Ξεκίνησε κάτι σπουδαίο
Τα συναισθήματα της Αναδοχής είναι έντονα, υπέροχα, μοναδικά. Όλα ξεκινούν από ένα γράμμα από μια μακρινή χώρα… Αυτό που ακολουθεί είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι.Εσύ και το παιδί
Ξεκινάς μια σπουδαία σχέση με μεγάλη δύναμη και διάρκεια
Το παιδί
Το πρώτο πράγμα που λαμβάνεις ως Ανάδοχος είναι η φωτογραφία του παιδιού με το οποίο θα επικοινωνείς και πληροφορίες για τη ζωή του. Είναι μια συναρπαστική στιγμή!
Οι ζωγραφιές του
Κάθε 6 μήνες το παιδί σου στέλνει μία ζωγραφιά κι ένα μήνυμά του. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα είναι αυτό που θα μοιραστεί μαζί σου από μίλια μακριά!
Τα γράμματά σου
Για τα παιδιά ένα δικό σου γράμμα είναι η τρυφερή απόδειξη ότι ένας φίλος από μακριά τα νοιάζεται. Ξεκίνησε σήμερα στέλνοντας μια καρτ-ποστάλ ή μια φωτογραφία σου.
Η επίσκεψη
Ένα ταξίδι ανεπανάληπτο τόσο για σένα, όσο και για το παιδί, αφορμή γιορτής για όλη την οικογένεια και για ολόκληρο το χωριό του.
Τι επικοινωνία λαμβάνεις
Σε όποια χώρα και αν βρίσκεται το παιδί του οποίου είσαι Ανάδοχος, αποκτάς μαζί του και με την κοινότητά του μία μοναδικά προσωπική σχέση.
Χώρες Αναδοχής ActionAid
Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή με το πρόγραμμα Αναδοχής η ActionAid. Πάτα πάνω στη χώρα που σε ενδιαφέρει για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτή.
Η Βραζιλία έχει τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. Για παράδειγμα, το 50% της γης ανήκει στο 1% του πληθυσμού. Στις μεγάλες αστικές περιοχές το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει στις λεγόμενες φαβέλες (παραγκουπόλεις) κάτω από εξαιρετικά φτωχικές συνθήκες και υψηλή εγκληματικότητα.
Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της στη Βραζιλία το 1999. Το ελληνικό γραφείο άρχισε να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Βραζιλίας το 2005.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Εκπαίδευση και λειτουργία Κέντρων Εκπαίδευσης
- Εξασφάλιση πρόσβασης σε πόσιμο νερό
- Υπεράσπιση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία γης
Συγκεκριμένα:
- Δημιουργούμε Κέντρα Εκπαίδευσης που προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ασχοληθούν με αθλητισμό και τέχνες, κρατώντας τα μακριά από τους δρόμους και την εμπορία ναρκωτικών.
- Στις απομακρυσμένες περιοχές παρέχουμε τεχνική και υλική υποστήριξη για την κατασκευή δεξαμενών συγκέντρωσης βρόχινου νερού, ώστε να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι να περπατάνε χιλιόμετρα κάθε μέρα.
- Στηρίζουμε και βοηθάμε τους κατοίκους για να διεκδικήσουν δικαιότερη κατανομή γης, παρέχοντας νομική υποστήριξη.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχή της ActionAid. Μέσω της Αναδοχής, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως στην 13χρόνη Daiane και την 11χρόνη αδερφή της Jennifer, που συμμετέχουν στα Κέντρα Εκπαίδευσης. Γίνε Ανάδοχος σήμερα!
Η Γκάνα ήταν το πρώτο κράτος της αποικιακής Αφρικής που κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1957. Παρά το γεγονός ότι η Γκάνα είναι πλούσια σε πηγές μεταλλευμάτων και ορυκτών, το 20% των κατοίκων ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
Η ActionAid ξεκίνησε να εργάζεται στη χώρα το 1990, υποστηρίζοντας κυρίως τους ανθρώπους που ζούσαν στον λιγότερο αναπτυγμένο βορρά. Το ελληνικό γραφείο άρχισε να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Γκάνας το 1999.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Πρόσβαση στην εκπαίδευση
- Πρόσβαση σε νερό και σε επαρκή τροφή
- Πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
Συγκεκριμένα:
- Δημιουργούμε εκπαιδευτικά κέντρα όπου τα παιδιά μαθαίνουν γραφή, ανάγνωση και αριθμητική.
- Εκπαιδεύουμε τους γονείς για τη σημασία της μόρφωσης των κοριτσιών ώστε να μειωθούν οι πρόωροι γάμοι και στηρίζουμε το έργο των δάσκαλων, παρέχοντας εκπαιδευτικά υλικά που βοηθούν στην ποιοτική εκπαίδευση.
- Εκπαιδεύουμε τους κατοίκους σε νέες μεθόδους καλλιέργειας και τους υποστηρίζουμε στην απόκτηση περισσότερων ασφαλών πηγών καθαρού νερού στα χωριά τους.
- Ενημερώνουμε τους κατοίκους για τους καλύτερους τρόπους προφύλαξης και υγιεινής ενάντια στις αρρώστιες της ιλαράς, της ελονοσίας και της χολέρας.
- Ενημερώνουμε τους κατοίκους σχετικά με τον ιό του AIDS και τους τρόπους μετάδοσής του και εκπαιδεύουμε τις μαίες, οι οποίες με τη σειρά τους ενημερώνουν τις μητέρες, για την καλύτερη ανατροφή των παιδιών τους.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχή της ActionAid. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε, την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως στον 10χρόνο John που ζει στη Γκάνα. Ο John συμμετέχει στο πρόγραμμα Αναδοχής και ετοιμάζει την επόμενη ζωγραφιά για τον Ανάδοχό του.
Η Γουατεμάλα το 1996 κατόρθωσε να βγει από έναν 36χρονο εμφύλιο πόλεμο που κόστισε τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους, ενώ 1 εκ. εγκατέλειψε τη χώρα. Υποδομές υγείας, εκπαίδευσης, αλλά ακόμα και κτίρια ή κοινότητες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σήμερα θεωρείται η πιο φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής και πάνω από τον μισό πληθυσμό ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει στη χώρα το 1996. Το ελληνικό γραφείο άρχισε να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Γουατεμάλας το 2004.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Ανάπτυξη του οικογενειακού εισοδήματος
- Πρόσβαση στην εκπαίδευση
- Βελτίωση των συνθηκών υγείας
Συγκεκριμένα:
- Παρέχουμε οργανικά λιπάσματα και ανθεκτικύς σπόρους ώστε να αυξήσουμε τα εισοδήματα των οικογενειών.
- Διδάσκουμε γραφή και ανάγνωση σε ενήλικες και ιδιαίτερα σε γυναίκες.
- Δημιουργούμε υποδομές, διευρύνουμε σχολικές αίθουσες και κατασκευάζουμε δεξαμενές συγκέντρωσης νερού.
- Εκπαιδεύουμε εργαζόμενους στην υγεία για να προωθήσουμε τη βελτίωση της υγιεινής και της υγείας των κατοίκων.
- Χλωριώνουμε το νερό, κατασκευάζουμε τουαλέτες και προωθούμε κοινοτικά προγράμματα διαχείρισης σκουπιδιών.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως στην 6χρόνη Jenifer η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα Αναδοχής και δείχνει τη ζωγραφιά που έκανε για τον Ανάδοχο της.
