Οι νέοι κινητοποιούνται
για έναν βιώσιμο
τρόπο ζωής
Aggelos Mparai/ ActionAid

Το πρόγραμμα FoodWave

Ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας, αλλά και τα τρόφιμα που πετάμε, επηρεάζουν όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την κλιματική κρίση. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τις σοδειές των αγροτών, πολλές φορές ανεπανόρθωτα, οδηγώντας σε επισιτιστική ανασφάλεια. Δυστυχώς οι φτωχότεροι πληθυσμοί είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τις αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες.

Η υιοθέτηση μίας πιο βιώσιμης διατροφής, η επιλογή των προϊόντων που καταναλώνουμε, τα βιώσιμα και εποχιακά προϊόντα,  η στήριξη σε ντόπιους παραγωγούς, η αποφυγή της χρήσης πλαστικών και της σπατάλης των τροφίμων είναι μερικά από αυτά που μπορούμε να κάνουμε πρώτα απ’ όλα σε ατομικό επίπεδο. Επιπλέον η στροφή στη βιώσιμη γεωργία μπορεί να περιορίσει την κλιματική αλλαγή, προάγοντας παράλληλα την κοινωνική σταθερότητα και την απασχόληση.

Μαζί με οργανώσεις από 16 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Food Wave: Empowering urban youth for climate action», το οποίο απευθύνεται σε νέους και νέες 15-35 ετών. Το πρόγραμμα θέλει να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους νέους ανθρώπους σχετικά με τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τη βιώσιμη διατροφή, δημιουργώντας παράλληλα συμμαχίες μεταξύ των νέων, των τοπικών κοινοτήτων και των θεσμικών φορέων. 

Άξονες δράσης

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, τοπικές δράσεις και μία ευρωπαϊκή ψηφιακή εκστρατεία βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα διοργανώνουμε συμμετοχικά εργαστήρια με ομάδες νέων και με μαθητές σε σχολεία σε συνεργασία με την Οργάνωση The Bee Camp, με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τις επιπτώσεις των σύγχρονων διαδικασιών παραγωγής της τροφής στο περιβάλλον και τη σύνδεσή τους με την κλιματική αλλαγή. Ακόμα υλοποιούμε και δράσεις στην πόλη με νέους ώστε να ευαισθητοποιήσουν και άλλους νέους να αναλάβουν δράση για τη βιώσιμη διατροφή και κατανάλωση.

Μαζί με τις ομάδες νέων, τις άλλες οργανώσεις και τους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μέσα από μία πανευρωπαϊκή ψηφιακή εκστρατεία, συμβάλλουμε στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε βιώσιμα συστήματα κατανάλωσης της τροφής στις πόλεις.

ActionAid

Οι νέοι έχουν φωνή

Αν μπορούμε να το ονειρευτούμε, τότε μπορούμε να το κάνουμε! Ας παλέψουμε την κλιματική αλλαγή μαζί!

Αλεξάνδρα Καλογεράκη, Ambassador FoodWave.

Οι νέοι έχουν φωνή

Ήρθε η ώρα να δράσουμε και να 'ανέβουμε στο κύμα'. Ας αναλάβουμε δράση τώρα, έχουμε έναν πλανήτη να σώσουμε.

Ευαγγελία Κασάβαλη, Ambassador FoodWave.

Οι νέοι έχουν φωνή

Σκεφτείτε μία μαργαρίτα. Το μόνο που χρειάζεται για να ανθίσει είναι φροντίδα από τον ήλιο, το νερό και το έδαφος. Πόσο διαφέρουμε από αυτή τη μαργαρίτα; Πόσο χώρο δίνουμε στη φύση να υπάρξει όσο υπάρχουμε κι εμείς; Μήπως το μόνο που έχουμε ανάγκη τελικά είναι λίγο παραπάνω φροντίδα;

Mairy Newman, Ambassador FoodWave.

Ιδέες για δράσεις

Φτιάξε τον δικό σου λαχανόκηπο

10 συμβουλές για τη δημιουργία βιώσιμων λαχανόκηπων. Μάθε πώς μπορείς να δημιουργήσεις λαχανόκηπους σε περιορισμένους αστικούς χώρους, χρησιμοποιώντας κοινά και ανακυκλώσιμα υλικά.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οδηγός για ακτιβιστικές δράσεις νέων

Βρες χρήσιμα εργαλεία για δημιουργία επιτυχημένων εκστρατειών, αξιοποιώντας ψηφιακά μέσα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η αλλαγή ξεκινάει από εμάς

Τρεις άνθρωποι με διαφορετικές ιδιότητες, η Μαριλού Παντάκη, Food blogger & Co-owner στο MadameGinger.com, ο Περικλής Κοσκινάς, chef και Συνιδιοκτήτης στο εστιατόριο Cookoovaya και ο Χρήστος Χατζηιωάννου, Director of Brand Experience στη 24MEDIA, μιλάνε για τη βιώσιμη διατροφή και κατανάλωση και για τη σπατάλη των τροφίμων, ανταλλάσσοντας απόψεις και προτείνοντας λύσεις.

Είσαι νέος ή νέα και θέλεις να συμμετάσχεις στις δράσεις του προγράμματος; Επικοινώνησε μαζί μας: education.hellas@actionaid.org