήταν ευρωπαίοι πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω, με διαφορετικά προφίλ, δεξιότητες και εμπειρίες. Η επιλογή τους καθοριζόταν από τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας υποδοχής, με βάση πάντα τις αρχές της ισότητας των ευκαιριών και της μη διάκρισης.

ActionAid

Η πρωτοβουλία EU Aid Volunteers

Ο διεθνής εθελοντισμός με την πρωτοβουλία EU Aid Volunteers έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς ευρωπαίους πολίτες να ζήσουν την εμπειρία της αλλαγής στην πράξη, να αξιοποιήσουν δηλαδή τις δεξιότητές τους, υποστηρίζοντας τις ευάλωτες τοπικές κοινότητες στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές και να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τους φυσικούς τους πόρους.

Οι EU Aid Volunteers είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε έργα ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο τον κόσμο, σχεδιασμένα για να καλύψουν τις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες φτάνοντας στη χώρα υποδοχής, σε συνεργασία με τις τοπικές οργανώσεις που τους φιλοξενούσαν και ανάλογα με την ειδικότητά τους, αξιοποιούσαν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, συμβάλλοντας άμεσα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της τοπικής κοινότητας. Συνήθως απασχολούνταν από έξι έως οχτώ μήνες στη χώρα υποδοχής και έτσι είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν μαζί με τους κατοίκους και να γνωρίσουν την καθημερινότητά τους και την κουλτούρα τους.

ActionAid

Εμπειρίες εθελοντών

«Μέσα από τη συλλογική δράση οι εθελοντές μετατρέπουν τα λόγια σε πράξεις».

Anthea - εθελόντρια στην Καμπότζη.

Εμπειρίες εθελοντών

«Η απασχόλησή μου σαν EU Aid Volunteer, μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω καταπληκτικούς ανθρώπους».

Florian - εθελοντής στην Ιορδανία.

Εμπειρίες εθελοντών

«Ως εθελοντής είχα τη δυνατότητα να ενδυναμώσω άλλους ανθρώπους να αναλάβουν δράση, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τον εαυτό μου».

Wim - εθελοντής στη Σενεγάλη.

Εμπειρίες εθελοντών

«Ο διεθνής εθελοντισμός είναι μια ευκαιρία να ενισχύσεις τις εργασιακές σου δεξιότητες και να μάθεις για άλλους πολιτισμούς».

Marta - εθελόντρια στην Κολομβία.

Εμπειρίες εθελοντών

«Η εμπειρία του διεθνούς εθελοντισμού έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε έναν άνθρωπο».

Αμαλία - εθελόντρια στη Σενεγάλη.

Οι εθελοντές σε δράση

Οι εθελοντές και οι εθελόντριες μέσα από την πρωτοβουλία EU Aid Volunteers έζησαν μία εμπειρία που πραγματικά τους άλλαξε τη ζωή και τους έδωσε εφόδια σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ο εθελοντισμός δε γνωρίζει σύνορα

Πέντε διεθνείς εθελοντές και εθελόντριες ταξίδεψαν στην Καμπότζη, στη Ζιμπάμπουε και στη Σενεγάλη και έζησαν την εμπειρία της αλλαγής στην πράξη! Είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν μαζί με τους κατοίκους των κοινοτήτων, να τους γνωρίσουν και να δουν πραγματικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Co-funded by the European Union