Ο πληθυσμός της Ζάμπιας είναι από τους φτωχότερους στην Υποσαχάρια Αφρική. Το HIV/AIDS αποδεκατίζει τον πληθυσμό, ενώ οι υπηρεσίες υγείας, παιδείας και υγιεινής είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει στη χώρα το 2006. Το ελληνικό γραφείο άρχισε να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Ζάμπιας το 2010.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Πρόσβαση στην εκπαίδευση
- Βελτίωση των συνθηκών υγείας
- Καταπολέμηση του HIV/AIDS
- Εξασφάλιση επάρκειας τροφής
- Πρόσβαση σε καθαρό νερό
Συγκεκριμένα:
- Πιέζουμε την κυβέρνηση για να δημιουργηήσει περισσότερες σχολικές μονάδες και ενημερώνουμε τους κατοίκους για την αξία της εκπαίδευσης.
- Μαθαίνουμε σε ενήλικες γραφή και ανάγνωση και τους εκπαιδεύουμε σε δεξιότητες που μπορούν να ενισχύσουν το εισόδημά τους.
- Δημιουργούμε ομάδες στήριξης οροθετικών γυναικών και τις ενδυναμώνουμε για να διεκδικήσουν πρόσβαση σε φάρμακα κατά του AIDS, να καταπολεμήσουν τον κοινωνικό στιγματισμό και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
- Εκπαιδεύουμε μαίες, επισκέπτες υγείας και κοινοτικούς συμβούλους για την αντιστάθμιση των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό.
- Κατασκευάζουμε πηγάδια και δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης και εκπαιδεύουμε τους κατοίκους στην συντήρηση τους.
- Στηρίζουμε μικροκαλλιεργητές και τους εκπαιδεύουμε σε αποδοτικότερες μεθόδους καλλιέργειας για τη σωστή χρήση βελτιωμένων ανθεκτικών σπόρων.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχή της ActionAid. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως στην Lilian που η μητέρα της έχασε τη γη της το 2007 γιατί πέθανε ο πατέρας της. Με την βοήθεια της ActionAid κατάφερε και την ξαναπήρε οπότε τώρα μπορεί να στηρίξει την οικογένεια της.
Η Ζιμπάμπουε απέκτησε την ανεξαρτησία της μόλις το 1980. Από τότε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε διοικεί τη χώρα με πολλές καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η κακοδιαχείριση και η διαφθορά έχει οδηγήσει τη χώρα σε δεινή οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα το επίπεδο ζωής στη χώρα να χειροτερεύει σταθερά.
Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της στη χώρα το 1995. Το ελληνικό γραφείο άρχισε να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Ζιμπάμπουε το 2009.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Αντιμετώπιση του HIV/AIDS
- Ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών
- Εξασφάλιση πρόσβασης στην εκπαίδευση για τα παιδιά
Συγκεκριμένα:
- Ενδυναμώνουμε γυναίκες με HIV/AIDS ώστε να αντιμετωπίζουν τις διακρίσεις και να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς, που τους εξασφαλίζουν μόνιμο εισόδημα.
- Κινητοποιούμε το δίκτυο επισιτιστικής ασφάλειας, FOSENET, μιας συμμαχίας μικροκαλλιεργητών, με σκοπό να ακουστούν τα αιτήματα τους και να επηρεάσουν πολιτικές αποφάσεις.
- Υλοποιούμε προγράμματα σε σχολεία με σκοπό να ενισχυθούν τα πολύ φτωχά και ευάλωτα παιδιά, ειδικά όσα έχουν μολυνθεί από HIV/AIDS.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχή της ActionAid. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως τα παιδιά στην περιοχή Μπίνγκα που δεν χρειάζεται να περπατούν ώρες για να φέρνουν νερό. Τώρα η βρύση βρίσκεται στην κλινική του χωριού.
Το 1994 μέσα σε 100 μέρες σχεδόν 1 εκ. άνθρωποι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας της Ρουάντας, ενώ περισσότεροι από 2 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
H ActionAid ξεκίνησε τη δράση της στη χώρα το 1997. Το ελληνικό γραφείο άρχισε να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Ρουάντας το 2009.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Πρόσβαση στη εκπαίδευση
- Πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη
- Πρόσβαση σε επαρκή τροφή
- Ενδυνάμωση των γυναικών
Συγκεκριμένα:
- Πραγματοποιούμε σεμινάρια δασκάλων και εκπαιδευτικών επιτροπών με στόχο για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Διανέμουμε βιβλία και σχολικό εξοπλισμό και προσφέρουμε συσσίτιο στα σχολεία και ιατρική φροντίδα.
- Λειτουργούμε κέντρα ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις και παρέχουμε φροντίδα στο σπίτι.
- Εκπαιδεύουμε γυναίκες ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες όπως υφαντουργία ή κατασκευή καλαθιών με στόχο να αποκτήσουν δικό τους εισόδημα.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχή της ActionAid. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως στην 5χρονη Claire που ζει στη Ρουάντα.
Η Claire είναι η μικρότερη κόρη της και το 8ο παιδί της οικογένειας. Σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει σχολείο στο Γκιτέσι σε ένα πρότυπο νηπιαγωγείο, το οποίο έχει χτιστεί με την στήριξη του προγράμματος Αναδοχής. Αυτά τα σχολεία είναι τόσο επιτυχημένα, που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση, η οποία δημιουργεί παρόμοια σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Σενεγάλη είναι μια φτωχή χώρα της Δυτικής Αφρικής που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην αλιεία και την αγροτική παραγωγή. Οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή και οι διεθνείς τιμές τροφίμων επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα εξασφάλισης τροφής των κατοίκων, ενώ μεγάλες διαστάσεις έχει αποκτήσει και το φαινόμενο της αρπαγής γης από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
H ActionAid ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη Σενεγάλη το 2001, με το ελληνικό γραφείο να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Σενεγάλης από το 2011.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Εξασφάλιση της επάρκειας τροφής
- Πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση
- Ενδυνάμωση των γυναικών
Συγκεκριμένα:
- Εκπαιδεύουμε τους αγρότες σε αποδοτικές γεωργικές μεθόδους, παρέχοντάς τους σπόρους και λιπάσματα, και κινητοποιούμε τους κατοίκους ενάντια στις πρακτικές της αρπαγής γης, που μηχανεύονται οι πολυεθνικές εταιρείες.
- Συμβάλλουμε στη βελτίωση των σχολικών υποδομών, παρέχουμε δωρεάν γεύματα στους μαθητές και πείθουμε τους γονείς για την αξία της εκπαίδευσης.
- Εκπαιδεύουμε ομάδες γυναικών σε μεθόδους καλλιέργειας και άσκησης πίεσης στις αρχές για την κατοχύρωση του δικαιώματός τους στην απόκτηση γης. Επίσης, δημιουργούμε επιτροπές που ασχολούνται με τη βία κατά των γυναικών και παρέχουμε νομική και ψυχολογική υποστήριξη.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε, αλλά και στις οικογένειές τους, την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Αλλάζεις ζωές ανθρώπων όπως η 18χρονη Koré και το παιδί της, που έχουν επωφεληθεί από την κατασκευή ενός συστήματος συγκέντρωσης βρόχινου νερού για την περίοδο της ξηρασίας.
