Το “Excision” που σημαίνει κλειτοριδεκτομή, γυρίστηκε τον Ιανουάριο σε μια από τις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές της Κένυας, όπου οι Ποκότ κρατούν πιστά τις παραδόσεις τους και υποβάλουν τα 13χρονα κορίτσια τους σε ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων, για να «καθαρίσουν» και να ετοιμαστούν για γάμο.
Μέσα σε ένα από τα πιο αρχετυπικά τοπία της Αφρικής, οι πανέμορφες εικόνες εναλλάσσονται με τις σκληρές μαρτυρίες γυναικών και κοριτσιών που ανήκουν στα 200 εκατομμύρια στον κόσμο που ζουν ακρωτηριασμένες.
Ο ακρωτηριασμός πορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αιμορραγία, μολύνσεις, σηψαιμία, χρόνια κατακράτηση ή ακράτεια ούρων, άλλα προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα, υπογονιμότητα και επιπλοκές κατά τη γέννα που αυξάνουν το ποσοστό των θανάτων στα νεογέννητα.
Οι γυναίκες που υφίστανται τον ακρωτηριασμό πονούν συνέχεια. Πονούν κατά τον ακρωτηριασμό, πονούν κατά την επούλωση, πονούν κατά τη διάρκεια του σεξ, πονούν πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της γέννας, γιατί η περιοχή δεν είναι πια ελαστική, πονούν αφού γεννήσουν και πρέπει να ξανακλείσουν το άνοιγμα που έγινε από τον τοκετό. Πονούν για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Γιατί συμβαίνει;
Η βασική αιτία είναι η προσπάθεια ελέγχου της γυναικείας σεξουαλικότητας.
Έτσι, διαστρεβλωμένα η πρακτική συνδέεται με την αγνότητα, τη θηλυκότητα και τη σεμνότητα. Θεωρείται ότι τα κορίτσια που την έχουν υποστεί είναι «όμορφα» και «καθαρά», ενώ το μέρος που αφαιρείται «βρώμικο». Επίσης, θεωρούν ότι τα κορίτσια που είναι αρκετά γενναία και περάσουν επιτυχώς την επίπονη διαδικασία, είναι πλέον ικανά να ξεκινήσουν την ενήλικη ζωή τους θεωρώντας ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές απαιτήσεις.
Συμβαίνει επίσης γιατί υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για τις επιπτώσεις του ακρωτηριασμού σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο , τα κορίτσια δεν γνωρίζουν πριν ακρωτηριαστούν ότι θα πονούν στην υπόλοιπη ζωή τους. Δεν γνωρίζουν τους τεράστιους κινδύνους για την υγεία τους.
Συμβαίνει επίσης γιατί υπάρχει μεγάλη δυσκολία εφαρμογής των νόμων κατά της κλειτοριδεκτομής, όπου υπάρχουν ενώ ταυτόχρονα στις περισσότερες κοινωνίες, ο ακρωτηριασμός είναι μέρος της παράδοσής τους και αυτό χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για τη διατήρησή του.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία , τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε 30 χώρες που ζουν σήμερα έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων.
Από αυτές 44 εκατομμύρια είναι κορίτσια κάτω των 14 ετών. Στις περισσότερες χώρες, τα περισσότερα κορίτσια ακρωτηριάστηκαν πριν φτάσουν τα πέμπτα τους γενέθλια.
H ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ACTIONAID ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΕΚΤΟΜΗ:
Η πρακτική παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών και πρέπει να σταματήσει. Η ActionAid, όπως και πολλές άλλες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, παλεύει ώστε να σταματήσει.
Η ActionAid κάνει συστηματική δουλειά για την εξάλειψη του ιδιαίτερα επιβλαβούς εθίμου και το αντιμετωπίζει σφαιρικά.
Στοχεύει σε όλες τις κοινωνικές ομάδες: τους γονείς, τα κορίτσια, τους ηγέτες, τους θρησκευτικούς ηγέτες, τις αρχές, τους εκπαιδευτικούς.
- Έχει δημιουργήσει προγράμματα στα σχολεία για την εκπαίδευση των παιδιών (κοριτσιών και αγοριών) μεταφέροντας το μήνυμα στη νέα γενιά. Από τις έρευνές μας, βλέπουμε ότι το ποσοστό των παιδιών που θεωρούν ότι τα κορίτσια πρέπει να ακρωτηριάζονται, είναι σαφώς μικρότερο από αυτό των γονιών τους.
- Καθώς αναγνωρίζει ότι η τελετή ενηλικίωσης είναι σημαντική για την κουλτούρα των κατοίκων των κοινοτήτων όπου δουλεύει, προτείνει εναλλακτικές διαδικασίες, όπου η ενηλικίωση περνάει μέσα από το σχολείο.
- Πραγματοποιεί εργαστήρια γονέων όπου ενημερώνει για τις επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής. Δημιουργεί ομάδες γυναικών που μιλούν σε άλλες γυναίκες για να προστατεύσουν τις κόρες τους. Χρησιμοποιεί πετυχημένες γυναίκες που δεν έχουν υποστεί ακρωτηριασμό ως πρότυπα για τα κορίτσια. Ταυτόχρονα, γυναίκες που έχουν επιπλοκές από την πρακτική, συχνά αποφασίζουν να μιλήσουν και να εξηγήσουν πόσο επικίνδυνη είναι.
- Έχει, επίσης, δημιουργήσει ξενώνες για κορίτσια που είτε δεν θέλουν να ακρωτηριαστούν είτε δεν θέλουν να παντρευτούν πριν τελειώσουν το σχολείο.
- Συνεργάζεται με τις αρχές ώστε να τηρείται ο νόμος, όπου υπάρχει, και πιέζει για να περάσουν νόμοι όπου δεν υπάρχουν.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Βίκυ Βελλοπούλου Παραγωγή: IndigoView Productions - ActionAid Hellas DOP: Κώστας Νικολόπουλος Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Ξενάκης, Βίκυ Μαρκολέφα Μοντάζ: Βαγγέλης Καλαϊτζής Πρωτότυπη μουσική: Ματί Παλαιολόγος Post: Allan Michael, Μανώλης Λεβεντέλης Βοηθός Παραγωγής: Αρχόντισσα Κοκοτσάκη Ήχος: Αναστάσης Εφεντάκης Γραφικά: One man show studio Ευχαριστούμε πολύ τους εθελοντές μας Δημήτρη Ξενάκη, Βίκυ Βελλοπούλου, Αρχόντισσα Κοκοτσάκη, Κωστή Νικολόπουλο και Ματί Παλαιολόγο, την εταιρεία παραγωγής Indigo View Productions και την ODEON για την παραχώρηση της αίθουσας ΟΠΕΡΑ για την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα. Επίσης, ευχαριστούμε το Groopio για τη στήριξη της καμπάνιας χρηματοδότησης