Στις 14 Μαΐου 2018, ο παλαιστινιακός λαός έγινε μάρτυρας μιας ακόμη αιματοχυσίας. Κι αυτό συνέβη λίγες ώρες πριν την 70η επέτειο της Παλαιστινιακής Nakba. Στις 15 Μαΐου του 1948, περισσότερα από 400 χωριά καταστράφηκαν και 750.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους. Εκείνη την ημέρα, ο Ντέιβιντ Μπεν-Γκιριόν είχε πει στον γιο του: "Πρέπει να απελάσουμε τους Άραβες και να πάρουμε τη θέση τους”, ελπίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα εξαφανιστούν.
Σήμερα βιώνουμε το εξής παράδοξο: οι καταπιεστές του κόσμου γιορτάζουν τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, ενώ ένα εκατομμύριο παλαιστίνιοι πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα διαδηλώνουν κατά μήκος του λεγόμενου «φράκτη ασφαλείας» απαιτώντας το δικαίωμά της επιστροφής στα χωριά και τις πόλεις τους.
Μέχρι αυτή την ώρα, 62 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τον ισραηλινό στρατό και περισσότεροι από 2.768 έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς. Οχτώ από τους δολοφονηθέντες Παλαιστίνιους ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών.
Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου 2018, ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 100 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν περίπου 10.500 άτομα.
Καθώς η Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής κορυφώνονταν την ημέρα της επετείου της Νάκμπα, την Τρίτη 15 Μαΐου, ο Ισραηλινός στρατός απάντησε σκορπώντας ακόμη περισσότερο θάνατο. Ο αριθμός των νεκρών σε μία ημέρα είναι σοκαριστικός και ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.
Ο αρχηγός της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε αυτό που ονόμασε «σφαγές του Ισραήλ ενάντια στον λαό μας» και κήρυξε τρεις μέρες πένθους στην Παλαιστίνη.
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Zeid Ra'ad al-Hussein δήλωσε σε ένα tweet: "Οι φρικιαστικές δολοφονίες δεκάδων και οι τραυματισμοί εκατοντάδων από πραγματικά πυρά στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν τώρα. Το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι υπεύθυνοι για εξωφρενικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξασφαλίσει δικαιοσύνη για τα θύματα".
Η Διεθνής Αμνηστία, η επιτροπή του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού και άλλες οργανώσεις εξέφρασαν την καταδίκη και την ανησυχία τους για τα γεγονότα και κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη χρήση υπερβολικής βίας και πυρομαχικών για την αντιμετώπιση άοπλων διαδηλωτών που δεν αποτελούν πραγματική απειλή για τους στρατιώτες.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέκρινε το Ισραήλ για τη χρήση πραγματικών πυρών ενώ δεν απειλούνταν άμεσα Ισραηλινοί στρατιώτες ή πολίτες και δήλωσε ότι η πρακτική αυτή “οδήγησε σε μια αιματοχυσία που ο καθένας μπορούσε να είχε προβλέψει".
Με αφορμή την επέτειο της Μεγάλης Καταστροφής, ο διευθυντής της ΑctionAid Παλαιστίνης, Ibrahim Ibraigheth, υπενθύμισε με δήλωσή του ότι: “Η καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων συνεπάγεται μια διαρκή διαμάχη με τη σκληρή πραγματικότητα: η δικαιοσύνη, η ειρήνη και η ελευθερία δεν είναι δεδομένα στον σημερινό κόσμο”.
Η ActionAid καταδικάζει απερίφραστα τη μεταφορά της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, η οποία καταπατά κάθε έννοια νομιμότητας, καθώς και τις δολοφονικές ενέργειες του Ισραηλινού στρατού που οδήγησαν στο θάνατο περισσότερων από 58 ανθρώπων – συμπεριλαμβανομένων παιδιών – και στον τραυματισμό περισσότερων από 2,700.
«Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε. Η κατοχή της Παλαιστίνης θα πέσει με τον ίδιο τρόπο που έπεσε το τείχος του Βερολίνου», αναφέρει ο Ibraigheth. Η αντίθεση στην ισραηλινή κατοχή δεν είναι μία αντιδραστική ενέργεια, αλλά επιταγή του διεθνούς δικαίου. Ο Ισραηλινός στρατός θα πρέπει να σταματήσει τώρα τη χρήση βίας εναντίον του Παλαιστινιακού λαού και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει σαφή θέση κατά κάθε παράνομης πρακτικής που στρέφεται ενάντια στην ανθρώπινη ζωή.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Για την πληρέστερη εικόνα των σημαντικότερων γεγονότων που έλαβαν χώρα τα τελευταία 70 χρόνια στην Παλαιστίνη, μπορείς να δεις το Χρονολόγιο που δημιούργησε η ActionAid.