H Σιέρα Λεόνε είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου παρόλο το φυσικό της πλούτο. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, 2/3 του συνόλου, ασχολείται με τη γεωργία και μόλις που επιβιώνει παρόλο που η χώρα είναι εύφορη και παράγει κυρίως ρύζι, καφέ, κακάο, φοινικέλαιο, φιστίκια και κάσιους. Διαθέτει, επίσης, πλούσια κοιτάσματα τιτανίου, αργιλίου και διαμαντιών. Ο εμφύλιος πόλεμος του 1991-2002 οδήγησε στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, μετέτρεψε σε πρόσφυγες το μισό πληθυσμό, κατέστρεψε σπίτια, κτίρια και υποδομές και διέλυσε κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
Η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει στη χώρα το 1988. Το ελληνικό γραφείο άρχισε να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Σιέρα Λεόνε το 2003.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Ενδυνάμωση των γυναικών
- Μείωση του ποσοστού αναλφαβητισμού
- Βελτίωση της υγείας και της υγιεινής των κατοίκων
Συγκεκριμένα:
- Επικεντρωνόμαστε στην ενδυνάμωση των γυναικών μέσα από συχνές εκπαιδεύσεις και στη δημιουργία γυναικείων ομάδων με κύριο στόχο την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους δεξιοτήτων και την ενίσχυση του βιοτικού τους επιπέδου.
- Βελτιώνουμε τις υποδομές των σχολείων με την αύξηση του αριθμού των σχολικών αιθουσών. Επίσης, υλοποιούμε σεμινάρια με σκοπό την επιμόρφωση των δασκάλων για να μπορέσουν πραγματικά να αλλάξουν τις ζωές των μαθητών τους.
- Επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη των ασθενειών όπως ο Έμπολα, η χολέρα κ.ά. Επίσης, δημιουργούμε νέα πηγάδια και επισκευάζουμε το ήδη υπάρχον δίκτυο ύδρευσης ώστε να εξασφαλίσουμε πρόσβαση σε ασφαλές νερό.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχή της ActionAid. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.
Όπως στον Ihadji και στον Almamy που ζουν στη Σιέρα Λεόνε και πηγαίνουν σε σχολείο το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από την ActionAid.
Η Αιθιοπία είναι η μόνη χώρα στην Αφρική που ποτέ στην ιστορία της δεν υπήρξε αποικία με μόνη εξαίρεση τη σύντομη ιταλική κατοχή από το 1936 έως το 1941. Η ξηρασία, η πείνα και οι καταστροφικές πολιτικές έφεραν εκατομμύρια ανθρώπους στο χείλος της λιμοκτονίας το 1973-74 και το 1983-85, ενώ συνολικά 700.000 άνθρωποι πέθαναν.
Η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει στη χώρα το 1989. Το ελληνικό γραφείο άρχισε να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Αιθιοπίας το 1998.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Επάρκεια τροφής και νερού
- Δικαιώματα των γυναικών
- Πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
- Αντιμετώπιση του ιού AIDS/HIV
Συγκεκριμένα:
- Παρέχουμε άμεση ανακούφιση σε πληγέντες καταστροφών όπως η ξηρασία και παρέχουμε εκπαίδευση σε νέες τεχνικές καλλιέργειας για την αντιμετώπισή της.
- Ενδυναμώνουμε γυναίκες μέσω των γυναικείων συνεταιρισμών και τις υποστηρίζουμε για να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους, όπως το έργο ύδρευσης Vicky Water Project.
- Παρέχουμε μικροδάνεια σε γυναίκες για να δημιουργήσουν δικές τους μικρές επιχειρήσεις και να αποκτήσουν δικό τους εισόδημα.
- Ενημερώνουμε τους κατοίκους για να σταματήσουν να χρησιμοποιούν επικίνδυνες παραδοσιακές πρακτικές στις γυναίκες.
- Δημιουργούμε ιατρικά κέντρα και παρέχουμε εκπαίδευση σε νοσηλεύτριες που εργάζονται σε αυτά.
- Λειτουργούμε προγράμματα ενημέρωσης για το HIV/AIDS.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχή της ActionAid. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.
Όπως στην 10χρόνη Hayat, στην 13χρόνη Aisha και στην 10χρόνη Jaremo που δεν χρειάζεται πια να περπατούν χιλιόμετρα για να μεταφέρουν νερό επειδή κατασκευάσαμε δημόσια βρύση κοντά στο σπίτι τους και αυτό τους επιτρέπει να πηγαίνουν έγκαιρα στο σχολείο τους και να μην κινδυνεύουν από τις επιθέσεις ζώων.
Η Ινδία είναι η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα και παρόλη την υψηλή ανάπτυξή της, εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φτωχών ανθρώπων στον κόσμο.
Η ActionAid πρωτοξεκίνησε τη δράση της στην Ινδία το 1972 εφαρμόζοντας το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμά μας στηρίζοντας 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε 6.251 χωριά. Το ελληνικό γραφείο άρχισε να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Ινδίας το 2000.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Βελτίωση της κοινωνικής θέσης των Νταλίτ (η πιο φτωχή και αποκλεισμένη ομάδα)
- Προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών
- Στήριξη των ανθρώπων με αναπηρία
Συγκεκριμένα:
- Εξασφαλίζουμε τόπο διαμονής, πρόσβαση στην εκπαίδευση και πολλές φορές ακόμα και έκδοση αστυνομικής ταυτότητας για τους Νταλίτ, οι οποίοι θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
- Παρέχουμε εκπαίδευση και καθοδήγηση, ώστε οι εσωτερικοί μετανάστες που καταλήγουν στοιβαγμένοι στις παραγκουπόλεις να αυτοοργανωθούν, να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες και να υποστηρίξουν τα δικαιώματα τους.
- Παρέχουμε νομική βοήθεια σε παιδιά του δρόμου, σε αστέγους και στις εκδιδόμενες γυναίκες ώστε να διεκδικήσουν γη, στέγαση, εργασία.
- Εκπαιδεύουμε και ενημερώνουμε γυναίκες ώστε να ενδυναμωθούν και να σταματήσουν να δέχονται διακρίσεις, βία και κακοποίηση. Εκπαιδεύουμε κοινωνικούς λειτουργούς για να μπορούν να υποστηρίζουν καλύτερα ανθρώπους με αναπηρία.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχή της ActionAid. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως στην 12χρονη Ramrati που ζει στην Ινδία και μας είπε:
«Πηγαίνω στην 6η τάξη του δημοτικού. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία στον ελεύθερο μου χρόνο. Επίσης τα απογεύματα πηγαίνω στο κέντρο για παιδιά που έχει δημιουργήσει η ActionAid. Εκεί παίζω με τα άλλα παιδιά και μαθαίνω ότι τα παιδιά έχουμε δικαιώματα. Η ζωή μου έχει αλλάξει πολύ πλέον.»
Η Καμπότζη είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη στην Ασία. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι και εξακολουθούν να βιώνουν τις συνέπειες του πολέμου των προηγούμενων ετών. Στις κοινότητες όπου δραστηριοποιείται η ActionAid οι βασικές υποδομές είναι ανύπαρκτες.
