Το πρόγραμμα FoodWave
Ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας, αλλά και τα τρόφιμα που πετάμε, επηρεάζουν όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την κλιματική κρίση. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τις σοδειές των αγροτών, πολλές φορές ανεπανόρθωτα, οδηγώντας σε επισιτιστική ανασφάλεια. Δυστυχώς οι φτωχότεροι πληθυσμοί είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τις αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες.
Η υιοθέτηση μίας πιο βιώσιμης διατροφής, η επιλογή των προϊόντων που καταναλώνουμε, τα βιώσιμα και εποχιακά προϊόντα, η στήριξη σε ντόπιους παραγωγούς, η αποφυγή της χρήσης πλαστικών και της σπατάλης των τροφίμων είναι μερικά από αυτά που μπορούμε να κάνουμε πρώτα απ’ όλα σε ατομικό επίπεδο. Επιπλέον η στροφή στη βιώσιμη γεωργία μπορεί να περιορίσει την κλιματική αλλαγή, προάγοντας παράλληλα την κοινωνική σταθερότητα και την απασχόληση.
Μαζί με οργανώσεις από 16 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Food Wave: Empowering urban youth for climate action», το οποίο απευθύνεται σε νέους και νέες 15-35 ετών. Το πρόγραμμα θέλει να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους νέους ανθρώπους σχετικά με τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τη βιώσιμη διατροφή, δημιουργώντας παράλληλα συμμαχίες μεταξύ των νέων, των τοπικών κοινοτήτων και των θεσμικών φορέων.