Η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει στη χώρα το 2004. To ελληνικό γραφείο άρχισε να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Καμπότζης το 2007.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Πρόσβαση σε επαρκή τροφή
- Πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
- Πρόσβαση στην εκπαίδευση
- Αντιμετώπιση του ιού AIDS/HIV
Συγκεκριμένα:
- Στηρίζουμε τους κατοίκους ώστε να αποκτήσουν δικαιώματα ιδιοκτησίας της γης που καλλιεργούν και της σοδειάς που παράγουν, ώστε να έχουν αρκετή τροφή για την οικογένειά τους.
- Εκπαιδεύουμε γυναίκες εθελόντριες για να μπορούν να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γυναικολογικά και άλλα προβλήματα υγείας και ταυτόχρονα υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα για την απόκτηση δεξιοτήτων με στόχο να ασκήσουν κάποιο επάγγελμα.
- Διαπραγματευόμαστε τη μείωση των άτυπων σχολικών διδάκτρων ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να πηγαίνουν σχολείο.
- Υλοποιούμε προγράμματα για την εξασφάλιση εισοδήματος των ευάλωτων ομάδων που πάσχουν από AIDS και προωθούμε τον προληπτικό έλεγχο προσβολής από τον ιό, στηρίζοντας ταυτόχρονα τους φορείς και τις οικογένειες τους να σχηματίσουν δίκτυα αλληλοβοήθειας για να αντιμετωπίσουν τον κοινωνικό ρατσισμό.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχή της ActionAid. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως στην 9χρόνη Yeart που ζει στην Καμπότζη και μας είπε:
"Νοιώθω πολύ χαρούμενη με το νέο μου σχολείο. Συγκρίνοντας την παλιά αίθουσα στην μικρή καλύβα, αυτή τώρα είναι πολύ άνετη. Τώρα θα διαβάσω ακόμα περισσότερο γιατί έχω ένα καλύτερο μέρος να μαθαίνω."
Η Κένυα είναι χώρα της Ανατολικής Αφρικής και κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1963 μετά από χρόνια αγώνων. Η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία και οι περισσότερες οικογένειες στις αγροτικές περιοχές της Κένυας εξαρτώνται από τη γη για να επιβιώσουν.
Η ActionAid ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Κένυα το 1974. Το ελληνικό γραφείο άρχισε να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Κένυας το 2015.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού
- Πρόσβαση στην εκπαίδευση
- Πρόσβαση στην υγεία και αντιμετώπιση του HIV – AIDS
- Ενδυνάμωση των γυναικών
Συγκεκριμένα:
- Πραγματοποιούμε έργα, έτσι ώστε οι άνθρωποι της κοινότητας να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε νερό, τόσο για οικιακή όσο και γεωργική χρήση.
- Βελτιώνουμε την πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα κορίτσια και τα αγόρια με το να οργανώνουμε επιτροπές διαχείρισης σχολείων και να ενισχύουμε τη συμμετοχή των γονιών στις επιτροπές για την καλύτερη χρησιμοποίηση των πόρων.
- Παρέχουμε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, με καλύτερη ποιότητα και προσπαθούμε να μειώσουμε τα ποσοστά της εξάπλωσης της νόσου, μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των κατοίκων για τους τρόπους μετάδοσης του AIDS και τις μεθόδους προφύλαξης.
- Ενδυναμώνουμε τις γυναίκες έτσι ώστε να μειωθούν οι πρακτικές βίας και να εξαλειφθούν τα αρνητικά πρότυπα και οι επιβλαβείς συμπεριφορές και προωθούμε τη δημιουργία ομάδων γυναικών με σκοπό να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχή της ActionAid. Μέσω τους προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.
Όπως στην δεκατριάχρονη Eveylin που ζει στην Κένυα και μας είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα να μείνω σχολείο και να μην παντρευτώ».
Η κατάσταση της Παλαιστίνης θεωρείται μοναδική στον αραβικό χώρο, αλλά και διεθνώς. Ορισμένες φορές αναφέρεται ως «η τελευταία κατοχή», ενώ ο διαρκής έλεγχος που ασκείται στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ από το 1967 έχει επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, το πολιτικό κλίμα και τις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτισμικές τάσεις της χώρας. Η καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων χαρακτηρίζεται από την έλλειψη οποιασδήποτε ουσιαστικής συμμετοχής στις αποφάσεις, τις πολιτικές και τις πρακτικές που επηρεάζουν τη ζωή τους. Οι Παλαιστίνιοι περιορίζονται ως προς τις μετακινήσεις τους, τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν τη γη που βρίσκεται στην ιδιοκτησία τους, το κατά πόσον μπορούν να δουν την οικογένεια ή τους φίλους τους και κατά πόσον μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αγαθά τόσο βασικά όσο το νερό, το ρεύμα, την υγεία, την εκπαίδευση.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Ενδυνάμωση των ανθρώπων – κυρίως των γυναικών και των νέων - ώστε να πιέσουν την Παλαιστινιακή Αρχή να τους παρέχουν αυτά που υποχρεούνται
- Ενδυνάμωση των ανθρώπων – κυρίως των γυναικών και των νέων – ώστε να αντιστέκονται στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της ισραηλινής κατοχής
- Ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών ώστε να αποκτήσουν ίση θέση στην κοινωνία
Συγκεκριμένα θα εστιάσουμε στα εξής:
- Ενημέρωση του πληθυσμού για τα δικαιώματά τους, υποστήριξη όσων υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων λόγω της κατοχής.
- Υποστήριξη των γυναικών – οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κατοχή και υφίστανται και τις διακρίσεις μιας πατριαρχικής κοινωνίας – και των νέων μέσω προγραμμάτων αύξησης εισοδήματος, υποστήριξής τους για την ενίσχυση της συμμετοχής τους σε τοπικά συμβούλια και ενδυνάμωσης τους ώστε να ελέγχουν την τοπική κυβέρνηση και την Παλαιστινιακή Αρχή.
- Ενδυνάμωση των παιδιών που ζουν με τον φόβο της κατοχής κυρίως μέσω προγραμμάτων κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης.
- Δημιουργία εθνικών και διεθνών εκστρατειών και αύξηση της πολιτικής πίεσης με στόχο τον τερματισμό της κατοχής.
Η Τανζανία είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της Αφρικής. Το 1964 οι ομοσπονδίες της Ταγκανίκα και της Ζανζιβάρης ενώθηκαν στη Δημοκρατία της Τανζανίας. Ο πόλεμος του 1978-80, η πετρελαϊκή κρίση του πετρελαίου και η ξηρασία βύθισαν την οικονομία της που σήμερα είναι κυρίως αγροτική.
Η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει στη χώρα το 1997. Το ελληνικό γραφείο άρχισε να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Τανζανίας το 2003.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Πρόσβαση στην εκπαίδευση
- Ανάπτυξη του εισοδήματος των αγροτών
- Υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών
- Βελτίωση των συνθηκών υγείας και καταπολέμηση του AIDS
Συγκεκριμένα:
- Επεκτείνουμε σχολεία και κατασκευάζουμε υποδομές υγιεινής ώστε να πηγαίνουν όλο και περισσότερα παιδιά στο σχολείο.
- Κατασκευάζουμε καταλύματα για τους εκπαιδευτικούς ώστε να μην χρειάζονται να περπατούν μεγάλες αποστάσεις και να πηγαίνουν καθημερινά για μάθημα.
- Ενδυναμώνουμε και υποστηρίζουμε μικροκαλλιεργητές ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις τοπικές αγορές.
- Δημιουργούμε συνεταιρισμούς ώστε οι ίδιοι οι αγρότες να καρπώνονται τα κέρδη από την παραγωγή τους αποφεύγοντας τους μεσάζοντες.
- Ενδυναμώνουμε και εκπαιδεύουμε γυναίκες ώστε να αποκτήσουν δική τους γη και να οργανωθούν σε αποταμιευτικούς και πιστωτικούς συνεταιρισμούς.
- Ενημερώνουμε σχετικά με την μετάδοση του AIDS και στηρίζουμε τους φορείς του ιού.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχή της ActionAid. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως στην 11χρονη Baby, η οποία δεν το βάζει κάτω και παρά τις μεγάλες δυσκολίες πηγαίνει στο σχολείο.
Στο Βιετνάμ εξακολουθούν να υπάρχουν αντιθέσεις μέσα στη χώρα και η οικονομική κρίση επηρέασε ιδιαίτερα τους κατοίκους. Η υπερκαλλιέργεια και οι πλημμύρες καταστρέφουν τα μικρά χωράφια των φτωχών αγροτών που ίσα – ίσα έχουν αρκετή τροφή για να ζήσουν.
Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της στη χώρα το 1989. Το ελληνικό γραφείο άρχισε να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Βιετνάμ το 2007.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Πρόσβαση στην εκπαίδευση
- Πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό
- Εξασφάλιση επάρκειας τροφής
- Στήριξη της θέσης των γυναικών οι οποίες κινδυνεύουν να πέσουν θύματα διακίνησης.
Συγκεκριμένα:
- Βελτιώνουμε τις υποδομές στα σχολεία και πιέζουμε για την επάνδρωση τους με επαρκές και καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό.
- Πραγματοποιούμε προγράμματα REFLECT* για ενήλικες, ώστε να μάθουν γραφή κι ανάγνωση και στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις και να ζητούν λύσεις για τα προβλήματα τους.
- Τοποθετούμε σωλήνες ύδρευσης για την ασφαλή μεταφορά του νερού από τις ορεινές πηγές στα χωριά.
- Εκπαιδεύουμε τους κατοίκους για να μπορούν να συντηρούν τα συστήματα ύδρευσης μέσα από ‘Κοινοτικές Ενώσεις’ για το νερό.
- Εκπαιδεύουμε τους αγρότες σε νέες γεωργικές τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον που περιορίζουν τη διάβρωση του εδάφους και αυξάνουν τη σοδειά.
- Εκπαιδεύουμε τα κορίτσια για τον κίνδυνο διακίνησης με υλικό ειδικά προσαρμοσμένο στην ηλικία τους.
- Διεκδικούμε πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωση τους μέσα από την μόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχή της ActionAid. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα τέτοιο παράδειγμα μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών της κοινότητας Tam Duong, ο οποίος δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της ActionAid. Οι γυναίκες ενδυναμώνονται και βελτιώνουν τη ζωή μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Μαθαίνουν για τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής κι έτσι τα παιδιά τους είναι πιο υγιή, σταματούν τη βία μέσα στην οικογένειά τους και μέσω των προγραμμάτων μικροδανεισμού έχουν το δικό τους εισόδημα που εξασφαλίζει καλύτερης ποιότητας φαγητό για την οικογένεια.
*Η ActionAid δημιούργησε το 1993 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης ενηλίκων Reflect το οποίο εφαρμόζεται από περισσότερους από 350 οργανισμούς σε περίπου 65 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει άνδρες και γυναίκες να μάθουν γραφή και ανάγνωση, να συνειδητοποιήσουν και να αναλύσουν τα τοπικά προβλήματα που τους αφορούν και να αναζητήσουν λύσεις.
Το Μπανγκλαντές είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες και φτωχές χώρες στον κόσμο, με πληθυσμό που υπερβαίνει τα 161 εκατ. σε μία έκταση λίγο μεγαλύτερη από αυτήν της Ελλάδας. Το ένα τρίτο της χώρας πλημμυρίζει κάθε χρόνο την εποχή των μουσώνων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κινδυνεύουν από τους κυκλώνες και τις ασθένειες που μεταδίδονται από το βρώμικο νερό. Το 45% περίπου του πληθυσμού απασχολείται στον γεωργικό κλάδο, ενώ ο σημαντικότερος κατασκευαστικός κλάδος της χώρας είναι η κλωστοϋφαντουργία, που παρουσιάζει μάλιστα έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Στα εργοστάσια ενδυμάτων εργάζονται κυρίως γυναίκες, με εξοντωτικά ωράρια εργασίας και με πολύ χαμηλoύς μισθούς.
Η ActionAid ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο Μπανγκλαντές το 1983, στο πλευρό των φτωχότερων και πιο περιθωριοποιημένων ανθρώπων, ενώ η ActionAid Ελλάς στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Μπανγκλαντές από το 2002.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Ιδιοκτησία της γης και εξασφάλιση επαρκούς τροφής
- Αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών
- Δικαιώματα των γυναικών
Συγκεκριμένα:
- Στηρίζουμε τους ακτήμονες ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στη γη που δικαιούνται, προσφέρουμε εκπαίδευση, ενθαρρύνουμε τη δημιουργία συνεταιρισμών, μέσω των οποίων παρέχονται μικροδάνεια, και προωθούμε το δίκαιο εμπόριο.
- Ενημερώνουμε τους κατοίκους των ευάλωτων περιοχών για τους τρόπους προστασίας από τις φυσικές καταστροφές και ασκούμε πίεση στις αρχές ώστε να λάβουν μέτρα που θα περιορίσουν κατά πολύ την έκταση της καταστροφής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν συνεχώς τη χώρα.
- Παρέχουμε νομική και συμβουλευτική βοήθεια σε γυναίκες και εφαρμόζουμε προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά της σωματεμπορίας. Επίσης, παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη και προστασία από τα συχνά κρούσματα βίας και, μέσα από την ενδυνάμωση, βοηθούμε τις γυναίκες να αποκτήσουν δικό τους εισόδημα και να ενταχθούν στην κοινωνία υπό ίσους όρους.
- Στηρίζουμε τους πρόσφυγες Ροχίνγκια που έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές για να ξεφύγουν από τη βία στη διπλανή Μιανμάρ. Παρέχουμε καθαρό νερό, τροφή και πρόσβαση σε χώρους υγιεινής. Επικεντρωνόμαστε στις γυναίκες ώστε να αποφύγουν τη βία εναντίον τους. Έχουμε δημιουργήσει ασφαλείς χώρους για αυτές και τις εκπαιδεύουμε για να αποκτήσουν το δικό τους εισόδημα μέσα στον καταυλισμό.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε, αλλά και στις οικογένειές τους, την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως μας είπε και η 9χρονη Mulkta που ζει στο Μπανγκλαντές:
"Ένοιωσα φοβισμένη. Όταν άρχισαν οι πλημμύρες, το σπίτι μας καταστράφηκε μαζί με το χωράφι μας, λίγο πριν τη συγκομιδή του ρυζιού. Δεν είχαμε τίποτα να φάμε. Τώρα όμως νοιώθω καλά, γιατί μέσω του προγράμματος Αναδοχής έχουμε εκπαιδευθεί για την προστασία μας από τις φυσικές καταστροφές και επίσης για το πώς θα προστατεύουμε την καλλιέργεια μας. Τώρα δεν πεινάω και μπορώ να συνεχίσω το σχολείο μου."
Το Νεπάλ είναι από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, ενώ οι τεράστιοι ορεινοί όγκοι κρατούν τους αγρότες στη φτώχεια. Η ιδιαίτερα ασταθής πολιτική κατάσταση δυσχεραίνει την κατάσταση.
Η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει στη χώρα το 1982. Το ελληνικό γραφείο άρχισε να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Νεπάλ το 2002.
Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:
- Υποστήριξη των δικαιωμάτων ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις πιο υποβαθμισμένες κοινωνικές κάστες
- Πρόσβαση σε νερό
- Βελτίωση των συνθηκών υγείας και εκπαίδευσης
Συγκεκριμένα:
- Εκπαιδεύουμε σε μεθόδους καλλιέργειας που εμπλουτίζουν τη γη, παρέχουμε σπόρους και δίνουμε μικροδάνεια που επενδύονται για την ενίσχυση του εισοδήματος.
- Δημιουργούμε πηγάδια και δίκτυα ύδρευσης, ώστε οι κάτοικοι να μην αναγκάζονται να περπατάνε χιλιόμετρα για να μεταφέρουν νερό.
- Εκπαιδεύουμε μέλη των κοινοτήτων σε βασικά θέματα υγείας και παρέχουμε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.
- Στηρίζουμε τους κατοίκους για να χτίσουν και να βελτιώσουν τις σχολικές αίθουσες, υλοποιούμε πρόγραμμα υποτροφιών που επιτρέπει στα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο και οργανώνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις;
Με το πρόγραμμα Αναδοχή της ActionAid. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως στην 6χρονη Nabina που ζει στο Νεπάλ και είναι η πρώτη στην οικογένειά της που πηγαίνει σχολείο. Ο πατέρας της μας είπε:
"Τα παιδιά μου μπορούν επιτέλους να πάνε σχολείο και ελπίζω ότι με την μόρφωση που θα πάρουν θα βρουν μια δουλειά ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν σκλάβοι στα χωράφια."
Μάθε για τις χώρες Aναδοχής:
Συχνές Ερωτήσεις
1. Τι είναι και πώς λειτουργεί η Αναδοχή της ActionAid;
Αναδοχή δε σημαίνει υιοθεσία. Σημαίνει υποστήριξη ενός παιδιού, της οικογένειάς του και όλων των ανθρώπων στην περιοχή όπου ζει, έτσι ώστε, μέσα από το έργο της ActionAid, να εξασφαλίσουν μόνιμες βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους. Σημαίνει, επίσης, υποστήριξη της δράσης μας στην Ελλάδα.
Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής, η ActionAid παρέχει μακροχρόνιες και βιώσιμες λύσεις που πηγάζουν από τους ίδιους τους ανθρώπους, οι οποίοι αλλάζουν τις πεποιθήσεις τους, αποκτούν χρήσιμες γνώσεις, αναπτύσσουν δεξιότητες, μαθαίνουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και, με τη σειρά τους, μεταφέρουν τις γνώσεις τους στην κοινότητα και στη χώρα τους. Έτσι, όταν η ActionAid αποχωρεί, οι κάτοικοι δεν χρειάζονται εκείνη ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση. Η ActionAid υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι η επαρκής και θρεπτική τροφή, η στέγη, η εκπαίδευση, η εργασία και η ελευθερία της έκφρασης και δεν επιβάλλει ποτέ λύσεις.
2. Παίρνει τα χρήματα το παιδί;
Η δωρεά σου δεν πηγαίνει προσωπικά στο παιδί και την οικογένειά του, αλλά σε έργα από τα οποία ωφελούνται όλα τα παιδιά και όλες οι οικογένειες της κοινότητας! Έτσι, η δωρεά σου και όλων των Αναδόχων έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, γιατί συνδράμει στη μεταμόρφωση μιας ολόκληρης κοινότητας, μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα και έργα που ωφελούν όλους τους κατοίκους.
Η πολύχρονη εμπειρία της ActionAid δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος να αλλάξει η ζωή ενός παιδιού για πάντα είναι να του δοθούν ευκαιρίες. Να δώσεις τη δυνατότητα στους γονείς του να έχουν εισόδημα ικανό να εξασφαλίσει τροφή, νερό, στέγη, τα βασικά. Να τους αλλάξεις νοοτροπία, ώστε να το στέλνουν στο σχολείο αντί να το παντρέψουν ή να το στείλουν να δουλέψει. Να το μεγαλώνουν σε ένα σπίτι χωρίς βία. Να δημιουργήσουν μια κοινότητα όπου οι άνθρωποι αλληλοστηρίζονται για να βγουν όλοι μαζί από τη φτώχεια.
3. Τι επικοινωνία λαμβάνω όσο καιρό είμαι Ανάδοχος;
Μέσα από το Πρόγραμμα της Αναδοχής αναπτύσσεις μια προσωπική σχέση με το παιδί που στηρίζεις σε κάποια από τις κοινότητες της Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής. Μία σχέση που ξεκινάει με την πρώτη φωτογραφία του Ανάδοχου παιδιού, πληροφορίες για τη ζωή του και για την κοινότητα όπου ζει. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στον προσωπικό φάκελο πληροφοριών που θα λάβεις όταν γίνεις Ανάδοχος. Στον φάκελο αυτό θα βρεις, επίσης, απαντήσεις σε απορίες που πιθανόν να έχεις σχετικά με το Πρόγραμμα Αναδοχής, τη δράση της ActionAid στην αντίστοιχη χώρα, αλλά και τη δράση μας στην Ελλάδα, όπως επίσης και μια επιστολή καλωσορίσματος από τον Γενικό Διευθυντή της ActionAid Ελλάς.
Δύο φορές τον χρόνο λαμβάνεις ζωγραφιές από το παιδί ή/και ένα μήνυμά του, καθώς και ενημερωτικές εκθέσεις που παρουσιάζουν την πρόοδο των προγραμμάτων στην κοινότητα, την αντίστοιχη χώρα και την Ελλάδα. Έτσι, μαθαίνεις πώς αξιοποιούνται οι δωρεές σου. Κάθε χρόνο, σου στέλνουμε την οικονομική έκθεση της ActionAid Ελλάς, η οποία είναι επικυρωμένη από ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών ελεγκτών, ώστε να έχεις πλήρη εικόνα των οικονομικών μας στοιχείων. Κάθε δύο χρόνια λαμβάνεις μία νέα φωτογραφία του παιδιού, ενώ για όσο καιρό είσαι Ανάδοχος ενημερώνεσαι ηλεκτρονικά για άλλες δράσεις μας στην Ελλάδα και τον κόσμο, όπως επίσης για εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε.
4. Τι χρειάζεται για να γίνω Ανάδοχος της ActionAid;
Η μοναδική προϋπόθεση για να γίνεις Ανάδοχος της ActionAid και η μοναδική δέσμευση που αναλαμβάνεις είναι η προσφορά 25€ κάθε μήνα, που αντιστοιχεί σε 82 λεπτά του ευρώ την ημέρα.
5. Πόσο καιρό πρέπει να μείνω Ανάδοχος;
Η μακροχρόνια και συστηματική δωρεά σου είναι καθοριστική για να λειτουργήσει ευεργετικά το Πρόγραμμα της Αναδοχής για τους ανθρώπους που στηρίζεις, καθώς και να αναπτυχθεί το έργο της ActionAid στις χώρες δράσης. Εάν αντιμετωπίσεις δυσκολία στην καταβολή της δωρεάς σου, επικοινώνησε μαζί μας το ταχύτερο δυνατό στο 212.000.6300 από Ελλάδα και στο 22.100.399 από Κύπρο, για να βρούμε την καλύτερη λύση.
6. Πώς αξιοποιείται η μηνιαία δωρεά μου;
Από τα 25€ της μηνιαίας δωρεάς, τα 17€ επενδύονται σε προγράμματα στις χώρες δράσης μας, δηλαδή στη χώρα στην οποία ζει το παιδί της Αναδοχής σου, και σε προγράμματα στην Ελλάδα. 5€ επενδύονται σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού και εύρεσης νέων πόρων και υποστηρικτών, ενώ 3€ καλύπτουν τα λειτουργικά μας έξοδα.
7. Πώς ξέρω ότι τα χρήματα αξιοποιούνται σωστά;
Κάθε χρόνο η οικονομική διαχείριση της ActionAid Ελλάς επικυρώνεται από ελεγκτές της διεθνούς οργάνωσης, ενώ ελέγχεται επίσης και από ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές.
Επίσης, κάθε χρόνο η ετήσια έκθεση της ActionAid Ελλάς κοινοποιείται σε όλους τους Αναδόχους και υποστηρικτές και περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της δράσης μας, τις πηγές των εσόδων μας και την κατανομή των πόρων. Τις πληροφορίες αυτές μπορείς να τις δεις και στην ιστοσελίδα μας.
Καθώς η διαφάνεια είναι αδιαπραγμάτευτη για εμάς, μπορείς όποια στιγμή θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί μας και να ζητήσεις παραπάνω πληροφορίες.
8. Ποιά είναι η φιλοσοφία του προγράμματος Αναδοχής;
«Αν θέλεις να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία ημέρα, δώσε του ένα ψάρι. Αν θέλεις να τον χορτάσεις για μια ζωή, μάθε του πώς να ψαρεύει.» Κινέζικη παροιμία
Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής, η ActionAid παρέχει μακροχρόνιες και βιώσιμες λύσεις που πηγάζουν από τους ίδιους τους ανθρώπους, οι οποίοι αλλάζουν τις πεποιθήσεις τους, αποκτούν χρήσιμες γνώσεις, αναπτύσσουν δεξιότητες, μαθαίνουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και, με τη σειρά τους, μεταφέρουν τις γνώσεις τους στην κοινότητα και στη χώρα τους. Έτσι, όταν η ActionAid αποχωρεί, οι κάτοικοι δεν χρειάζονται εκείνη ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση.
Βάσει αυτής της προσέγγισης, οι άνθρωποι που στηρίζεις κερδίζουν κάτι πολύ περισσότερο από ρούχα, τρόφιμα ή άλλα δώρα που θα μπορούσες να τους προσφέρεις: κερδίζουν το δικαίωμα να έχουν ένα καλύτερο αύριο.
9. Εγώ θέλω να στηρίξω μόνο την Αφρική ή μόνο την Ελλάδα. Γίνεται;
Μέσω του Προγράμματος Αναδοχής της ActionAid μπορείς να στηρίξεις παράλληλα μία αναπτυσσόμενη χώρα και την Ελλάδα.
10. Μπορώ να γράψω στο παιδί;
Οποτεδήποτε θελήσεις!
Όταν το παιδί και η οικογένειά του λάβουν μια κάρτα ή μια σύντομη επιστολή από τον Ανάδοχό, χαίρονται πολύ. Για τα παιδιά ένα δικό σoυ γράμμα είναι η τρυφερή απόδειξη ότι ένας φίλος από μακριά τα νοιάζεται. Αν αποφασίσεις να γράψεις στο παιδί της Αναδοχής ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες:
• Γράψε σε απλά αγγλικά.
• Μην αναφέρεις προσωπικά σου στοιχεία, το επίθετό σου, τη διεύθυνσή σου.
• Μην γράψεις για ευαίσθητα θέματα που αφορούν στη θρησκεία, την πολιτική ή που επιδεικνύουν την οικονομική σου κατάσταση.
• Δείξε την ίδια προσοχή και για φωτογραφίες που ενδεχομένως θα στείλεις.
• Mην ξεχάσεις να γράψεις τον κωδικό Αναδόχου και τον κωδικό του παιδιού στο γράμμα σου, για να φτάσει σίγουρα στα χέρια του.
• Στέλνεις το γράμμα σου στο γραφείο μας στον Χολαργό: ActionAid Ελλάς, Λεωφ. Μεσογείων 204 15561 Χολαργός, Ελλάδα.
Εμείς δύο φορές τον χρόνο, φροντίζουμε να στέλνουμε τα γράμματα των Αναδόχων στις χώρες Αναδοχής.
Επικοινώνησε απευθείας με το τμήμα υποστηρικτών στο 212.000.6300 (ή 22.100.399 για Κύπρο) για τις ακριβείς ημερομηνίες αποστολών.
11. Μπορώ να συναντήσω το παιδί;
Φυσικά! Είναι ένα ταξίδι ανεπανάληπτο τόσο για σένα, όσο και για το παιδί, αφορμή γιορτής για όλη την οικογένεια και για ολόκληρο το χωριό του. Οι Ανάδοχοι που το έχουν πραγματοποιήσει το περιγράφουν ως εμπειρία ζωής. Ταξίδεψε, λοιπόν, ως την κοινότητα που στηρίζεις, μια περιοχή του κόσμου που ελάχιστοι επισκέπτονται, γνώρισε από κοντά το παιδί του οποίου είσαι Ανάδοχος και δες τις ριζικές αλλαγές που η δωρεά σου φέρνει σε μία ολόκληρη κοινότητα. Σε περίπτωση που το αποφασίσεις, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το γραφείο της ActionAid, τουλάχιστον 3 μήνες πριν από το ταξίδι σου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για τη σωστή προετοιμασία της συνάντησης.
Μπορείς, επίσης, να συμμετέχεις σε Ταξίδια Αλληλεγγύης και να επισκεφτείς με άλλους υποστηρικτές της ActionAid περιοχές δράσης. Για αυτά τα ταξίδια θα ενημερώνεσαι μέσω email, λίγους μήνες πριν από την πραγματοποίησή τους.
12. Μπορεί να με επισκεφτεί το παιδί;
Δεν είναι εφικτή η επίσκεψη του παιδιού στην Ελλάδα, γιατί θα του δημιουργούσε πολλά προβλήματα προσαρμογής και επανόδου στη χώρα του, ενώ σκέψου πόσο λυπημένα θα ένιωθαν τα υπόλοιπα παιδιά της κοινότητας που δεν θα είχαν αυτή την ευκαιρία. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να μεγαλώσει ομαλά και να το προστατεύσουμε από οτιδήποτε θα μπορούσε να το εκθέσει σε κίνδυνο.
13. Πώς επιλέγονται τα παιδιά;
Τα παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα της Αναδοχής γίνονται εκπρόσωποι των κοινοτήτων τους και ολόκληρου του έργου της ActionAid. Στην έναρξη της δράσης της ActionAid σε μία περιοχή, οι γονείς της κοινότητας ενημερώνονται και όσοι το θέλουν δίνουν την έγκρισή τους και τα παιδιά τους συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Ο αριθμός των παιδιών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναδοχής καθορίζεται από το μέγεθος των αναγκών της κάθε κοινότητας και από το συνολικό εύρος των αναπτυξιακών προγραμμάτων που η ActionAid έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει, έτσι ώστε να αλλάξουν οι ζωές όσων περισσότερων ανθρώπων γίνεται.
14. Γνωρίζει το παιδί ότι αποκτά Ανάδοχο, ξέρει ποιος/ποια είμαι;
Σαφώς και γνωρίζει το παιδί ότι αποκτά έναν μακρινό φίλο που στηρίζει τα προγράμματα και τα έργα που γίνονται στην περιοχή που ζει. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από εσένα αν θες να του δώσεις περισσότερες πληροφορίες γράφοντάς του ένα γράμμα ή στέλνοντάς του κάποια φωτογραφία σου.
15. Πόσο καιρό μένει το παιδί στο πρόγραμμα;
Μέσω της τακτικής ενημέρωσής σου, θα έχεις την ευκαιρία να βλέπεις το παιδί να μεγαλώνει και να προοδεύει. Όταν ενηλικιωθεί, θα αποχωρήσει από το Πρόγραμμα Αναδοχής. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγκαστείς να σταματήσεις την υποστήριξή σου. Καθώς η δωρεά σου στηρίζει προγράμματα, δράσεις και έργα που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την κοινότητα, ένα άλλο παιδί θα έχει την ευκαιρία να γίνει ο μακρινός σου φίλος. Έχουμε πολλά παραδείγματα Αναδόχων που στηρίζουν την οργάνωση από το 1998 έως σήμερα.
Επιπλέον, σε περίπτωση που το παιδί και η οικογένειά του φύγουν από την κοινότητα για να μετακομίσουν και να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες, θα ενημερωθείς ώστε να συνεχίσεις το Πρόγραμμα Αναδοχής επικοινωνώντας με ένα άλλο παιδί.
16. Μπορώ να στείλω δώρα;
Η εμπειρία έχει δείξει ότι η προσφορά προσωπικών δώρων από τους Αναδόχους σε ορισμένα μόνο παιδιά, πολλές φορές προκαλεί ζήλια, απογοήτευση και άλλα αρνητικά συναισθήματα στα υπόλοιπα παιδιά της κοινότητας. Επιπλέον, η αποστολή δέματος προς τη χώρα επισύρει κόστος εκτελωνισμού, στο οποίο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει το τοπικό γραφείο.
Επομένως, αν επιθυμείς να προσφέρεις κάτι επιπλέον, τότε το καλύτερο είναι να κάνεις μια δωρεά στο Ταμείο Δώρου της κοινότητας. Κάθε κοινότητα διαθέτει ένα τέτοιο ταμείο και με τις δωρεές που συγκεντρώνονται αγοράζονται μικρά δώρα για όλα τα παιδιά. Μπορείς να επικοινωνήσεις στο 212.000.6300 από Ελλάδα και στο 22.100.399 από Κύπρο για περισσότερες πληροφορίες.
17. Μπορώ να καλέσω το παιδί στο τηλέφωνο/ Skype;
Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Ακόμα και να υπάρχει κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας, η επικοινωνία είναι σκόπιμο να γίνεται μέσω της ActionAid, κυρίως για τη δική σου προστασία, αλλά και την προστασία του παιδιού.
18. Μπορώ να διαλέξω το παιδί εγώ;
Επειδή οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες, η επιλογή χώρας γίνεται ανάλογα με τις προτεραιότητες της οργάνωσης τη δεδομένη χρονική στιγμή.
19. Τι γίνεται αν δεν ξέρω αγγλικά;
Μπορείτε να στείλετε στο γραφείο της ActionAid για μετάφραση είτε το γράμμα του παιδιού είτε το δικό σας.
20. Ποιες κοινότητες υποστηρίζουν οι Ανάδοχοι από την Ελλάδα και την Κύπρο;
Οι κοινότητες που υποστηρίζουν οι Έλληνες και Κύπριοι Aνάδοχοι είναι 40 σε 17 συνολικά χώρες: Αιθιοπία, Τανζανία, Ρουάντα, Σενεγάλη, Γκάνα, Κένυα, Παλαιστίνη, Σιέρα Λεόνε, Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Ινδία, Μπανγκλαντές, Βιετνάμ, Καμπότζη, Νεπάλ, Γουατεμάλα και Βραζιλία. Φυσικά, στηρίζουν και την Ελλάδα.
21. Γιατί είναι απαραίτητο να συμπληρώσω τα προσωπικά μου στοιχεία στην αίτηση του προγράμματος;
Τα στοιχεία σου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΤΚ, τηλέφωνο, e-mail) χρησιμοποιούνται για την ομαλή επικοινωνία σου με την ActionAid στο πλαίσιο των προγραμμάτων υποστήριξης, όπως στην περίπτωση του Προγράμματος Αναδοχής. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορείς να λαμβάνεις ταχυδρομικά τον φάκελο της Αναδοχής μετά την εγγραφή σου στο πρόγραμμα, τα μηνύματα του παιδιού, ενώ θα μπορείς να ενημερώνεσαι και ηλεκτρονικά ή μέσω τηλεφώνου για την πρόοδο του προγράμματος που στηρίζεις και για άλλες δράσεις της ActionAid. Τα στοιχεία που θα μας δώσεις τηρούνται στα αρχεία της ActionAid Ελλάς με όλους τους δυνατούς όρους ασφαλείας και όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
22. Ένας γνωστός μου είναι Ανάδοχος και δίνει 22€. Δεν είναι 25€ η μηνιαία δωρεά;
Το Πρόγραμμα Αναδοχής της ΑctionAid έχει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, γιατί πλέον μέσω της δωρεάς των Αναδόχων στηρίζεται η δράση μας και στην Ελλάδα. Οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από την ανάπτυξη της δράσης μας στην Ελλάδα οδήγησε στην αλλαγή της μηνιαίας δωρεάς του Προγράμματος Αναδοχής σε 25€ για τους νέους Αναδόχους.
23. Μπορώ να κάνω το Πρόγραμμα Αναδοχής δώρο σε ένα φιλικό μου πρόσωπο;
Φυσικά, εφόσον το πρόσωπο αυτό είναι ενήμερο και συμφωνεί. Ο λόγος που ζητάμε κάτι τέτοιο είναι γιατί στα αρχεία της οργάνωσης θα εμφανίζεται το όνομα του Ανάδοχου και όχι το δικό σου, συνεπώς κάθε επικοινωνία θα γίνεται μαζί του. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο φίλος ή φίλη σου δε το γνωρίζει ή δε συμφωνεί, μπορεί κάτι τέτοιο να τον/την φέρει σε δύσκολη θέση.
24. Είμαι εκπαιδευτικός. Μπορεί να γίνει Ανάδοχη η τάξη ή το σχολείο μας;
Φυσικά! Εκατοντάδες σχολεία στην Ελλάδα και την Κύπρο στηρίζουν παιδιά από όλες τις γωνιές του κόσμου! Μπορείς να ξεκινήσεις και να εντάξεις το Πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid στην τάξη σου.